home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Hölgyek előnyben!
VITKOVIĆ Aleksandar
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Hölgyek előnyben!

A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság ismét számos hitellehetőséggel segíti a termelőket. A gazdaságfejlesztésre irányuló támogatások sokrétűek, ám a kiosztásra szánt eszközök végesek, ezért idejében kell pályázni.

A tartományi illetékesek az idén is támogatják a kutak fúrását, illetve az öntözőberendezések beszerzését, azzal az eltéréssel, hogy míg korábban csak a beruházás befejezése után, utófinanszírozással lehetett visszaigényelni a befektetett eszközök egy részét, most már olyan előszámlával is lehet pályázni, amelyet legfeljebb kilencven napja állítottak ki. A pályázat kedvező elbírálása esetén a termelő a bizonylaton szereplő áfa nélküli összeg ötven százalékát kapja vissza.

Az öntözőrendszerek vásárlási támogatása iránt a hajdújárási Ludaspuszta Térségi Társulás irodájában a legnagyobb az érdeklődés. Ábrahám Csilla irodavezető szerint ebben a pályázatban lesznek kiosztva a legnagyobb pénzeszközök, és a támogatási kérelmek elbírálása is itt a legkedvezőbb. Az állattenyésztőket is segítik az illetékesek. Az idén csak a jószágtartás fejlesztésére irányuló kisebb beruházásokra — mint a különféle jószágállásokra, trágyakezelési eszközökre-szeparátorokra, bokszokra, etetőkre, itatókra — lehet támogatást igényelni. A tejtermelők fejőgépekre, fejőrendszerekre, tejhűtő tartályokra és egyéb berendezések vásárlására pályázhatnak.

A tartományi illetékesek szerint a primőr termelés fejlesztésén kívül fontos a feldolgozókapacitások bővítése is. Ennek támogatására pályázatokat jelentettek meg. A gond itt azonban az, hogy aránytalanul kevés eszköz áll rendelkezésre, mivel a termelők mellett a magánvállalkozók és a különféle társulások (kooperációk) is benyújthatják támogatási kérelmüket. Ha figyelembe vesszük, hogy a hűtőházak fejlesztésére irányuló beruházásokat is innen akarják pénzelni, akkor szinte biztos, hogy a pályázás nem lesz túl sikeres, mert az akár néhány hűtőháznak nyújtott támogatás kimeríti a rendelkezésre álló költségvetést, így a méhészet fejlesztésére már minden bizonnyal nem jut pénz.

Fontos kiemelni, hogy a feldolgozás bővítésére irányuló beruházások felére jár támogatás, akárcsak a fóliasátrak és az üvegházak létesítésére. A fóliasátrak esetében azonban a támogatás mértéke nem haladhatja meg a négyzetméterenkénti 550 dinárt. Egy kedvező pályázatról van szó, mert a többéves takarófóliák mellett a tartószerkezetre, az árnyékolóhálóra, a különféle mérőeszközökre, a csepegtető- és a fűtőberendezésekre is lehet támogatást igényelni. A pályázáskor elegendő felmutatni a beruházásról szóló előszámlát.

Az utóbbi időben pozitív fejleményekre került sor a vajdasági támogatások terén, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság fejlesztési vonalai ugyanis szervesen kapcsolódnak a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap hitellehetőségeihez. Ha tehát valaki az alapnál az öntözőberendezések vásárlásának hitelezését igényelte, akkor erre a beruházásra a titkárságtól is kérhet támogatást. Ezt természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy egy beruházásra kétszer lehet megkapni ugyanazt a pénzt. Az alapnál igényelt hitelt — a szerződésben rögzítetteknek megfelelően — a titkárság nem a pályázónak utalja át, hanem az alapnak. Ez nemcsak a gazda szemszögéből kedvező, mert a hiteltartozás jelentős részét, ebben az esetben a felét, ily módon egyszerre törlesztheti, hanem a TMFA-nak is biztonságot nyújt a tartozás megfizettetését illetően.

— A pályázat elbírálásáról tudni kell, hogy több előre meghatározott elem pontjainak összegéből születik meg az eredmény. Az első ilyen elem a pályázó életkora. A legtöbb, azaz tizenöt pontot a harmincöt éven aluli termelő kapja. Az elbíráláskor figyelembe veszik azt is, hogy a pályázat melyik községből érkezik, és értelemszerűen minél fejletlenebb a gazdálkodó környezete, annál nagyobb pontszám jár neki. A gazdaságban élők számát is pontozzák az illetékesek. Ezért azt javasoljuk a termelőinknek, hogy a jövőben — mivel módosítják az adótörvényt — bátran nyilatkozzanak arról, hogy hány családtagot tart el a gazdaságuk, mert a nagyobb családért több pont jár. Az elbírálás során azt is figyelembe veszik, hogy a termelő tagja-e valamely egyesületnek, és ha igen, ez is ér néhány pontot. A pályázó neme sem mellékes, a nők ugyanis a már meglévő pontokhoz további tízet kapnak a bizottságtól. Leegyszerűsítve tehát azt is mondhatjuk, hogy a pályázaton a harmincöt év alatti hölgyek a legesélyesebbek — véli Ábrahám Csilla.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..