home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Isten minket is képes megváltoztatni
Fehér Márta
2023.09.13.
LXXVIII. évf. 37. szám
Isten minket is képes megváltoztatni

Ültem a doroszlói Kisasszony-napi búcsú áhítatában, majd később a forgatagában, és szívem minden érzésével rácsodálkoztam: mennyire különbözőek vagyunk mi, emberek, és mégis, valamennyiünket a Jóisten teremtett, aki mindannyiunkban ott lakozik, s arra hív, hogy sorsunkat teljesítsük, mondjunk rá igent, ahogyan azt Mária is tette.

Szűz Mária születése ünnepének előestéjén megtelt a doroszlói Szentkút. Boldogok a békességszeretők, mert őket Isten fiainak fogják hívni. (Mt 5,9) hirdette az idei zarándoklat mottója. A bűnbánati liturgia, majd gyónási alkalom után az esti dicséret következett, s a járművek megáldása. Az előesti szentmisén együtt énekelte mindenki a liturgikus népéneket:

Áldott vagy Szűz Mária, ki szüzességed elvesztése nélkül
a Megváltónak anyja lettél.
Szűz szülője Istennek
a te méhedbe zárta be magát kit az egész világ be nem fogadhat.
A Megváltónak anyja lettél.
Boldog vagy Szűz Mária és minden tiszteletre méltó
mert belőled kelt fel az Igazság napja.
A Megváltónak anyja lettél.

Kisboldogasszony ünnepe, vagyis Szűz Mária születésnapja vajon mit tud nekünk mondani 2023-ban? — tette fel a kérdést prédikációjában Msgr. Zsellér Attila címzetes apát, ezüstmisés. — Egyrészt minden egyes zarándokhely, minden egyes ünnep az egyházban Isten és az embernek a közös műve. Így Szűz Mária születése is Isten és az ember együttműködése, ennek gyümölcse Szűz Mária megjelenése ebben a világban, és így minden egyes születéssel olyan érték adódik ehhez a világhoz, amely kibontakozhat az ember életében. Jézus Krisztus megváltó művével kapcsolatos Szűz Mária születése. Isten a Megváltás művével újrateremti az embert, mégpedig Jézus Krisztusban. Isten bennünket is meg tud változtatni, az adományokkal, melyeket kapunk. A megváltás egy folyamat, és Szűz Mária oroszlánrészt vállalt ebben, születése ezért olyan fontos mindannyiunk számára. Az ünnep ezt az örömhírt adja: a Jóisten a mi életünkbe is képes fordulatot hozni, képes arra, hogy bennünket is újrateremtsen. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, magának teremtett minket, és mindannyian kaptunk az istenképűségünkkel valamit — csak fel kell ismerni, hogy ki milyen ajándékot kapott az Istentől, és ezt gondozni kell. Isten segít bennünket, és nemcsak Isten, hanem Égi Édesanyánk, Szűz Mária is. Azért jöttünk el ide, Doroszlóra, hogy kérjük az ő közbenjáró imádságát.

Az előesti szentmise keretében kiosztották a betegek kenetét, és megáldották a Doroszlón vásárolt kegytárgyakat. Ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, a doroszlói Mária-kegyhely igazgatója megköszönte a szabadkai és a nagybecskereki egyházmegye területéről is érkezett atyák részvételét, szolgálatát, köszöntötte a híveket.

— A Boldogságos Szűzanya ma is megmutatta azt a csodáját, hogy összegyűjt bennünket. Ott, ahol a Szűzanya van, ott közösséget épít. A különbözőféle, -fajta emberek mégis együtt tudnak lenni. A Jóisten hallgassa meg mindazokat a kéréseiket, imádságaikat, áldozataikat, amelyeket magukkal hoztak ide, a Szentkútra, ahol a régiek szerint közelebb van az ég a földhöz. Azt próbálták ezzel kifejezni, hogy talán itt jobban meghallgatja a Jóisten a mi esdeklő fohászainkat, a mi zarándoklatainkkal, szenvedéseinkkel tűzdelt felajánlásunkat.

