home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Hívogat az iskola
RENCSÉNYI Elvira, TÓTH Lívia és VARJÚ Sára
2013.08.27.
LXVIII. évf. 35. szám
Hívogat az  iskola

Mennyire üríti ki a tanévkezdés a családi kasszát, és milyen támogatásokat, kedvezményeket vehetnek igénybe a diákok? — Mennyibe kerül az ingyenes oktatás? — tesszük fel minden évben szeptember közeledtével a már-már közhelyessé vált kérdést. Riportunkban annak igyekeztünk utánajárni, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe az iskolás gyermekeket nevelő családok.

A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagot készít az elsősöknek, az önkormányzatok a törvényes kötelezettségükön felül is próbálnak segíteni, van oktatási-nevelési támogatás, helyenként iskolabusz-hálózat, az iskolakezdés azonban továbbra sem olcsó mulatság. Mindezek tudatában nem tűnik hiábavalónak, hogy egyes településeken a civilszervezetek füzeteket, tanszereket, iskolai felszerelést gyűjtenek a rászorulóknak.

Iskolabusz-hálózat
A Magyar Nemzeti Tanács átfogó beiskolázási programot készített, amellyel több kedvezményt, előnyt kínál azoknak, akik magyar osztályba íratják gyermeküket. Az iskolabusz-hálózat és a beiskolázási csomagok kiosztása a Bethlen Gábor Alapból érkezett anyaországi támogatások által vált lehetővé. Minden olyan elsős, aki magyar tannyelvű osztályba indul, értékes tanszercsomagot kap, amely a hangszertől a képzőművészeti kellékekig szinte mindent tartalmaz, ami az iskolakezdéshez szükséges. A beiskolázási csomag egyrészt partnerséget akar teremteni, illetve erősíteni kívánja az elsőosztályos kisgyermekek szülei és a pedagógusok kapcsolatát, másrészt minőségi oktatási segédanyagot szeretne nyújtani, ami által felkészülhetnek az előttük álló kihívásokra. A színes csomagoknak nemcsak a diákok, hanem a szülők is örülhetnek, hiszen nem kell számolniuk az iskolakezdés kiadásaival.
— A visszajelzések alapján kiderült, hogy ez a kezdőcsomag nagyon előnyös a tanárok számára is, hiszen lehetővé teszik az órák és az aktivitások tervezését. Első évben ugyanis nagyon sok a kreatív foglalkozás. A tanszercsomag minden olyan eszközt tartalmaz, amely nélkülözhetetlen az írást és olvasást előkészítő tantárgyakhoz. A csomagban tehát megtalálható a teljes képzőművészeti és zenefelszerelés, füzetek, ceruzák, színes ceruzák, gyurmák, tolltartók — nyilatkozta lapunknak Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács közoktatási bizottságának elnöke.
Az immár két éve működő iskolabusz-hálózat programot elsősorban azoknak az elsős kisdiákoknak szervezik meg, akik a lakóhelyükön kívül járnak magyar osztályba.
— Ingyenes, biztonságos, az otthontól az iskoláig szállító iskolabuszt biztosítunk, amely elősegíti, hogy különösebb nehézségek, idő és pénz befektetése nélkül tudjanak eljutni az iskolába a gyermekek. Az első évben ez a hálózat csak Szabadkán és Nagybecskereken működött, de azóta folyamatosan bővült. Jelenleg Topolyán, Törökbecsén, Szabadkán, Nagybecskereken, Kúlán, Gunarason működik ilyen rendszer. Az iskolabuszok köre kibővült a nagykikindai és a zombori hálózattal, újabban pedig arra volt igény, hogy Antalfalváról Torontálvásárhelyre utazzanak a diákok. Most erre is lehetőség adódik – közölte Joó Horti Lívia.

