home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hosszú évtizedek maradandó műve
Fehér Márta
2022.02.18.
LXXVII. évf. 7. szám
Hosszú évtizedek maradandó műve

Életműdíjjal tüntette ki Pintér József péterrévei származású helytörténet-kutatót a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. A Magyar Életfa díjat az 1944/45-ös szenttamási és péterrévei tragikus eseményekre vonatkozó adatok módszeres gyűjtéséért, feltárásáért és dokumentálásáért vehette át a jelenleg Röszkén élő idős helytörténész.

Pintér József Péterrévén született, Szenttamásra nősült, a községi bíróságon hivatalnokként dolgozott évtizedeken át, majd a történelmi VMDK szenttamási körzeti elnökeként tevékenykedett. Kitartó, többéves munkájának eredményeként jelent meg a Szennyes diadal című kötet, melyben teljeskörűen, minden apró mozzanatra kiterjedően dokumentálta Szenttamás és a környező települések 1944. évi tragikus őszének a történéseit és az azokat követő, megpróbáltatásokkal teli időszakot. Művéért a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944—45 Alapítvány 2015-ben emlékéremmel tüntette ki — az alapítvány kuratóriuma 2013-ban alapított emlékérmet a délvidéki magyarságot ért tragikus atrocitásokat feltáró, a történelmi adósság rendezését és az emlékezést támogató, bátor, önzetlen tevékenység elismerésére. A kutatót az idén életműdíjban részesítette a VMMSZ. A már említett kötet, illetve a megjelenés előtt álló, „…és megszólaltak a szülőföld néma sebei” című, a péterrévei eseményeket feldolgozó könyv olyannyira hozzájárul a vajdasági magyarság kulturális és közművelődési, közelebbről történelmi tudatának megvilágosításához, hogy ezen alkotásaival érdemessé vált a Magyar Életfa díjra — áll a méltatásban.


Pintér József

Taposom a nyolcvanhetet — fogalmaz beszélgetőtársam, és máris arról mesél, hogy másnap könyvbemutatója lesz Szegeden (a VMDK Szegedi Tagozata Közhasznú Közművelődési Egyesület szervezésében február 8-án mutatták be a Szennyes diadalt), és örül annak, hogy találkozhat ismerőseivel — vannak itt hozzám hasonló sorsú emberek, akiket az élet átsodort a határ magyarországi oldalára —, az érdeklődőkkel, bemutathatja nekik az életművét, és elmondhatja, milyen tragikus események érték a délvidéki magyarságot (és németséget) 1944 őszén a partizánok részéről. Hamarosan Jánoshalmán is bemutathatja a könyvet, ennek pedig azért örül, mert annak idején ő maga kezdeményezte a testvérvárosi kapcsolatot Szenttamás és a Bács-Kiskun megyei település között, illetve itthon, Vajdaságban is szeretné népszerűsíteni a kiadványokat. Remélem, érdeklődnek a könyv iránt, mert részben az ő sorsukról is szól — hangsúlyozza, és hozzáteszi, a Keskenyúton-alapítvány gondozásában jelenik meg hamarosan a péterrévei ’44-es krónika. Szeretném megélni, hogy meg tudjam szervezni, és legyen olyan egészségem, hogy végre is tudjam hajtani ezt a szándékot — mondja.

