home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Idősödő igazságosztók klubja
AGÁRDI Gábor
2014.11.11.
LXIX. évf. 46. szám
Idősödő igazságosztók klubja

„Nem tudom, ki vagy, és hogy mit akarsz. Ha elengeded a lányomat, akkor itt a vége. Nem foglak keresni, nem foglak üldözni. Ha nem, akkor megtalállak, és megöllek.” Valahogy így szól szabad fordításban az a rövidke néhány mondat, amely Liam Neeson egyik klasszikusában hangzik el.

Liam Neeson ama ritka mozisztárok közé tartozik, akiknek alakításaiért egy egész világ rajong, hiszen a remekek, melyekben feltűnik, kivétel nélkül pozitív mérleggel zárnak. Nála sokoldalúbb színészt szinte lehetetlen találni. Ezt az is bizonyítja, hogy minden munkájában a karakterének megfelelő akcentussal szólal meg — s ez igen szép teljesítmény.

Játszott már szerelmes szívtiprót, bölcs apát, jedi lovagot az egyik Csillagok háborúja-folytatásban, bogaras szexológust, a Denevérember ellenfelét a Sötét lovag egyik részében, emellett megformálta az ír politikus, Rob Roy alakját, és a zsidómentő Oskar Schindler bőrébe bújva is láthattunk már. Karrierje során a szerepei folyton variálódtak, a kétezres évek végéig sosem alakított hasonló karaktereket. Ám a francia mester, Luc Besson 2008-ban még őt is meg tudta lepni. Főszerepet osztott rá egy akciófilmben, melynek címe stílusosan csak ennyi: Elrabolva.

A történet főhőse, Bryan Mills egy tökéletes, mégis földhözragadt figura, James Bond, Jason Bourne és Jack Bauer keveréke, aki előbb üt, aztán kérdez. Nem birtokol természetfeletti erőt, futás közben ő is kifárad, és néha fegyverét is újra kell töltenie, mert nincs végtelen számú golyó a tárában, mint Chuck Norrisnak. Valaha az amerikai hírszerzés egyik legkiválóbb ügynöke volt, de már visszavonult, hogy Kaliforniában élő lánya, a tizenhét esztendős Kim közelében lehessen, aki az anyjával és tehetős mostohaapjával él együtt. A forgatókönyv szerint a lány Párizsba készül a barátnőjével, Amandával, amire Bryan vonakodva bár, de áldását adja. A naiv tinit persze elrabolják, hősünk pedig hatvan percen át keresi — leszámítva azt a fél órát, amíg a cselekmény kibontakozik.

Ez a vizuális gyöngyszem tökéletes kompozíció, melyben három fő akciójelenet öleli át a kerettörténetet. Az alkotók az emberkereskedelem, azon belül is a szexuális kizsákmányolás szörnyűségeit tárják elénk. Egy árnyékvilágot, ahol mindenki áldozat, és bárkit elnyelhet az éjszaka. Egy ember harca az alvilág ellen, akit csak az érdekel, hogy élve találja meg a lányát. Nem túlságosan bonyolult történet, és éppen ez az egyszerűség teszi lenyűgözővé. A jelenetek jól meg vannak komponálva, csakúgy mint az aláfestő zene, melyet Nathaniel Méchaly szerzett. A kamera mögött Pierre Morel foglalt helyet, a forgatókönyvet pedig nem más, mint maga Luc Besson írta, aki mellesleg az egyik producer is.

A prémiumcsatornák hetente többször is megismétlik ezt a nagyszerű mozit, melyet minél többször látunk, annál mélyebb nyomot hagy bennünk. Jómagam vagy négyszer láttam már, de ha ismét „ráfutok”, akkor egészen biztos, hogy újfent megtekintem. Érdekesség, hogy Neeson a forgatás előtt egyetlen küzdősportnak sem volt mestere, mégis azzal a feltétellel vállalta el a felkérést, hogy a közelharcok során kaszkadőr nélkül verekedhessen.

Charles Bronson Bosszúvágy-sorozata után az Elrabolva is újraformálta a bosszúfilmekről kialakított képet. A magányos pisztolyforgatók, kedves olvasók, a reneszánszukat élik, és Liam Neeson után 2014-ben Kevin Costner, Pierce Brosnan, Denzel Washington, Keanu Reeves és mások is bérletet váltottak az idősödő igazságosztók klubjába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..