home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
A sport mint a nemzetpolitika egyik jelentős eszköze
Tóth Tibor
2024.05.17.
LXXIX. évf. 20. szám
A sport mint a nemzetpolitika egyik jelentős eszköze

Észak-bácskai körútja során a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémiára látogatott Deutsch Tamás, a Fidesz—KDNP európai parlamenti listavezetője. A vendégeket — mások mellett dr. Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Juhász Bálintot, a VMSZ Intézőbizottsága és a tartományi képviselőház elnökét, Fremond Árpádot, az MNT elnökét, Fejsztámer Róbertet, Magyarkanizsa Község elnökét, a VMSZ magyarkanizsai listavezetőjét, valamint a párt köztársasági, tartományi és önkormányzati tisztségviselőit — Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője, a Szerbiai Birkózószövetség Közgyűlésének elnöke fogadta, illetve vezette körbe az impozáns létesítményben.

Deutsch Tamás a csodálat és az elragadtatás hangján szólt a 2021-ben átadott létesítményről.

— Közismert rólam, hogy sportszerető ember vagyok. 1999-től 2002-ig ifjúsági és sportminiszterként szolgálhattam az első Orbán-kormányban, és jelenleg is a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke lehetek, a több mint ezer magyar sportklubot tömörítő Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, és ami talán a legnagyobb büszkeség, hogy az egyik legnagyobb múlttal bíró magyarországi sportegyesület, a Magyar Testgyakorlók Körének (MTK) elnöke is vagyok. A magyar birkózósport első olimpiai bajnoka egy MTK-s sportoló volt, tehát nekünk nagyon régóta szívügyünk a birkózás. Sokat beszélgettem már Németh Szilárd barátommal, a Magyar Birkózószövetség elnökével arról, hogy milyen nagyszerű a magyarkanizsai birkózóakadémia, de ahogy most volt módom személyesen is körbejárni ezt a gyönyörű létesítményt, azt kell mondanom, hogy visszafogottan beszélt az MBSZ elnöke ennek az akadémiának a szépségéről és jelentőségéről. A XXI. században az egyik legcsodálatosabb emberi tevékenység a sport, a legnehezebb ellenfél, azaz önmagunk legyőzésében segít, és egy olyan egyéni teljesítmény, amellyel a legtöbbet lehet tenni a közösség megmaradása és fejlődése érdekében. Ha egy sportoló sikert ért el, akkor az nemcsak az ő személyes sikere, hanem a szülővárosának, klubjának, sportágának, az országának, a nemzetének a sikere is. Semmi túlzás nincs abban, hogy a magyar sport 2010 óta tartó, történelmi léptékben is példátlan fejlesztése az egyik legfontosabb közös munkánk, közös teljesítményünk a nemzet megmaradása érdekében. Több sportágban intézményrendszert hoztunk létre, hogy a legtehetségesebb fiatalok akadémiai rendszerben tudjanak dolgozni, az edzéseiket végezni, pallérozni tudják tehetségüket úgy egyéni, mint csapatsportágakban. Ezek az akadémiák az anyaországon túl, a Kárpát-medencei határon túli magyar régiókban is működnek. Labdarúgó-akadémiák, jégkorong-akadémiák és birkózóakadémia is működik ennek keretében. A birkózóakadémia az itteni magyar nemzeti közösség megmaradása és megerősödése szempontjából is fontos, de leginkább azért fontos, mert egészséges, komoly akaraterővel rendelkező, önmaguk legyőzésére képes fiatalokat nevel a sport és a magyarkanizsai birkózóakadémia is — mondta Deutsch Tamás.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke kiemelte, hogy a sport is a nemzetpolitika nagyon jelentős eszköze. Nemcsak azért, hogy legyenek magyar nemzetiségű bajnokok és sikeres sportolók, mert ez mindenkinek érdeke, hanem azért is, mert a sportnak köszönhetően sokkal kitartóbbak, állhatatosabbak, szívósabbak az emberek, éppen ezért jó, ha a fiatalok sportolnak.

— Mindezek miatt működtetünk egy akadémiai rendszert, ami eddig részben valósult meg olyan értelemben, hogy Magyarkanizsán nagyon nagy sikerrel működik a birkózóakadémia, és a magyarkanizsaiak terjeszkednek Vajdaság különböző településein, Topolyán pedig van egy labdarúgó-akadémia. Elképzeléseink megvalósítása ezzel még nem fejeződött be, hiszen vannak még sportok, amelyekre szeretnénk Vajdaság különböző önkormányzatainak a területén akadémiákat kialakítani. Ilyen sportág az asztalitenisz, a vízilabda, a kosárlabda. A következő feladat az, hogy ami a birkózás tekintetében kiválóan működik Magyarkanizsán vagy a labdarúgás tekintetében Topolyán, azt más sportágakra is kiterjesszük — mondta dr. Pásztor Bálint.

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője leszögezte, hogy nagy megtiszteltetés érte az akadémiát, hiszen vendégül láthatták Deutsch Tamást, aki elkötelezett a sport iránt.

— Büszkén mutattuk meg azt, amit a magyar államtól kaptunk, amit üzemeltetünk. Az akadémia programja egyre szélesebb körűvé válik, hiszen az elmúlt másfél évben tizennégy kihelyezett birkózóiskolát indítottunk el, amelyekben mintegy 250 gyerek heti két-három alkalommal tanulja a birkózás fortélyait. Emellett még négy birkózóegyesületnek, a magyarkanizsai Potisjének, a Zentának, a Herculesnek és a szabadkai Spartacusnak is segítünk szerelést biztosítani a gyerekeknek. Június 9-én első alkalommal szervezünk akadémiai bajnokságot. A 9 és a 11 éven aluli versenyzők Bácsfeketehegyen, a 13 és a 15 évnél fiatalabbak pedig Magyarkanizsán lépnek szőnyegre. Jelen pillanatban az épületben a 17 és a 20 éven aluli szerb, horvát és román válogatott lányok edzőtáboroznak, az U20-as szerbiai válogatottal négy akadémista Porečon készül a legfontosabb versenyekre, Görögországban pedig U15-ös Európa-bajnokság zajlik, ahol szintén indultak birkózók az akadémiáról. Az edzőket folyamatosan képezzük, ma épp kilenc edző vizsgázott. Bízom benne, hogy két hónap múlva újabb kilenc edzővel tudunk büszkélkedni, ami azt jelenti, hogy a minőségi munka biztosítva lesz az elkövetkező időszakban is — foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Bálint Zoltán.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..