Húsz rendőr kell Szabadkának

Húsz rendőr kell Szabadkának

A fiatalok február 26-áig jelentkezhetnek a képzésre

Pályázatot írt ki a szerbiai belügyminisztérium 650 leendő rendőr képzésére. 400-an a fővárosban teljesíthetnek majd szolgálatot, 250-en pedig más városokban, köztük Szabadkán, Újvidéken, Pancsován, Zomborban, Nagykikindán és Nagybecskereken. A felvételt nyert jelentkezők a kamenicai Rendőri Alapképzési Központban tanulnak egy évig, utána rendőrtisztviselő-gyakornoki minősítésben a saját területükön kapnak munkát, később pedig állandó munkaviszonyt létesítenek. A kettős állampolgárság már nem akadály, így bátran jelentkezzenek a magyar fiatalok is! De kiből lehet rendőr, hogyan kell jelentkezni, és milyen a képzés?

18 és 24 év közötti, szerbiai állampolgárságú fiatalok jelentkezhetnek a rendőrképzésre, ha négyéves középiskolát fejeztek be. A férfiak elvárt magassága 170 centiméter, a nőké 163, és a testtömegindexet is figyelembe veszik. Az érdeklődőknek a kitöltött jelentkezési lapot a szükséges dokumentumokkal együtt a lakóhelyhez legközelebbi rendőrállomáson kell átadniuk. Ezeknek a listája megtalálható a Rendőri Alapképzési Központ honlapján: www.copo.edu.rs

A jelentkezők többkörös, kiselejtező jellegű szűrőn esnek át. Általános orvosi vizsgálaton, pszichológiai alkalmassági teszten (ez magyarul is elvégezhető), általános szerb nyelvi és helyesírási, műveltségi, valamint motoros képességet felmérő teszten, interjún Kamenicán és végül szakorvosi vizsgálaton a fővárosban. A felmerülő utazási, étkezési és szállásköltségeket a jelentkezőknek kell állniuk, akárcsak a szakorvosi vizsgálatét.

Sikeres felvételi esetén a jelentkezőknek szerződésben kell vállalniuk, hogy a képzés után legalább öt évig a belügyminisztériumban vállalnak munkát, ellenkező esetben vissza kell téríteniük a tanulmányi költségeket, hiszen a Rendőri Alapképzési Központ képzése ingyenes.

Az intézmény honlapján részletes információ található a felvételi eljárásról, így például ki lehet tölteni a korábbi szerb nyelvi teszteket, elolvasható az útmutatás, hogy miként kell megírni a szöveges feladatot.

A teszten a helyesírási alapszabályok ismeretét ellenőrzik (például a kis és a nagy kezdőbetű, az idézőjelek, a rövidítések, valamint az írásjelek használatát, továbbá az egybe- és különírást), a szöveges feladat pedig egy önéletrajz vagy rendőri jelentés megírásából áll.

Az erőnlét felmérését a Cooper-tesztként ismert módszerrel végzik, mely 12 perc futást, fekvőtámaszozást, hasizomgyakorlatokat, labdavezetést és páros lábon ugrálást foglal magában, az elvárt teljesítmény is megtalálható a honlapon. Az általános műveltségi próbateszt is kitölthető. Olyan kérdésekre kell a megadott válaszlehetőségek közül egyet kijelölni, mint például: Melyik városban rendezik meg az Oktoberfestet? Melyik kifejezés jelenti a hatalmi pozíciók olyan elosztását, amikor a döntéshozók a rokonaikat részesítik előnyben? Hány év börtön a kiszabható legsúlyosabb büntetés Szerbiában? Mi az eutanázia? Az általános orvosi vizsgálaton a szokásos ellenőrzésen kívül azt is megnézik, hogy a jelentkezőnek van-e tetoválása (ez nem lehet sértő, és a nyári egyenruhának is takarnia kell), visel-e testékszert, ha pedig férfi, van-e fülbevalója.

Egyébként minden évben óriási a túljelentkezés, az akadémia honlapján 2014-beli adatok találhatóak. Akkor csaknem 10 000-en jelentkeztek, 3000-en vettek részt a felvételin, 2000-en teljesítették, és több mint 500-an nyertek felvételt.

A 12 hónapos képzés során a hallgatók elméleti és gyakorlati órákon vesznek részt — összesen 1576 órában —, melyek során folyamatosan ellenőrzik előremenetelüket tudásfelmérő tesztekkel, helyzetgyakorlatokkal, szóbeli vizsgákkal és gyakorlati bemutatókkal.

Szerettünk volna megszólaltatni korábbi hallgatókat, viszont a belügyminisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy ez nem illeszkedik a képzésnépszerűsítő kampányba. Egy ismerős azonban azt mondta, ő jól érezte magát, olyan, mint bármelyik bentlakásos iskola. A szabadkaiak körében végzett körkérdés eredményeként megállapítható, hogy örülnének, ha minél több rendőr járná az utcákat, hiszen a közbiztonsággal egyáltalán nem elégedettek, annak pedig külön örülnének, ha magyar egyenruhások lennének a városban.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Húsz rendőr kell Szabadkának
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink