home 2022. november 30., András napja
IFJÚSÁGI TALÁLKOZÓK
k-ko
2004.10.13.
LIX. évf. 41. szám

A muzslyai MEZEI Attila 1989 óta jár ifjúsági zarándoklatokra, amelyeket a franciaországi Taizéi Közösség szervez. Azóta számos nyári ifjúsági találkozón jártak már Taizében, valamint Európa nagyvárosaiban az újévi ünnepségeken: Varsó, Budapest, Bécs, Milánó, Barcelona látta őket vendégül, illetve 2...

A muzslyai MEZEI Attila 1989 óta jár ifjúsági zarándoklatokra, amelyeket a franciaországi Taizéi Közösség szervez. Azóta számos nyári ifjúsági találkozón jártak már Taizében, valamint Európa nagyvárosaiban az újévi ünnepségeken: Varsó, Budapest, Bécs, Milánó, Barcelona látta őket vendégül, illetve 2000-ben a Világifjúsági Találkozó, amelyet II. János Pál pápa szervezett Rómában stb. Attila 1998-ban kapott felhatalmazást Stojan atyától, hogy szervezheti a nyári és újévi ifjúsági zarándoklatokat.
Az idén nyáron is voltak a fiatalok zarándoklaton, egy hetet töltöttek Taizében, amely Franciaország szívében található, picinyke falu, ahol a Taizéi Közösség működik.
- Már lassan 30 éve zarándokolnak a fiatalok ide, egy hetet veszünk részt programokban. Mindennap van közös reggeli ima, utána csoportmunkák keretében foglalkozunk a Bibliával, majd következik az ebéd előtti ima, délután is csoportmunka folyik, majd esti imával zárul a nap. Egy-egy ilyen utazásra 2000-ig mintegy 50 gyereket vittünk el, azóta azonban sokkal több az érdeklődő a mozgalom iránt, és egy-egy alkalommal mintegy 70 fiatal jut el tőlünk mind a nyári, mind az újévi találkozóra.
* Honnan jönnek ezek a fiatalok?
- Mi főleg a Bánság területéről visszük a gyerekeket, de Belgrádból is van egy csoportunk. Ami az értesítést illeti, a nyári zarándoklatra tavasszal egy előzetes meghívólevelet küldünk a plébánosoknak, az újévi találkozóra pedig már ősszel, szeptemberben. Vannak fiatalok, akik néhány éve már velünk tartanak, ők már ismernek bennünket, kapcsolatban vagyunk velük. Természetesen minden utat megelőz két előkészületi imatalálkozó, amelynek keretében imádkozunk, énekelünk és pontosan tudatjuk velük az úti célt.
* Csak elgondolni tudom, mekkora élmény az, hogy a célváros mellett más városokban is eltölthettek némi időt. Mit jelent ez a fiatalok részére?
- Az ilyen zarándoklatok célja, hogy megtaláljuk Jézust. Egy-egy nagyvárosban megállva viszont főleg jelentős épületeket, katedrálisokat, templomokat nézünk meg, ugyanakkor ismerkedünk az ottani kultúrákkal is. Az idén például mindenki részére nagy élmény volt Nizza, az Azúr-tengerpart, a monacói herceg kastélya, Velence, de ami talán a legjobban tetszett a zarándokoknak, az Párizs volt, Európa szíve. Persze, az útvezető szerepe nem könnyű, a fő feladat mindenképpen a gondviselés. Én megértem, hogy a szülők is aggódnak gyerekeikért, hiszen hosszú az út, de hála Istennek, semmi nagyobb gondunk nem volt egyik zarándoklat alatt sem. A nyári találkozót illetően rekordnak számít, hogy 24 kiskorú utazott velünk.
Az idei újévi találkozó során Portugália fővárosa, Lisszabon lesz a cél. A taizéi testvéreknek, pontosabban Richard atyának, aki a mozgalom alapítója, erre a városra esett a választása. Útközben megállunk Milánóban, Barcelonában (négy napig tartózkodunk ott) és Madridban. A visszaút pedig Lurdba, a szent helyre vezet, ahol megjelent Szűz Mária, majd Torinóban szállunk meg. Eddig mintegy 15 fiatal jelentkezett Muzslyáról. Aki most olvas erről a zarándoklatról, és érdekelt, szívesen elutazna Lisszabonba, jelentkezhet a muzslyai plébánián, esetleg a 064/167-09-85-ös mobilszámon, Attilánál. A zarándoklat ára 250 euró.
A visszajelzésekből ítélve egy-egy találkozó mély nyomot hagy a fiatalok lelki világán. Az újévi zarándoklatra utazóknak, az útvezetőknek a legjobbakat kívánom, és (kérni nem szégyen) mondjanak el egy imát az itthon maradtakért.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..