home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Híres hetvenesek
Összeállította: TÓTH Lívia
2016.04.10.
LXXI. évf. 14. szám

Ebben az évben több legendás színész, énekes, zenész tölti be a 70. életévét. Először azt akartam írni, hogy ünnepli a 70. születésnapját, de nem tudom, közülük ki éli meg ünnepként, illetve ki esetleges tragédiaként. Tehát maradjunk annyiban, hogy átlépik a hetedik X-et.

Mielőtt még belevágnék a sztárlista ismertetésébe, meg kell említenem azt a két ikonikus személyt, akit a szeretteik és rajongóik már nem tudnak felköszönteni a 70. születésnapjukon.

A pop kaméleonjának is nevezett David Bowie az idén január 10-én, Alan Rickman brit színész pedig január 14-én hunyt el. 69 évesek voltak, és mindketten hosszú küzdelmet folytattak a rákkal.

Diane Keaton többszörös Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő január 5-én töltötte be a 70-et, Cher, az Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai énekes és színésznő május 20-án, Sylvester Stallone július 6-án lépi át a hetedik X-et. Két sikeres filmrendező is csatlakozik az idén a hetvenesek klubjához: Oliver Stone szeptember 15-én, Steven Spielberg pedig december 18-án. 

A magyarországi hírességek között is többen vannak, akik 1946-ban látták meg a napvilágot. Habár a nők általában nem szeretik ország-világ előtt felvállalni az életkorukat, most mégis két hölggyel kezdeném. Mindketten március első felében ünnepeltek.

Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő, érdemes művész, a magyar könnyűzene egyik legrangosabb képviselője gimnazistaként, az 1962. évi Ki mit tud?-on tűnt fel. Osztálytársával, Gergely Ágival a Gézengúz című dalt adták elő. 1963-tól énekelt az Omegával, a Metróval, az Illéssel, a Fonográffal. Első átütő sikerét 1966-ban a táncdalfesztiválon Szörényi Levente Rohan az idő című számával aratta. Dalait eleinte Illés Lajos és Szörényi Levente, később Tolcsvay László, majd Bornai Tibor és mások szerezték, állandó szövegírója Bródy János. A versek rockos formában való előadásával új műfajt teremtett, a magyar irodalom számos megzenésített költeményét énekli nagy sikerrel.

Ötven éve van színpadon, és még mindig képes megtölteni a sportcsarnokokat. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy megőrizte sajátos stílusát. Előadásmódjára a belső tartás, a harmónia, az erős kisugárzás jellemző. A bulvárlapokban nem szerepel, a magánéletéről nem beszél. Egy interjúban erről így vallott: „...szerintem az én szerződésem a közönségemmel nem erről szól, hanem a dalaimról és arról, amit a színpadon látnak tőlem.”

Venczel Vera Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja tehetségével, tudásával és kimeríthetetlenségével még mindig lenyűgözi a rendezőket. Már középiskolás korában szerepelt filmben, a Színház- és Filmművészeti Főiskolára pedig első nekifutásra felvették.

Pályakezdő színészként olyan művészóriásoktól tanulhatott, mint Kiss Manyi, Pécsi Sándor, Latinovits Zoltán, és olyan filmrendezőkkel dolgozhatott együtt, mint Makk Károly, Fábri Zoltán vagy Sándor Pál. A nézők szívébe az Egri csillagok Vicuskájaként lopta be magát. Diplomáját 1968-ban kapta meg, és azonnal a Várkonyi irányította Vígszínházhoz szerződött, melyhez egész pályafutása alatt hű maradt.

Törékeny, finom alkatának köszönhetően naivaszerepeket alakított, lírai, tiszta női karaktereket keltett életre a színpadon és a filmekben egyaránt. Színészi hitvallásáról nemrégiben így nyilatkozott: „Nem láthatom előre, hogy mikor mi fog jönni, a lényeg az, hogy amiben éppen vagyok, abban maximálisan jelen legyek. Mert minden pillanat egy visszahozhatatlan lehetőség.”

Január 14-én lett hetvenéves Nagy Feró rockzenész, énekes, médiaszemélyiség, a Beatrice együttes frontembere. Első zenei próbálkozásait középiskolás korában jegyzi, 1971-ben csatlakozott a Csuka Mónika vezetésével két évvel korábban alakult, öt lányból álló Beatrice zenekarhoz, mely az egyetlen női beatzenekar volt az országban. Feró 1978-ra teljesen átalakította az együttest, és megjelent ismertetőjegye, a babos kendő is. Bluesos-punkos rockzenéje és főleg a Feró által írott szövegei azonban nem tetszettek az akkori rendszer illetékes elvtársainak, így a lemez annak ellenére sem jelenhetett meg, hogy a zenészek nagyon népszerűek voltak. A csapat 1981-ben elégelte meg a folyamatos gáncsoskodást, és feloszlott.

Feró 1982 és 1985 között az Ős-Bikini együttes alapító tagja, énekese, de két album után kiszállt, és 1987-ben újraélesztette a Beatricét. Akkoriban Feró lett a magyar új hullám egyik vezéregyénisége, a „nemzet csótánya”. Ekkor már ki lehetett adni lemezen az együttes korábban betiltott számait.

A rendszerváltás során közel került a politikához, 1990-ben még köztársaságielnök-jelölt is volt. Kezdetben liberális, majd egyre radikálisabban jobboldali nézeteket vallott, mígnem 1999-ben felhagyott a politizálással. Szerepet kapott a többi közt az István, a király és az Attila, Isten kardja rockoperákban, a Hair című musicalben, emellett filmekben játszott, a Beatricével pedig — változó felállással — még mindig koncertezik.

A hetvenéves Demjén Ferenc Hetvenkedem címmel, a születésnapja után néhány nappal, 2016. december 30-án ad majd koncertet a Papp László Budapest Sportaréna színpadán. Demjén Ferenc, becenevén Rózsi, Magyarország egyik legnépszerűbb, de mindenképpen legtermékenyebb könnyűzenei szerzője, szövegírója, előadója, régebben a Tűzkerék, a Bergendy, a V’Moto-Rock zenekarok meghatározó alakja volt. Alkotásain generációk nőttek fel. A nevével fémjelzett albumok — melyeken valamilyen formában közreműködött — eladott példányainak száma megközelítőleg 7 millióra tehető. Rengeteg szakmai elismerés mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetés tulajdonosa, valamint Liszt- és Kossuth-díjas művész.

Frenreisz Károly rockzenész, zeneszerző (1946. november 8-án született) a Metro zenekarban kezdte meg pályafutását 1965-ben. Alapító tagja volt a Locomotiv GT-nek, ő írta a zenekar első dalait. 1973-ban létrehozta a Skorpiót, mely a ’70-es évek egyik legkeresettebb és legtöbbet koncertező együttese volt, illetve kisebb-nagyobb megszakításokkal még manapság is aktív. Kétszer választották meg az év basszusgitárosának. Két férfitestvére sem kevésbé híres, az egyik ugyanis Latinovits Zoltán, a másik pedig Bujtor István volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..