Ingyen tanszercsomag — az alsósoknak
Ignác Hajnalka szabadkai osztálytanító magyar ajkú kisdiákokat tanít. Leginkább az Erdély Lenke által összeállított magyar nyelvű tankönyvcsaláddal elégedett.
— Az előző generációkat is ebből a kiadványból tanítottam, az idén is ezt használom majd. Nagyon jó szakemberek készítették, érezhető a több évtizedes gyakorlati munkájuk, amire az oktatásban tettek szert. A többi tantárgyat szerb nyelvről fordították magyarra, ezeket kénytelen vagyok beiktatni, de itt a saját tapasztalatomból kiindulva meglehetősen sok munkalapot és egyéb segédanyagot alkalmazok, amelyeket magam készítek. Interaktív számítógépes programokat is kreálok, és kivetítő segítségével használom őket az órákon. Nagyon élvezik a gyerekek, tetszik nekik, az így átadott tananyag sokkal hosszabb ideig megmarad az emlékezetükben, s további gondolkodásra készteti őket. E programok segítségével szó szerint játszva tanulunk.
— Tudtommal az idén is lesznek ingyenes tankönyvek az oktatási minisztérium jóvoltából. A tankönyveket az idősebb gyerekektől kapják a fiatalabb generációk elsőtől negyedikig, a munkalapokat pedig új nyomtatásban biztosítják számukra. A Magyar Nemzeti Tanácstól tanszercsomagot kapnak a diákok. A városi önkormányzat tavaly igencsak meglepett bennünket: ingyenes uzsonnát biztosított a második félévtől az alsósok számára. Természetesen nagyon megörültünk ennek a gesztusnak, mert hosszú évek óta nem volt erre példa. Ezek a támogatások jelentősen megkönnyítik a szülők helyzetét, hiszen nem kell már oly nagy pénzeket kiadniuk gyermekük iskoláztatására — legalábbis az általános iskola alsó tagozatain.

De mi a helyzet a felsősökkel?
Jenei Angéla noszai háromgyermekes családanya bizony sokat idegeskedik az iskolakezdés miatt. Az idén először átvehetik az idősebb diákoktól a használt tankönyveket, de ez csak bizonyos mértékű könnyítés az egyébként is nehéz helyzetben levő családnak.
— Ha nem is kell új tankönyveket vennünk, nagyon sok az egyéb kiadás. A tanszerek, a ruházat és persze az iskolatáska nem kis pénzbe kerül még akkor sem, ha a piacon veszi meg az ember. Az ingyenes diákbusz nagyon jól jön, mert nem kell a gyerekeknek kerékpárral járniuk iskolába hóban, fagyban, esőben, szélben. Noszán ugyanis csak alsó tagozat működik, a felsősök Hajdújárásra vagy Királyhalomra ingáznak. Több kilométert tesznek meg naponta. A nagyobbik fiam kapja az ingyen uzsonnát, a kisebbik az óvodában nem jogosult rá, így itthonról viszi mindennap. Most már két gyermek után kapjuk az anyaországi támogatást, amivel csak az a gond, hogy későn, az előző tanévre utólag utalják át, így a kevés bevételünkből igen nehéz előteremteni a tanszerekre szükséges anyagiakat. Véleményem szerint azt a gyermekenkénti hetven eurót még iskolakezdés előtt ide kellene adniuk, hogy a szülők meg tudják vásárolni a dolgokat. Három gyermekem van: Szanella 17, Dániel 11 és Dávid 5 éves. Alkalmi munkából élünk, azon,ban itt nálunk Noszán elverte a jég a termés nagy részét, így az idén nem sokáig lesz munkánk a férjemmel, holott hamarosan itt a tél, kell a tüzelő, a meleg ruha...
— Az iskolába és az óvodába szinte minden héten kell pénzt beadni hol fénymásolásra, hol kirándulásra, hol az adminisztrációs munkához szükséges papírra. Ez egy munkanélkülinek bizony nagy teher, de hát megteszünk mindent a gyermekeinkért. Imádjuk őket, és mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ne nagyon érezzék a nélkülözés keserűségét. Szomorú, hogy ez az ország nem törődik az emberek megélhetésével, és hogy szinte semmit nem tesz azért, hogy ez a szinte már tarthatatlan állapot végre megváltozzon.

