home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ismertették a Magyar Összefogás listájának jelöltjeit
Kartali Róbert
2018.08.27.
LXXIII. évf. 34. szám
Ismertették a Magyar Összefogás listájának jelöltjeit

A listát Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács jelenlegi elnöke, a Magyar Összefogás listavezetője ismertette a sajtó képviselőinek a november 4-ére kiírt nemzeti tanácsi választások kapcsán.

— Csütörtökön egy nap alatt sikerült 4246 támogató aláírást összegyűjteni a lista mögé. Most majdnem 500-zal többen írtak alá, mint négy évvel ezelőtt. A VMSZ mozgósító ereje és szervezése töretlen, legalább olyan erős, mint négy évvel ezelőtt, az emberek pedig fontosnak tartják a nemzeti tanács munkáját — emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hozzátette:  — Ez a szám azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyar közösségben nincsen elitváltó hangulat. Az emberek méltányolják azt az erőfeszítést és teljesítményt, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve az előző összetételű nemzeti tanács produkált. A vajdasági magyar közösség abban érdekelt ezek alapján a számok alapján, hogy egy olyan nemzeti tanács jöjjön létre, amely az előző években megkezdett és felmutatott munkát tudja folytatni. Ez a támogatás annak a jele, hogy a vajdasági magyar emberek nem keresik ennek a politikai erőnek az alternatíváját.


A szerző felvétele

A listán szereplő embereket maga Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kérte fel. Ezzel kapcsolatban kiemelte: számára az is jelzésértékű, hogy senki sem utasította vissza a felkérést. Ez egyrészt azt bizonyítja, hogy a felkért emberek fontosnak tartják a Magyar Nemzeti Tanácsot, másrészről pedig elfogadják a Vajdasági Magyar Szövetséget, és együtt kívánnak vele működni.

— A listán 19 VMSZ-es és 16 párton kívüli személy szerepel. Az előző MNT összetételéből 8-an vannak a listán, 27-en pedig eddig nem vettek részt az MNT munkájában. Ez lehetőséget teremt arra, hogy új arcok jelenjenek meg a közéletben — mondta Pásztor. Ezután kiemelte, a listát úgy állították össze, hogy lefedje egész Vajdaságot. 9-en szabadkaiak, 7-en Tisza mentiek, 6-an vannak Topolya, Kishegyes és Nyugat-Bácska körzetéből, 5-en Bánátból, illetve 6-an Újvidékről, Nagybecskerekről, Temerinből és Szerémségből. Ez is egy szándék, mert az MNT, függetlenül attól, hogy szabadkai székhelyű, az egész közösségnek a nemzeti tanácsa kell hogy legyen. Ez egy tekintélyes és reprezentatív lista, olyanok szerepelnek ugyanis rajta, akik nemzetileg elkötelezettek, akik mögött jelentős egyéni teljesítmények vannak, és akikről nyugodt lelkiismerettel feltételezzük azt, hogy részei lesznek annak a megoldást kereső, nyugodt erőnek, amelynek ennek a nemzeti tanácsnak az elkövetkező négy évben is lennie kell. Az MNT egy érdekérvényesítési eszköz — emelte ki Pásztor a következő példával: — Az utóbbi napokban nagy visszhangot kapott az interneten a helységnévtáblákkal kapcsolatos probléma. Az MNT hónapokkal ezelőtt jelezte ezt a közigazgatási és államigazgatási minisztériumnak, hogy ott, ahol útfelújítások vannak, megtörténik az, hogy a levett táblák helyére nem kerülnek vissza a többnyelvűek. A kiépült partnerkapcsolatoknak köszönhetően a minisztérium ugyanúgy problémának látja ezt a helyzetet, mint mi, és partner lesz ebben a történetben, ennek köszönhetően pedig hamarosan visszakerülnek a helyükre a többnyelvű táblák. 

A Magyar Összefogás listavezetője, mgr. Hajnal Jenő, aki az előző négy évben a Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt, a sajtótájékoztatón kiemelte: az MNT az előző időszakban a rendszerszerű gondolkodást, a stratégiai cselekvést és a párhuzamosság kizárását tartotta nagyon fontos feladatának. A stratégiai cselekvés abban különbözött az előző négyévi nemzeti tanácsi munkától, hogy a tervek és a koncepciók továbbgondolva a megvalósítás fázisába léptek.

Hajnal elmondta, hogy jelentős fejlesztésekre került sor az előző négyéves időszakban az oktatás, a kultúra és a média, de egyéb más közéleti területeken is. Kiemelte a szabadkai zsinagóga teljes felújítását, a Szent Teréz-székesegyház jövőre várható rekonstrukciós munkálatainak befejezését, illetve a Magyar Médiaház kiépítését is, mely projektum megvalósítása szavai szerint évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.

A tervekkel kapcsolatban kiemelte: folytatják a megkezdett munkát, mely a rendszerszintű gondolkodásban, a párhuzamok kikapcsolásában és egy stratégiai cselekvő munkában összpontosul majd. Szerbiában és Magyarországon olyan új stratégiai tervek születnek és születtek meg, amelyekkel együtt most már szinkronba tudják hozni az MNT stratégiai céljait is. Hozzátette: amit eddig létrehoztak, az a szerbiai önkormányzatok, a tartományi és a köztársasági szintű támogatások mellett elképzelhetetlen lett volna a magyar kormány nagyfokú támogatása nélkül. E tekintetben is fontos, hogy a Magyar Összefogás listája olyan eredményeket érjen el a választáson, hogy mindent, amit elkezdett, be is tudjon fejezni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..