home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
In Memoriam
Martinek Imre
2023.12.09.
LXXVIII. évf. 49. szám
In Memoriam

Széchenyi Jolán (1936. április 5. — 2023. december 8.)

Osztályfőnököm volt. A XX. század utolsó előtti évtizedeiben. Az idő tájt, amikor — bár ténylegesen minden maradt a régiben — valahol már a változások fuvallatát is érezni lehetett.


Torontálvásárhely — 2019. szeptember 2.

Az újvidéki tanítóképző és a képzőművészeti főiskola elvégzése után tantárgyoktatói minősítésben először Erzsébetlakra, majd az 1960-as évek elején Torontálvásárhelyre került. Ez utóbbi helyen, a választott hivatása mellett, a falu, illetve közösségének építését is felvállalta. Kezdeményezésére 1977-ben a faluban állandó helytörténeti tárlat nyílt, mely a nyolcvanas évek derekára falumúzeummá nőtte ki magát.


Torontálvásárhely — 2011. május 14.

1990 májusában indította útra az azóta is életképes és népszerű torontálvásárhelyi tavaszi karnevált. Hét évvel nyugdíjaztatása után (2006-ban) Verscsokor címen egy nyolcvanöt verset tartalmazó könyvet publikált.

„Jégvirágok! – kiáltok. Virágos rét, mesél e hét. Illatozó erdők, mesélő szép mezők. / Érezni vélem a virág illatát, ők keltik fel az ember hangulatát” — vetette papírra egykoron.

https://www.hetnap.rs/cikk/Jolan-neni-verscsokra-2066.html

Széchenyi tanárnőt, vagyis Jolán tanító nénit — miképpen leginkább emlegették volt diákjai, illetve azok családjai — 2015 decemberének utolsó napjaiban Plakett díjban részesítette a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. Akkor készült beszélgetésünket az alábbi gondolatokkal indítá

„Sohasem a díj vagy a közösség elismerése ösztönzött munkámban. Amit tettem és teszek, szívből fakad. Erőmet a virágtól, a fénytől, a gyerekektől kaptam, és mindenek fölött a Mennyei Atyától. Ő irányít, Ő egyengeti útjaimat.”

https://www.hetnap.rs/cikk/Eromet-a-viragtol-a-fenytol-a-gyerekektol-kaptam-21741.html


Torontálvásárhely — 2013. február 15.

Nyugodjék békében, Tanárnő. És köszönjük, hogy — míg köztünk volt — már puszta létével és elnyűhetetlen derűlátásával is színesebbé és vállalhatóbbá varázsolta komor mindennapjainkat.

 

Fényképezte: Martinek Imre

Kapcsolódó cikkek
Bánáti Újság
Jolán néni verscsokra
2006.04.11.
LXI. évf. 15. szám
,,Jégvirágok! - kiáltok.Virágos rét, mesél e hét.Illatozó erdők, mesélő szép mezők.Érezni vélem a virág i…
Bővebben
Heti Interjúnk
„Erőmet a virágtól, a fénytől, a gyerekektől kaptam...”
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Osztályfőnököm volt. A XX. század utolsó előtti évtizedeiben. Az idő tájt, amikor — bár ténylegesen minde…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..