— Fél évszázadig éltem Szenttamáson. Megéltem két határváltoztatást is: a Délvidék visszacsatolását ’41-ben, hatéves gyerekként, és utána az úgynevezett partizán felszabadítást, mely nekünk nagy vérveszteség volt, kilencéves gyerekként, ám akkoriban nem tudtam felfogni a súlyát. Amikor 1960-ban Szenttamáson megalakult a bíróság, és ott állást kaptam hivatalnokként, fordítóként, nagyon sok dolgot hallottam, holttá nyilvánítási és hagyatéki eljárások kapcsán, hogy ott micsoda borzalmas dolog is ment végbe, és éreztem a fonákságát annak, hogy miközben ártatlan embereket gyilkoltak meg, azt hirdették, hogy fasiszta tömeggyilkosokat végeztek ki. Egyre több információhoz jutottam hozzá, miközben elolvastam jó néhány szerb monográfiát is. Aztán megalakult a magyar érdekvédelmi szervezet, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, és annak elnöke, Ágoston András, valamint alelnöke, Vékás János megkerestek azzal a kéréssel, hogy alapítsak helyi szervezetet Szenttamáson. Politikával addig nem foglalkoztam, de mivel magyar ügyről volt szó, és saját tapasztalatból ismertem a szenttamási állapotokat, a magyarok oly mértékű megfélemlítését, amely önkéntes némasághoz vezetett, elfogadtam a felkérést. Dr. Ribár Béla akadémikusunk is arra biztatott, hogy mivel vannak jegyzeteim, okvetlenül készítsem el Szenttamás 1944/45-ös monográfiáját, mert az egy fehér folt Bácska területén. Több mint félezer azonosított áldozatot sikerült megneveznem. Ennek a kutatásnak a során nemcsak szenttamási, hanem később péterrévei áldozatok adatai is hozzám kerültek, melyeket azért tartottam fontosnak feljegyezni, mert péterrévei származású vagyok. Sikerült kapcsolatot teremtenem a tartományi levéltárral és a Zentai Történelmi Levéltárral, onnan is tudtam adatokat szerezni, és így összevetni a szájhagyományt meg az írott levéltári adatokat, melyek nagyon sok esetben kiegészítették egymást. Így jelent meg végül 2014-ben a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában Szenttamás krónikája.

* Az ön családjában is volt áldozat?

— Közvetlenül a tömegmészárlás alkalmával nem. Óvatosságból apánk kocsira rakott bennünket, és mindannyian egy Gunaras melletti tanyán bújtunk meg, ott éltük meg a frontvonal átvonulását. Apám később, a kötelező beszolgáltatások idején vált áldozattá. A nagyapámnak két és fél lánc földje volt, apám művelte feléből, de a kötelezettségnek nem tudott eleget tenni, őt már nem vitték el, mert öregember volt, de elvitték apámat rabnak, akkor már nem a szerbiai szénbányákba, hanem a Bácskában elkobzott nagybirtokok egyikére. A becsei Dungyerszky-birtokon töltötte apám a rabságot, ahol megrúgta egy ló, és a lórúgás helye elrákosodott, abban halt meg nem sokkal a szabadulása után.

* Életcéljának tartotta, hogy az 1944/45-ös adatokat, történéseket kikutassa és könyvben megjelentesse?

— A könyvvel azt a célt igyekeztem elérni, hogy a történelemhamisításon nevelkedett utódaink ne szégyelljék a fasiszta rabló- és tömeggyilkosoknak kikiáltott, a hazug vádak és a másság gyűlöletét öröklő csőcselék kegyetlen kínzásaival kicsikart vallomások alapján, rendes bírósági eljárás és védekezési jog nélkül meghozott döntésekkel tömegesen meggyilkoltatott ártatlan őseiket, mert a tömeggyilkosok a keresztény erkölcsök szerint háborús bűnösöknek minősíthetőek, akiket soha nem ért utol a megérdemelt büntetés.

Beszélgetőtársam azt is felelevenítette, hogy a ’90-es évek elején, Vajdaságban harmadikként vagy negyediként, megemlékezéseket szervezett a tömegsír közelében. Előbb fakereszttel jelölték meg a helyet, majd az ártatlan áldozatok előtt tisztelegve emléktáblát állítottak, és névsorolvasással egybekötött világi és egyházi megemlékezést szerveztek. A majdnem fél évszázados küzdelemmel, nemegyszer politikai nyomásgyakorlás ellenére végzett szenttamási kutatásait nem a saját neve ismertté tevése céljából, nem is egyéni haszonszerzésért csinálta, hanem — ahogy fogalmaz — a sorstárs szenttamási magyarság félelemtől gerjesztett önkéntes némasága feltöréséért és bátorításukért, hogy nyilvánosan megemlékezzenek ártatlan mártírjaikról.

Fényképezte: Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..