home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Huszárok lepték el Tóthfalut és környékét
Fehér Márta
2022.06.06.
LXXVII. évf. 22. szám
Huszárok lepték el Tóthfalut és környékét

Nem mindennapi élményben volt részük a tóthfaluiaknak: három huszár és egy huszárjelölt költözött néhány napra a kis, magyarkanizsai településre. A martonvásári Szent László Huszáregyesület néhány tagja Faragó Zoltán, a Szabó Dénes Egyesület és a Rákóczi Szövetség helyi szervezete meghívására érkezett Délvidékre, míg a lovak (és egy-egy portya után fölfrissülésképpen a lovasok is) az Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület, illetve annak elnöke, Kálmán Jenő és családja vendégszeretetét élvezték.

Martonváros — ahonnan érkeztek — bő 200 kilométerre van tőlünk, a Közép-Dunántúl kisvárosa Magyarországon, mintegy 5500 lakossal — köztük sok lószerető és lótartó emberrel.

— Huszon-egynéhány évvel ezelőtt egy nagyon kedves barátunk, Szalai György összehívta Martonvásáron a lovasokat, és megalapítottuk a Dreher Lovasklubot, rendeztünk néhány díjugrató versenyt, szerveztünk pár programot, ám valahogy gyorsan kiüresedett ez a dolog. Viszont ebben a csapatban voltunk hatan olyanok, akik közben összeismerkedtünk Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikussal, festővel, a magyar katonai hagyományőrzés ikonikus alakjával, és az ő inspirációjára létrehoztuk a huszárcsapatot, varrattunk egyenruhát. A hódoltság korabeli hagyományokat kezdtük feleleveníteni a környéken. Közösségünk konzervatív, hazafias, nemzeti gondolkodású tagokból áll, jelenleg összesen tizenheten vagyunk — foglalta össze a kezdeteket Varga Ferenc kapitány.

— Ezzel egy időben történt Magyarországon a lovas hagyományok ébredése, akkoriban alakult meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, az országban szinte gombamód kezdtek el megjelenni az igények a huszárhagyományok ápolására, és a ’90-es évekig az ántivilágban arisztokratikus dekadenciaként visszaszorított lótartás is új löketet kapott, Erdélyben pedig virágkorát éli a lovas hagyományőrzés, egymás után alakulnak a bandériumok, akárcsak Felvidéken — mesélte Erdély Gábor.

Vajdaság egy fehér folt ezen a téren, nem tudunk vajdasági huszárcsapatról, pedig a hódoltság kori huszárkodás innen indult, a végvárakból, a Délvidéken vannak a legmélyebb gyökerek, lenne mihez visszanyúlni, mibe kapaszkodni — magyarázzák mindketten az itteni kapcsolatokra vonatkozó kérdésemre.

— Vajdaságban is vannak lovasok, élnek a lovas hagyományok, szeretnénk és örülnénk, ha csatlakoznának népes táborunkhoz — veszi át a szót Both László. — Az én történetem klasszikusnak mondható: még gyermekkoromban égett belém a ló iránti szeretet. Héderváron laktunk a Kisalföldön, és óvodába menet vagy jövet apámmal mindig bementünk lovakat nézni a kastély melletti egykori grófi istállóba, melyet a téesz használt, ám majd csak harmincegy-két éves koromban lett lehetőségem, hogy megtanuljak lovagolni, s fél év után vettem egy saját lovat. Ez huszonöt éve volt, azóta lovazom, 2010-ben pedig vidékre költöztem, a Fejér megyei Gyúró községbe, így kerültem a huszárok látókörébe.

A lovakról is ejtünk néhány mondatot, beszélgetőtársaim elmondták, saját lovaikkal érkeztek, melyek igencsak jó kondícióban vannak, hiszen bírni kell az egyhetes túrát a napi 50 kilométerrel. Nem feltétel, hogy a huszároknak pedigrés lovaik legyenek, a jó hátasló ismérve az engedelmesség, az átengedőség és a biztonság.

— Annak idején a huszárságnak nagyon egységes lóállománya volt, köztartásban kiadták a kancákat, fedezőmének járták az országot, a gazdák használhatták a lovat, cserébe az államé volt az első csikóválasztás joga, nagyon szigorú bírálóbizottság döntötte el, hogy megfelel-e katonalónak. Ezek általában kisbéri félvér vagy gidrán lovak voltak, huszárnak akkoriban csak és kizárólag herélt lovakat soroztak — a magyar huszárezredeket ezekkel az állatokkal töltötték fel, és mindemellett a legnagyobb exportárbevételei voltak az országnak. A magyar állam most nagyon nagy erőfeszítéseket tesz a magyar lófajták tenyésztésének felélénkítése érdekében, jelentős forrásokat hozzárendelve. A Kincsem program keretében pedig az általános iskolai oktatás része lett a lovaglás, ha van helyben lovarda. A lovastúra-programok kidolgozása, a lótartók, vendéglátósok, kovácsok, nyeregkészítők klaszterbe rendezése továbbépíti ezt a rengeteg mozaikkockából álló történetet — bontják ki a témát. — Nyugat-Európa már nem lovagolható, viszont a magyar parlament meghozott egy törvényt, mely szerint mindenütt, ahol gyalogos és biciklis turista elmegy, ott át kell engedni a lovast is — ez páratlan! A huszárhagyományok ápolása pedig országimázs szempontjából is rendkívül fontos, nagyon népszerűek a turisták körében az óránkénti huszárjárőrözések a budai várban, aminek a közösségi oldalakon sokmilliós tükrözése van.

Rácz Miklós huszárjelöltként erősíti a csapatot, merthogy egy év próbaidő leteltével lehet valakiből teljes jogú huszár, egy avatási szertartás és néhány próbatétel után, miközben az érintett egyebek között a lótartás és a történelem tudományában is elmélyed. A Szent László Huszáregyesület csakis férfiakat fogad maga közé — az, hogy valakinek saját lova legyen, nem feltétel, a pödört bajusz viszont igen.

— Budapesten laktam, ahol jártam egy lovasiskolába, majd családot alapítottam, és úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk a fővárost, hiszen a gyerekeknek jobb vidéken — egyébként én is vidéken nőttem fel, Szarvason, Békés megyében — meséli. — Tordasra költöztünk tavaly szeptemberben, s a telek kiválasztásában szinte döntő volt, hogy a szomszédok lovat tartottak. Itt érdemes lesz szomszédnak lenni — gondoltam. A két szomszédom huszár, a mi csapatunk tagjai, és megkérdezték, volna-e kedvem csatlakozni, miközben én már nagyon vártam, hogy ezt megkérdezzék! Elvittek egy szokásos haditanácsra — ez az elnevezése a kéthetente megrendezett huszár-összejövetelnek —, s itt jelentkeztem, elfogadtak huszárjelöltnek. Ez az első túrám a csapattal.

A huszárok ellátogattak Zentagunarasra, Tornyosra, Csantavérre és Kispiacra, mindenhol nagy öröm és érdeklődés kísérte megjelenésüket, bemutatójukat.


Fotók: Tóthfalu Helyi Közösség

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..