home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Igazságkeresés a szépprózában
Bíró Tímea
2023.10.23.
LXXVIII. évf. 42. szám
Igazságkeresés a szépprózában

Apátlanok címmel jelent meg Sándor Zoltán író tizedik kötete, melyet nemrégiben a Népkör Magyar Művelődési Központban is bemutattak. A zEtna Kiadó gondozásában megjelent könyv már több vajdasági településre és középiskolába is eljutott, ezúttal pedig a szabadkai közönség ismerhette meg közelebbről az író, újságíró, szerkesztő, műfordító legújabb novelláskötetét.

Az október 10-én megrendezett könyvbemutatón a szerzővel Beszédes István, a zEtna Kiadó vezetője és Csík Mónika költő, a kötet lektora beszélgetett. Csík Mónika kiemelte, hogy a kötetnek Vallomások az alcíme, mondhatni, monológok is találhatóak a könyvben. A szerző erre reflektálva elmondta, minden egyes köteténél arra törekszik, hogy a könyv teljességet alkosson. Az Apátlanok esetében a karakterek kitalálása okozta a kihívást számára, nem volt könnyű feladat megtalálni az egyes szám első személyben megszólaló elbeszélők hangját. A beszélgetésből az is kiderült, hogy a könyv több novellájában női elbeszélő szerepel, és a szerző elárulta, Bánki Éva, a kötet szerkesztője szerint hitelesen tudja megütni a női hangot.

A korábbi Sándor Zoltán-kötetekre jellemző erőszak ezúttal is megjelenik a szövegekben. Beszédes István ennek kapcsán kifejtette, a családon belüli erőszak, a történelmi igazságtalanság, a zaklatás mind megjelenik a kötetben, és azt boncolgatták, hogy a szerzőt mindig is érdekelte az igazságszolgáltatás, mely sok esetben inkább jogszolgáltatásnak nevezhető.


Csík Mónika, Sándor Zoltán és Beszédes István (a szerző felvétele)

Sándor Zoltán elmondta, számára nagyon fontos a vélemények ütköztetése a prózákban, illetve az, hogy ugyanazon probléma esetében a különböző nézőpontokat láttassa. Kiemelte, mindig is foglalkoztatta a bűn, hogy hol húzódik meg az a bizonyos határ, az áldozatból lehet-e bűnös, igazi bűnnek számít-e a jó nevében elkövetett rossz. Szóba került a verbális erőszak is, mely a mindennapjaink része. Az író annak is hangot adott a novellák egy részében, hogy hogyan manipulálható ma a tömeg.

A könyvbemutatón az újságírás előnyei is szóba kerültek, hiszen edzésben tartja a nyelvvel dolgozó alkotóembert, vagyis a publicisztika jó hatással van a szépirodalomra.

Csík Mónika arra is kitért, hogy a korábbi Sándor Zoltán-kötetekben fiktív terek léteztek, amióta viszont a szerző Muzslyáról Szabadkára költözött, az újabb műveiben a szülőfalu is megjelenik, valamint több másik vajdasági település. A szerző érdekességként elmesélte, az Apátlanokban összeér a kettő, hiszen valódi terek is szerepelnek a kötetben, viszont az álomban való bolyongás is jelen van.

A könyv egyik erénye a filozofikus vonal, mely okosan filozofáló és érvelő hősöket tár az olvasó elé. A valósággal ellentétben a beszélgetőtársak meghallgatják egymás érvelését, nyitottak a másik véleményére. Ennek kapcsán szóba került, hogy az irodalom talán hathat az egyénre, és habár nem tudja az egész társadalmat megváltoztatni, az egyént formálhatja.

Az esten Torok Orsolya gitárjátékát és énekhangját is hallhatta a közönség, valamint dedikálásra és könyvvásárlásra is volt lehetőség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..