home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Internetfüggő-e?
(T. T., tv.)
2010.05.19.
LXV. évf. 20. szám

Május 18-án világszerte megemlékezést tartanak a mára a mindennapok szerves részévé vált világhálóról, mely napjainkban bolygónknak csaknem félmilliárd lakójához jut el. 2002-ben először került hivatalosan is kiírásra a ,,netnap'': a távközlési világszervezet akciója egy korábbi magánjellegű...

Május 18-án világszerte megemlékezést tartanak a mára a mindennapok szerves részévé vált világhálóról, mely napjainkban bolygónknak csaknem félmilliárd lakójához jut el. 2002-ben először került hivatalosan is kiírásra a ,,netnap'': a távközlési világszervezet akciója egy korábbi magánjellegű kezdeményezést követett. Először 2001. április 3-án ünnepelhettük az internet napját. Az ötlet Michael Tchong piackutatótól származik, aki a dotkom-csődök után a háló életképességét kívánta demonstrálni. Tchong ennek jegyében hirdette meg a netnapot, melynek tematikája ekkor az elektronikus kereskedelem köré épült. Az internet világnapja a Nemzetközi Távközlési Világszervezet által évente megrendezett távközlési világnap (május 17.) egyik tartozékának tekinthető. A szervezet az internet napjának meghirdetésével a hagyományos kommunikációs és az új technológiák, illetve metódusok összefonódására kívánja felhívni a figyelmet. Manapság sokan el sem tudnák képzelni az életüket a világháló nélkül. Jóformán még fel sem ébredünk rendesen, máris a számítógép indítógombját keressük, és este sem könyvolvasás közben szenderülünk álomba, hanem kedvenc közösségi oldalaink átböngészése után reménykedünk a kellemes alvásban. Napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt a netfüggőség. A kérdéssel már az orvosok is egyre gyakrabban foglalkoznak. Az internetfüggőség tünetei közé nemcsak a világhálón eltöltött, egyre növekvő idő tartozik, hanem a valódi életben a szociális kapcsolatok fokozatos leépítése, illetve a világhálón való böngészés utáni egyre égetőbb vágy is.
Az internet világnapja alkalmából azt kérdeztük kedves olvasóinktól, hogy internetfüggőnek érzik-e magukat.
BATHÁZI Ákos szabadkai munkanélküli:
- Internetfüggőnek nem nevezném magam, de tény és való, hogy elég sokat, naponta 3-4 órát a számítógép előtt töltök. Sajnos, munkanélküli vagyok, így a főleg álláskeresés végett böngészem a világhálót, több-kevesebb sikerrel. Nemrégiben egy kis időre sikerült munkát találnom, de végül a megbeszélt összeg töredékét kaptam csak kézhez, s úgy gondoltam, nem hagyom magam tovább becsapni. Természetesen nemcsak munkaügyben lógok a neten, gyakran használom az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő közösségi oldalakat, csevegek a rég nem látott ismerősökkel, nézelődök a különféle autós oldalak között. Nagyon hasznos találmánynak tartom az internetet, hiszen általa lehetővé válik a kapcsolatteremtés a világ bármely pontjával, könnyűszerrel küldhetünk levelet, fotót, videót akár a világ legeldugottabb részébe is.
SEBESTYÉN Gáspár királyhalmi földműves:
- Bevallom őszintén, kezdetben igencsak ódzkodtam a világhálótól, a számítógéptől, de hát mi már csak ilyenek vagyunk, félünk az újtól, s mindentől, ami nem megszokott. Úgy gondoltam, hogy a számítógép világával soha nem ismerkedem meg, már a masina bekapcsolásának gondolatától is felment a vérnyomásom. Végül a családom unszolására elindultam egy számítógép- tanfolyamon, sikeresen diplomáztam, és meglepődve vettem tudomásul, hogy az egész dolog egy cseppet sem bonyolult, egy kis gyakorlással minden könnyűszerrel elsajátítható. Ritkán ülök a gép előtt, az állandó rohanás közepette nem sok időm jut a számítógépre. Esténként néha szakítok egy kis időt, olyankor elsősorban az időjárás-előrejelzést fürkészem, hiszen mi, földművesek nagymértékben az időjárástól függünk, de a terményárak változását is előszeretettel megtekintem. A világháló már gyakran segített is rajtam. Nem egy növénybetegség gyógyítására a világhálón találtam megoldást, s gyakran az internetről levett adatoknak köszönhetően hasznos tanácsokkal láttam el földműves barátaimat is. Talán csak egy negatívumát említhetem meg az internetnek: rengeteg butaság is felkerül rá, sokan egyáltalán nem tisztességes célokra használják, s főleg a fiatalokra több veszély is leselkedik általa.
PÁL Adriján bácsgyulafalvi (telecskai) közúti-közlekedési technikus:
- Nem vagyok internetfüggő, és ennek egyetlen nyomós oka talán az, hogy itthon nincs internet-hozzáférési lehetőségem. Ha lenne, akkor nyílván a kísértés is nagyobb lenne, és én is netfüggővé válnék. Így amikor valamire szükségem van, akkor a helyi könyvtárba megyek, ahol már van internet. Többnyire a különböző közösségi portálokat látogatom, barátokkal, távoli ismerősökkel társalgok. Egyébként az internetfüggőséget ugyanolyan betegségnek tartom, mint például az alkoholizmust. Több ismerősöm is szenved tőle. åk már-már elképzelhetetlennek tartják az életüket internet nélkül. Főleg az online játékokon lógnak. Például ismerek olyan személyeket is, akik a nap 90 százalékát a számítógép előtt töltik. Tulajdonképpen csak szükségletvégzéskor, alváskor meg táplálkozáskor nem ülnek a számítógép előtt. Ezt az állapotot betegesnek tartom, és úgy gondolom, hogy hosszú távon ez is annyira káros lehet, mint más függőségi betegség. Mindent összevetve a világhálót nem tartom egy negatív dolognak, hiszen a sok zagyvaság mellett naprakész információkat, aktuális híreket is lehet találni. Kényelmesebb és egyszerűbb az internet használata, mint a könyvtárba járás.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..