home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hol van az a nyár…
Tóth Tibor
2018.07.30.
LXXIII. évf. 30. szám
Hol van az a nyár…

Július végét írjuk, a nyár azonban eddig csak elvétve jelent meg tájainkon.

E sorok gépelése közben is hűvös szél fúj odakinn, mintha nem is az év legmelegebb évszakának közepén járnánk. Fürdőhelyeink felkészültek a strandidényre, ám a látogatottság eddig elmaradt a várttól, hiszen a felhős, borús időben kevesebb a fürdőző.


A Halászcsárda bejárata

Zentán három strand áll a felfrissülni vágyók rendelkezésére: a csókai oldalon levő, a híd lábánál elterülő és a Halászcsárdánál fekvő, ezenkívül pedig a zentai medencében is csobbanhatnak a várva várt hőség elől menekülők.

— Noha a Tisza csókai oldalán levő strand a bánáti községhez tartozik, a part rendezését mi végezzük, és a zentai kommunális vállalat is besegít. A zentai részen, a híd lábánál öt-hat évvel ezelőtt kezdtük kiépíteni a strandot. Ennek több oka is volt. Sok ember lakik a strand közelében, ők az otthoni munka közben, akár egy-két órára is lejöhetnek egy kicsit megmártózni a vízben vagy napozni, majd folytathatják a korábban elkezdett tevékenységüket. Zentán sokan kerékpárral közlekednek, viszont a Tiszán átívelő hídon nem a legbiztonságosabb átgurulni. Ahhoz azonban, hogy polgáraink a zentai strandra eljussanak, nem kell áthaladniuk a hídon. Az idény elején a kommunális vállalat és a DTD cég segítségével lekaszáltuk a füvet, kitakarítottuk, felfrézereltük a partszakaszt, homokkal töltöttük fel, és megfelelő állapotba hoztuk. A zentai szakaszon nincs sem étterem, sem büfé, viszont a csókai részen van egy kisebb vendéglő, a Halászcsárdánál — ahol mintegy 350 víkendház található — pedig két étterem várja a vendégeket. A Tisza vize fürdésre alkalmas, nem kerültek bele mérgező anyagok, halpusztulás sem történt. Az igazi nyár azonban még várat magára. Június elején volt egy melegebb periódus, azóta azonban több a fürdésre alkalmatlan nap. A strandokra nem kell belépőt váltaniuk a polgároknak, tehát ingyen élvezhetik a napsütést és a vizet — mondta Varga Viktor, a zentai községi tanács gazdasági és mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácstagja.

 

A kék medence is várja a fürdőzőket

A zentai kommunális vállalat 2017 óta bérli és üzemelteti a kék medencét, melynek tulajdonosa — egyúttal a kommunális vállalat alapítója — Zenta városa. Amikor a cég tavaly bérbe vette az objektumot, több megoldásra váró feladattal találta magát szembe. Előbb újrabetonozták a bejáratot, majd a nagyon rossz állapotban levő vízlecsorgó rendszer helyett zárt csatornarendszert alakítottak ki.

— A medence szélén lecsurgó víz egy alumíniumlemezbe kerül, majd az itt összegyűlt mennyiség a kondenzációs medencébe, illetve a nagy filterekbe folyik tovább, ahonnan a rendszer visszaforgatja. Ez a negyven év körüli alumíniumlemez kilyukadt, a víz lefolyt a medence alá, ahol nagyjából derékmagasságig állt, és a betonréteg is megmozdult. A már meglevő tartóba 315-ös csatornacsöveket tettünk, melyek körbeveszik az egész medencét, lefolyókkal levezettük a vizet, majd visszaforgatjuk, így csak minimális vízmennyiséget veszítünk. Egy szondás pumpát is lehelyeztünk, mely nagy esőzések alkalmával érzékeli, ha valahol kifolyna a víz. Erre azonban, szerencsére, eddig nem volt példa. Emellett felújítottuk az objektumot, meszeltünk, festettünk, tetőt javítottunk, elvégeztük azt, ami tőlünk tellett. Az idén két filtert kicseréltünk, fenntartjuk a medencét, karbantartjuk a két röplabda- és az egy strandfocipályát — sorolta Slavnić Ákos, a zentai Lakásügyi Kommunális Közvállalat kereskedelmi igazgatója.

Az 50 méter hosszú és 25 méter széles olimpiai medence vizét hetente ellenőriztetik, a nagykikindai intézet munkatársai szerint a minősége benne van a legjobb háromban a környéken. Egy zentai kávézó árulja az italt és a fagylaltot a medence területén, ezenkívül pizzaszelet is kapható. A Zentai Sportszövetségben bejegyzett klubok hétfőtől péntekig, heti öt alkalommal, délelőtt és délután is másfél órát ingyen használhatják a medencét.

A tervekkel kapcsolatban Slavnić elmondta, hogy a medence mellett a beton egy része eltört, lesüppedt, ezt fel kell verni, földdel és homokkal megerősíteni, majd újrabetonozni. Ezenkívül egy utat építenének ki a Brekeke irányába, a sportcsarnokkal szemben pedig pénztárat helyeznének el, így a lakosok arról az oldalról is megközelíthetnék a létesítményt. A medencét sürgősen át kellene festeni, mert erre tizennégy éve nem került sor, s ez mintegy 30 000 euróba kerülne.


A kék medence vizét hetente ellenőrzi

A zentaiak és a környékbeliek szívesen keresik fel a kék medencét. Mirko Dragović ottjártunkkor látogatott ki ebben az évben először. A feltételekkel és a körülményekkel meg van elégedve, ezért meggyőződése, hogy a nyár végéig rendszeres látogatója lesz a létesítménynek. Egy, a húszas évei vége felé járó anyuka kisfiával és kislányával hűsölt a napernyők alatt. Elmondta, hogy sűrűn járnak a medencére, mivel nagyon tiszta, a gyerekek pedig gyakorolhatják az úszást, és jól érezhetik magukat. A Tiszában is megmártóznak, viszont a medencét sokkal jobban szeretik.

A kék medence mindennap 10 és 19 óra között várja a fürdőzni vágyókat. A belépőjegy 120 dinár, az 5 év alatti gyerekeknek ingyenes, az idényjegy ára pedig 3000 dinár. A medence a tervek szerint iskolakezdésig, azaz szeptember 3-áig üzemel, ám kedvező idő esetén akár még tovább is nyitvatarthat.


A csókai rész hamarosan a Tiszai strandnapnak ad otthont

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..