home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hogy a kedvenceink ne hordozzanak veszélyt
Balázs Szilvia
2021.10.05.
LXXVI. évf. 39. szám
Hogy a kedvenceink ne hordozzanak veszélyt

A házi kedvencek sokaknál — sokunknál — családtagnak számítanak, és szabad bejárásuk van a házba. Ilyenkor, a hideg, esős, szeles idő közeledtével viszont még azok is megenyhülnek, akiknél a kutya vagy a macska egyébként kizárólag az udvarban él. De vajon veszélyes lehet-e a kint tartott háziállatnak egyszer csak megengedni, hogy meghúzza magát az előszobában? Vagy ha akár a szobába is beengedjük?

Ha akarjuk, ha nem, az ősz itt van. És ezzel együtt a hűvös, egyre gyakrabban esős, szeles éjszakák (és nappalok) is megérkeztek. Vannak még nyárias időszakok, de esténként most már jólesik a bekuckózás. Nem tudom, más hogy van vele, de én ilyenkor csak úgy tudok nyugodtan aludni, ha a kutyánk és a macskánk is biztonságban, melegben van, legalább éjszakára. Attól viszont határozottan tartok, hogy beengedjem őket a házba, az emberekkel közös lakótérbe, hiszen számos fórumon lehet olvasni a ki-be járó házi kedvencek okozta betegségekről.


Fotó: facebook.com/Vetservis 

— Az állatról emberre és emberről állatra terjedő betegséget zoonózisnak nevezzük. Sajnos igen súlyosak is vannak ezek között — mondja dr. Hegedűs József állatorvos. — A paraziták által terjesztett betegségek, a bélférgek, a tüdőférgek egyes fajai nagyon veszélyesek lehetnek. Ezek végső „gazdája” mindig a húsevő ragadozó, tehát a kutya, macska, de ugyanígy az ember is lehet. Ezek előfordulása egyáltalán nem ritka, és ezért is ajánlott rendszeresen féregteleníteni a házi kedvenceinket. Erre nagyon kell figyelnünk. Évente legalább kétszer, de ha a lakásban élnek velünk, akkor azt szoktuk ajánlani, hogy akár négyszer is el kell végezni a féregtelenítést. Nehezítő körülmény, hogy a fertőzött állat általában tünetmentes, és az embernél is nehéz megállapítani a betegséget. Mivel azonban a szervezetbe szinte kizárólag a táplálékkal kerül a parazita, elsősorban az emésztőrendszerben szaporodik el, hasmenést és hasgörcsöket okozva. Ha viszont a nyirokrendszerbe vagy a vérbe jut, lázat, influenzaszerű tüneteket okoz, és ugyan antibiotikummal könnyen kezelhető, sokszor hosszú időbe telik felállítani a helyes diagnózist, hiszen sokáig megfázásra vagy influenzára gyanakszik a fertőzött, sőt, sokszor az orvos is.

* Vannak olyan betegségek is, amelyek kezelése sokkal nehezebb, nem elég egy-egy antibiotikumos, gyógyszeres kúra. Sokan nem tudják, hogy például a tuberkulózis is terjedhet állatról emberre, és fordítva is.

— Az állatorvosok az állam megbízásából évente végzik a tejelő állatok, a szarvasmarhák és a kecskék bevizsgálását. Ugyanígy törvény írja elő azt is, hogy az anyakocákat évente egyszer ellenőrizzük, nem tuberkulózisosak-e. Ezt nagyon fontos kizárni, hogy elejét vegyük a nagyobb problémáknak. Vannak olyan nem veszélyes, de kellemetlen fertőzések is, amelyekre szintén jó ügyelni, ilyenek például a különféle bőrelváltozások, de akár a gombás fertőzések is. Nem ritka, hogy a gomba állatról emberre is átterjed, különösen, ha közeli, szoros együttélésről beszélünk, például együtt alszunk a kedvencünkkel. A gombás bőrfertőzés nagyon kellemetlen, nehezen kezelhető, hosszan elhúzódó gond tud lenni.

* Az emberek többsége nem is sejti, mennyi veszélyt rejt, ha nem ügyelünk megfelelő módon a kedvenceinkre, főleg, ha a szobába is beengedjük őket. Az állatorvosok viszont jól tudják, hogy a rendszeres fertőtlenítés mennyire fontos, és erre jó okuk van.

— Több kollégámmal is megtörtént, hogy elkapott valamit a pácienseitől, még súlyos megbetegedések is előfordultak. Az állatorvosok tisztában vannak a kockázattal, de a gazdik nem mindig kellően tájékozottak ebben a témában — állítja a szakember. — A legveszélyesebb az összes ilyen betegség közül egy vírus által terjesztett kór, a veszettség. Ez harapás útján terjed, ezért kötelező a kutyákat évente egyszer beoltatni, és a macskákat is, hiszen ők kijárnak az udvarból. Ez törvény által előírt kötelezettsége minden állattulajdonosnak. A veszettség nem gyógyítható, és szinte minden esetben halálos kimenetelű. Csak a megelőzés jöhet számításba, tehát a vakcina a legbiztosabb fegyver. Évente egy oltás, és nyugodtak lehetünk, hogy a kedvenceink nem fertőződnek meg a veszettséggel, illetve nem adják át nekünk.

A szigorú járványtani előírásoknak, a kutyák rendszeres oltásának és a hatékony humán vakcina létezésének köszönhetően a fejlett országokban mára már eltűnőfélben van a veszettség. A vadon élő állatok körében azonban még mindig előfordul, így a szigorú megelőző intézkedéseken nem szabad lazítani, hiszen a vírus nem tűnt el. Éves szinten a világon 15 000 — 18 000 között van a fertőzésszám, de a védőoltásoknak köszönhetően csak néhány emberi megbetegedéssel lehet számolni évente. Környékünkön az erdei veszettség a fő veszélyforrás, ennek a kórnak a vörös róka a legfontosabb hordozója, terjesztője, elsősorban Kelet- és Közép-Európában. Ezeken a területeken több ezerre is tehető a fertőzött rókák állománya. Szerbiában, de Magyarországon is szerencsére elenyésző az emberi megbetegedések száma.

Hegedűs József azt mondja: a megfelelően tartott, rendszeresen, állatorvos által ellenőrzött házi kedvencek nyugodtan behúzódhatnak az előszobába vagy a szobába a hideg hónapokban.

— Ez mindig nagyon nehéz kérdés, hiszen itt érzelmekről van szó, és ha valamilyen betegség tüneteit látjuk a házi kedvencünkön, akkor ahelyett, hogy magunkra vigyáznánk, őt szeretnénk mindinkább a szárnyaink alá venni. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy bármennyire jól ismerjük is a kutyánkat és a macskánkat, nem érdemes őt otthon, saját magunk által kezelésbe venni, mindig keressünk fel egy állatorvost. Csak a szakember tudja megfelelő módon kivizsgálni, felderíteni a tünetek okát, illetve egyáltalán megállapítani kedvencünkről, hogy egészséges-e. Nagyon fontos, hogy megóvjuk magunkat és háziállatainkat is az olyan kellemetlenségektől, amelyek megfelelő odafigyeléssel, elővigyázatossággal elkerülhetőek lehetnének.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..