home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hova gurul a dió?
Tóth Tibor
2022.09.01.
LXXVII. évf. 35. szám
Hova gurul a dió?

Szombaton kettős ünnepet tartottak Zentagunarason, a Topolya községhez tartozó településen ugyanis huszonegyedik alkalommal rendezték meg az újkenyérünnepet, és a falu először volt házigazdája a Diós Települések Nemzetközi Találkozójának, melyre a magyarországi Gyenesdiásról, Diósdról, Dióskálról, Diósviszlóról és Diósjenőről, valamint a felvidéki Diószegről és Diósförgepatonyról érkeztek vendégek.

Zentagunaras neve szerbül Novo Orahovo, mely tükörfordításban Újdióst jelent. A Diós Települések Nemzetközi Találkozóját a Forrásvíz Természetbarát Egyesület ötlete alapján Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere kezdeményezte. Ezúttal a Kárpát-medence diós nevet viselő települései tizenkettedik alkalommal találkoztak egymással.


Kenyérszentelő szentmise a templomban (Tari Orsolya felvétele)

A színvonalas ünnepség a reggeli órákban a Jézus, az Isteni Megváltó katolikus templomban szentmisével kezdődött. Baráth Gábor helybeli plébános megszentelte, Fekecs József, Zentagunaras Helyi Közössége Tanácsának elnöke pedig megszegte az újbúzából sütött kenyeret. Időközben hét csapat részvételével megkezdődött a Kalmár Gábor kispályás labdarúgó-emléktorna, tizenhét csapat birkapörkölt-készítésben versengett egymással, a diós sütemények megmérettetésére pedig csaknem ötvenen adták le a gondosan elkészített finomságot.

— Újragondolt szárkúp süteményt készítettem Edit módra. A tésztájába diót, tojásfehérjét és kekszet tettem, a krémet pedig csokoládéból készítettem. Otthon senki sem szereti a diós süteményeket, de a vendégeinknek gyakran készítek valamilyen diós finomságot — mesélte a helybeli Ali Edit.


Fekecs József, Zentagunaras Helyi Közössége tanácsának elnöke köszönti a vendégeket, mögötte a diós települések polgármesterei

A díszes menet az újbúzából készült kenyérrel megérkezett a nyári színpadhoz, ahol Fekecs József tanácselnök ünnepi beszédében kiemelte, az újkenyér az élet táplálója, melyben benne foglaltatik az isteni gondviselés, a teremtőerő, a szorgos kezek munkája, az összefogás, az együttműködés ereje, az élet körforgása.

— A nemzetért, a közösségért közösen kell tennünk. Közösen örülünk annak, hogy a ránk zúduló veszedelmek, háborúk, történelmi korszakváltások, gazdasági világválságok közepette megőriztük hitünket, tenni akarásunkat és lelkierőnket. Talán sohasem volt annyira fontos a magyarság és közösségünk egységének megélése, mint manapság — mondta a többi közt Fekecs József, hozzátéve, hogy az újkenyér egészséget, békét, bőséget, hitben és szeretetben megélt szebb jövőt hozzon mindannyiunk számára.


A játszóutca a gyerekek kedvence

Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy az igazi összefogás, az együvé tartozás az ilyen rendezvényeken kezdődik, itt tudjuk megmutatni, hogy egy vérből valók vagyunk. A köztársasági parlament mezőgazdasági bizottságának tagjaként kiemelte, a gazdák nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen az aszály óriási károkat okozott a mezőgazdaságban.

— A mezőgazdasági termelőket köszönet illeti, hogy nem adják fel, tovább termelnek, és a nehézségeket leküzdve haladnak előre. Ez az év megmutatja, mennyit ér egy szem búza, mennyit ér egy kanál liszt. Bízom benne, hogy az elkövetkező időszakban olyan országos rendszert építünk ki, amely a nehéz időkben segíti a mezőgazdasági termelőket. Fel kell készülnünk a természeti csapásokra, hiszen az aszályos évek egyre gyakrabban keserítik meg az életünket — hangsúlyozta Fremond Árpád.

A köszöntők után a diós települések mutatkoztak be a közönségnek, a standjaikon pedig ízletes, dióból készült süteményeket, likőrt és más finomságokat kínáltak a rendezvényre látogatóknak. A találkozó ötlete tizenkét évvel ezelőtt Gál Lajosnak, Gyenesdiás polgármesterének a fejéből pattant ki.

— Amikor útnak indítottuk a vándordiót, mely az anyaországból a külhonba gurult, a magyar—magyar barátság erősítését tűztük ki célul. Ezen nemcsak a kulturális és a gasztronómiai kapcsolatok erősítését értjük, hanem azokét is, amelyek közösségeinknek további erőt adnak. A vándordió olyan szövetséget teremt a diós nevű települések között, amely hosszú távon fenntartható — emelte ki Gál Lajos.


A diós települések asztalaira sokan voltak kíváncsiak

A felvidéki Diósförgepatony asztala előtt gyakran többen is beszélgettek a Dunaszerdahelytől 8 km-re fekvő, 1770 lakosú falu elöljáróival. Koczó Vince, a település alpolgármestere kérdésünkre elmondta, immár tizenegyedik alkalommal vesznek részt a találkozón, ami új energiával tölti fel őket, hiszen véleményt cserélhetnek határon túli barátaikkal, erőt meríthetnek egymásból a napi nehézségek leküzdéséhez. A településről érdeklődve megtudtuk, hogy a faluban nagyon erős az Önkéntes Tűzoltó Szervezet, a helyi labdarúgó- és asztaliteniszklub, valamint a természetjárók is igen aktívak. A nyugdíjas-egyesület kiválóan működik, az általános iskolások pedig a magyar nyelvi és nyelvhelyességi versenyekről rendre elismerésekkel térnek haza mind a Felvidékről, mind az anyaországból. A faluban tíz évvel ezelőtt épült meg a Slovakia Ring, melyen a közelmúltban túraautó-világbajnokifutamot rendeztek. Az alpolgármester mosolyogva tette hozzá, hatalmas boldogság volt számukra, hogy a 40 000 néző előtt megtartott futamot a magyarországi Michelisz Norbert nyerte meg.

A délutáni órákban kihirdették a versenyeredményeket — a kispályás labdarúgó-emléktornát a helyi Mimi Decor csapata nyerte, a legízletesebb diós süteményt a diósdi Benkő Judit készítette, a főzőverseny győztese pedig a tornyosi Mucsi Sándor és társasága —, a játszóutcában a gyerekek több mint tízféle játékot próbálhattak ki, melyért garast kaptak cserébe, a színpadon pedig a diós települések dallal, tánccal léptek közönség elé. Az érdeklődők megtekinthették a kézművesvásárt és a kézimunka-kiállítást is. Az este folyamán kiderült, hogy jövőre a felvidéki Diósförgepatony adhat otthont a találkozónak, majd az eseménydús nap a Fokos zenekar és a topolyai Kodály Zoltán MMK fellépésével, valamint utcabállal ért véget.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..