home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Hol-Mit
Dudás Viktor
2020.04.13.
LXXV. évf. 15. szám
Hol-Mit

A piacok, mint azt már sok helyen olvashatták, az online, virtuális térbe költöztek. Az elsők között létrehozott ilyen típusú adásvételi csoport Kishegyes községben alakult meg, Hajvert Lódi Andrea, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület elnöke közbenjárásával.

— Olyan állapot alakult ki a rendkívüli helyzet miatt — mondta —, hogy ideiglenesen sajnos a falvakban is betiltották a piacokat. Emellett az is gondot okoz, hogy az üzletek ellátottsága sem tökéletes, és emiatt némely termékek a nagy keresletre való tekintettel nem pótolhatóak idejében. A másik oldal sem elhanyagolható, a kistermelők legfőbb értékesítési helye, a piac ugyanis megszűnt. A helyzet megkövetelte, hogy egy olyan teret alakítsunk ki, ebben az esetben virtuálisat, amely összeköti a potenciális vásárlókat a termelőkkel. Így alakult meg a Helyi Hol-Mit — Kishegyes és Bácsfeketehegy nevű Facebook-csoport, melynek célja ismertetni a településeken élő vásárlókkal a lehetőségeiket. A csoportban összegyűjtjük azokat a helyi termelőket és kézműveseket, akik többféle típusú árut kínálnak. Egy olyan hely ez, ahol az emberek megtudhatják, hogy ki árul, mondjuk, retket, ki tojást, ki túrót, esetleg mézet… Felkerestük a termelőket, és megérdeklődtük, hogy vállalnának-e házhoz szállítást, tekintettel arra, hogy a 65 évnél idősebb polgáraink nem hagyhatják el az otthonukat. Külön kiemelendő, hogy házi termékekről van szó, ezért tudható, hogy pontosan kitől is származik egy-egy áru, nem egy megkérdőjelezhető forrású bolti, behozatali termékről van szó. Egy másik pozitívum, hogy nem kell tömegbe mennünk, hogy beszerezhessük a szükséges alapanyagokat, valamint a sokak számára elrettentő sorokat sem kell végigvárni/-állni.

* A termelők többsége, gondolom, nincs hozzászokva az online értékesítéshez. Könnyen tudnak adaptálódni?

— Vannak, akik számára ez idegen, de olyanok is akadnak, akik örülnek, hogy segítséget nyújtunk ebben. Néhányan beszámoltak arról, hogy amióta regisztráltak, azóta folyamatosan csörög a telefonjuk, és alig győzik teljesíteni a rendeléseket.

* A házhoz szállítás hogyan működik?

— Vannak, akik mindennap vállalnak kiszállítást, mások pedig meghatározták, mely napokon végzik ezt. Úgyhogy nagyon szervezetten működnek, és ha kell, mindent megoldanak.

* A csoport a járvány végeztével is tovább fog élni. Ebből adódóan biztosnak tekinthető a jövője?

— Reméljük, hogy a jelenlegi helyzet után még felhasználható marad arra, hogy a helyi háztáji termékeket propagáljuk, és tudatosítsuk a vevőkben, mennyivel jobban megéri az ilyen készítményeket vagy terméseket fogyasztani, mint a boltban vásárolható társaikat.

Harangozó István bácsfeketehegyi méhész is ismertette foglalkozásának gyümölcseit az adásvételi csoportban.

* Szükségesnek találta, hogy jelen legyen az oldalon?

— Igen. A csoport létrehozói sokat segítenek ezzel a helyi termelőknek, hiszen a piac ideiglenes megszűnésével nehézségekbe ütköztünk a portékánk értékesítése tekintetében. Ez idáig ugyan még nem érkezett megrendelés, de a platform tökéletes arra, hogy áttekinthető legyen, mit is tudunk kínálni. Ezzel természetesen mindkét oldal jól jár. Mivel az adásvétel színhelye az internetre költözött, szükséges, hogy a szolgáltatásokat igénybe vevő felek megismerkedjenek az előnyökkel, melyeket ez a kis közösség kínál. Biztos vagyok benne, hogy amint könnyebbé válik számukra a kezelés, több megrendelés fog érkezni.

* Mit tudnak beszerezni öntől az érdeklődők?

— Mézet és propoliszt kínálok, a mézek közül virágot, repcét és akácot. Az idősebb ügyfeleknek házhoz is tudom szállítani a termékeimet, ezzel is könnyítve a helyzetükön.


Illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..