A kegyhelyigazgató külön köszöntötte a gyalogos zarándokokat, akik három évtizedes hagyományt ápolnak.  

— Harminc évvel ezelőtt indult el a gyalogos zarándoklat. Egyesek még lehet, hogy emlékeznek rá: az állami szervek megtiltották az autóbusz-vállalkozóknak, hogy elhozzák Doroszlóra az embereket. Bácska területén tilos volt minden utasszállítónak, hogy elvállalja azokat a fuvarokat, amelyek a kegyhelyre hozták a zarándokokat. Danyi László atya volt az Moholról, aki azt mondta, velünk nem fogtok kitolni, s fogta magát, és megszervezte Moholon a gyalogos zarándoklatot, ha nem busszal, akkor majd elmegyünk gyalog. Hála a mindenkori plébánosoknak, ez mind a mai napig tart! A példáját átvették a kupusziniak, a szilágyiak is, és tartják ezt a szép hagyományukat, amit hálatelt szívvel szeretnék megköszönni.

A gyertyás körmenet ezúttal is csodálatos volt, hosszú sorban haladtak az egyháziak és a hívek a kegytemplomtól a kútig, egy-egy gyertyával, mécsessel a kezükben, majd az Örvendetes rózsafüzért mondták, dr. Harmath Károly OFM vezetésével.

— Figyeld Mária hódolatteljes magatartását! Ahogyan ölbe veszi, ahogyan nézi a gyermeket. Ebben a csepp emberpalántában benne lakik az Isten egész teljességében. Hódolatából a hit öröme, szeretetéből az imádás öröme születik. Amikor Jézust imádod az Oltáriszentségben, gyermekként némán csodálkozol, mint a pásztorok, leborulsz előtte, mint az akkori bölcsek, és nem akarsz tőle semmit, csupán hódolni neki. Amikor így imádod őt, megtelik a szíved ővele. Csodálkozol hát, hogy örvendezve indulsz haza?

Doroszló Szentkútjánál csodás gyógyulások történtek, a búcsújáró helyről már a XVI. századból vannak feljegyzések. Napjainkban sem veszített népszerűségéből, Vajdaság minden tájáról érkeznek a zarándokok Kisasszony napjára vagy előestéjére, s nem csak magyar ajkúak. Az idén több vlach családdal is alkalmam volt beszélgetni, mely Apatinból, illetve a Bács községi Vajszkáról érkezett. Egy apatini kislány az öccsével együtt ült mellettem a kút körül, és hamar beszédbe elegyedtünk, elmesélte, hogy minden évben itt vannak az előesti eseményeken az egész családdal, és habár az egész szertartásból egy szót sem értenek, hiszen egymás között románul beszélnek, az iskolában pedig szerb tannyelven tanulnak, szeret itt, mert érzi Szűz Mária jelenlétét. Öccse minden mondatára helyeslően bólogatott. És bár szüleiket nem sikerült szóra bírnom, az újságíró szó távolságtartóvá tette őket, egy másik, vajszkai család feje arról mesélt nekem, hogy ezt a szent helyet ugyanúgy magukénak érzik, mint a magyarok, és mélyen hisznek a víz gyógyító erejében, így a búcsú előestéjén vagy napján az egész család megmosakszik csodálatos vizében, bajmegelőző vagy gyógyító céllal.

A búcsú az idén csütörtökre és péntekre esett, így a másnapi munkanap miatt sokan kénytelenek voltak hazamenni, ám még így is maradtak zarándokok a szentségimádáson, a virrasztó zsolozsmán és az éjfélkor kezdődő cönákulumon. A hívek egy része a szabad ég alatt virrasztott s aludt egy keveset. Másnap, Kisasszony napján, Szűz Mária születésének ünnepén a püspöki nagymisét Msgr. dr. Német László belgrádi érsek, metropolita vezette, akinek a pápai nuncius átadta a palliumot, az érsek-metropoliták jelvényét. A szentmise után következett az Oltáriszentség-körmenet. A szentkúti búcsú a Bácskai Hordozható Mária-szobrok Találkozójának is alkalmat nyújt minden évben. 

Fényképezte: Fehér Márta

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..