Miben segíthet az önkormányzat?
Mivel a tartomány a Szerbiai Alkotmánybíróság 2012-es döntése értelmében a harmadik és a negyedik gyermek óvodai tartózkodásának a költségeit nem fedezheti, több önkormányzatban, például Zentán és Magyarkanizsán is igyekeztek átvállalni a családoktól ezt a terhet.
Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai községi tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tagja elmondta, az elsős kisdiákokat minden évben szerény figyelmességgel köszöntik: láthatósági mellényt és könyvet kapnak, amely segíti őket a közlekedésben. 
— Az önkormányzat ebben a tanévben is a hónapos buszjegy árának harminc százalékát fizeti ki azoknak a naponta ingázó középiskolásoknak, akik más forrásból nem kapnak támogatást vagy ösztöndíjat. Az érdeklődőknek a szükséges dokumentumokat szeptember első felében kell átnyújtaniuk. Tavaly 240 igénylő volt, a számukra elkülönített összeg megközelítette a 4,5 millió dinárt, ebből körülbelül egymilliót több részletben a Tartományi Oktatási Titkárság utalt át. Az általános iskolások utaztatását a törvény alapján is kötelesek vagyunk fedezni, ami újabb 4 millió dinár a költségvetésünkben. Mivel Keviben és Bogarason csak alsó tagozatok működnek, a felsősök Tornyoson vagy Zentán tanulnak. Az önkormányzattal kötött szerződés alapján részükre különjáratot indított az utasszállító vállalat. Ez azonban nem minden, mert az adahatári gyerekeket, ahol már évekkel ezelőtt megszűnt az oktatás, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola kombijával szállítjuk a felsőhegyi iskolába. Sajnos, ez a gépkocsi már annyira elhasználódott, hogy az önkormányzat kénytelen volt új járművet vásárolni, szeptember elsejétől helyezik üzembe. A kombit természetesen használják a tanulmányi versenyekre, továbbképzésekre utazó diákok, illetve tanárok is.     
A zentai önkormányzat oktatási tanácsosa egyben felhívta a főiskolások és egyetemi hallgatók figyelmét arra, hogy október közepére várható az ösztöndíjpályázat kiírása. Az érintettek bővebb információt a község hivatalos honlapján (www.zenta-senta.co.rs) és a városháza 31-es irodájában kaphatnak.
Dr. Katkics Zoltán, a magyarkanizsai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja azzal kezdte a támogatási lehetőségek összefoglalását, hogy óvodás kortól az általános iskola nyolcadik osztályáig 530 gyermek kap ingyenes uzsonnát, ami az önkormányzatnak évente 4,7 millió dinárjába kerül. A harmadik és negyedik gyermek óvodai napközis ellátására — mintegy száz kicsinyről van szó — 4,5 millió dinárt különítenek el.
— Az ingázó középiskolásoknak a tanulmányi eredményüktől függően fedezzük a hónapos buszjegyük árának 30-40 százalékát, ami kb. 4 ezer dinár diákonként. A tavalyi iskolaévben hatszázan vették igénybe ezt a segítséget, közöttük olyanok is, akik a község falvaiból járnak be a magyarkanizsai középiskolába. A főiskolások és egyetemi hallgatók ösztöndíjára általában 150-en pályáznak, jelenleg 65 támogatottunk van, akik kilencezer dinárt kapnak.
A legújabb vívmányunk a májustól létező ifjúsági kártya, amelyet a 15—27 éves fiatalok igényelhetnek. Ennek birtokosai a község területén a nyári szünidőben is ingyenesen utazhattak és meghatározott szórakozóhelyeken, rendezvényeken kedvezményes belépőt fizetnek. Most dolgozunk a lehetőségek bővítésén, de már jelentkeztek például az ópusztaszeriek, és felajánlották, ők is adnak belépési kedvezményt a kártyát felmutató fiataloknak, valamint folynak a tárgyalások a szabadkai színházzal is.
Dr. Katkics Zoltán hozzátette: a tanévzárón a horgosi, a magyarkanizsai és az oromi-oromhegyesi általános iskolában az év diákjai laptopot, a Vuk-díjasok pedig könyvjutalmat kaptak az önkormányzattól.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..