Igét őrizve - ötvenéves a muravidéki magyar irodalom

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Igét őrizve - ötvenéves a muravidéki magyar irodalom

''Itt ez a táj, / e szűkre méretezett / haza, talpad alatt / zokogó rög, ősöd sírja.”(Bence Lajos: ''Csak a tudata a tiéd...” - Hódolat Vlaj Lajosnak) A tanácskozás megnyitójaA múlt héten tartották meg a szlovéniai Lendván a Bánffy Napok 2011 elnevezésű kétnapos...

''Itt ez a táj, / e szűkre méretezett / haza, talpad alatt / zokogó rög, ősöd sírja.”
(Bence Lajos: ''Csak a tudata a tiéd...” - Hódolat Vlaj Lajosnak)
A tanácskozás megnyitója

A múlt héten tartották meg a szlovéniai Lendván a Bánffy Napok 2011 elnevezésű kétnapos rendezvényt, mellyel az idén a muravidéki magyar írott szót ünnepelték. A találkozóra Vajdaságból, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Horvátországból és Magyarországról érkeztek vendégek. 
Az eseménysorozat tanácskozással kezdődött, melynek témája a fél évszázados szlovéniai magyar irodalom volt, ötven évvel ezelőtt, 1961-ben jelent meg ugyanis az első szlovéniai magyar könyv, Vlaj Lajos (1904-1966) Versek című kötete. A szakmai konferenciát Kepe Lili, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet Igazgatója nyitotta meg, majd Répás Zsuzsanna, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára mondott köszöntőt. Méltatásában többek között a következőket hangsúlyozta:
- A mai napon azt ünnepeljük, hogy fél évszázaddal ezelőtt megszületett és azóta Kárpát-medencei viszonylatban is példaértékűen gazdaggá vált a Muravidék magyarságának értékőrző, közösség- és önkifejező magyar irodalma. Bár a muravidéki magyarság a lélekszámban kisebb közösségek közé tartozik, mégis számos, az anyaországban is jól ismert és elismert költője, írója van, akik közül többen magas rangú állami kitüntetésben is részesültek. Írók és költők, akik művészien és hangsúlyosan fejezik ki a szülőföldhöz való ragaszkodást és szeretetet.
Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke azt emelte ki, hogy az irodalomnak nagyon fontos szerepe volt abban, hogy mostanra lélekszámban ugyan kisebb, de szellemiségében megerősödött muravidéki magyar közösségre számíthatnak.
A jelenlévők három előadást hallgattak meg: Kontra Ferenc író, a Magyar Szó Kilátó című mellékletének szerkesztője a szlovéniai magyar irodalom elhelyezkedését taglalta a délvidéki magyar irodalomban, Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője, a Pannon Írók Társaságának elnöke a zalai és a muravidéki irodalmi kapcsolatokról, együttműködési pontokról, Bence Lajos író, költő, a Muravidéki Magyar Tudományos Társaság elnöke, a Muratáj szerkesztője a szlovéniai magyar irodalom múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt.
Az elhangzottakhoz a meghívott Kárpát-medencei írók, költők és könyvkiadók is hozzájárultak néhány értékes gondolattal a vívódásról, a hazatalálásról, az összetartozásról, a kéznyújtásokról és az újra kötődő szálakról. Az összejövetel az Igét őrizve - válogatás a muravidéki magyar irodalom kincsestárából című irodalmi műsorral zárult Zadravec Szekeres Ilona szerkesztésében.

Szúnyogh Sándor sírjánál - A szerző fotói

Az összejövetel résztvevői másnap a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban és a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában rendhagyó irodalmi órákat tartottak, majd megkoszorúzták a Tavaszvárás nemzedéke egyik tagjának, az 1998-ban elhunyt Szúnyogh Sándor költőnek, újságírónak és szerkesztőnek a sírját.


   

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Igét őrizve - ötvenéves a muravidéki magyar irodalom
Szabadkai Napló
Igét őrizve - ötvenéves a muravidéki magyar irodalom
Média
Facebook

Támogatóink