home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Lehetne talán együtt is? — Röviden (Használt ruhaneműt osztanak, Miből élen az öreg? Detroit tönkrement.)

Lehetne talán együtt is?
Pár évvel ezelőtt tulajdonképpen még úgy volt, hogy a Gerontológiai Központ tartott fenn klubokat, ahol az idős emberek egészségügyi ellátásban részesülhettek, különféle társasjátékokat játszhattak és ebédelhettek. Aztán jöttek a múlt század kilencvenes rossz évei, amelyek folyamán csak az a néhány klub volt képes fenntartani magát, amelynek az anyagi lehetőségei megengedték. Ezek adtak helyet a helyi közösségekben működő nyugdíjas-szervezeteknek is, ha nagyobb gyűlést vagy fokozottabb érdeklődésre számot tartó rendezvényt tartottak.
A múlt század utolsó évtizedében azután valahogy „elváltak” egymástól idős embereink szervezetei, s míg a klubok zöme csak éldegélt valahogy, a helyi szervezetek beszorultak helyi közösségeik termeibe — annyian voltak jelen egy-egy összejövetelen, ahánynak jutott ülő- vagy állóhely. Az utóbbi időkben azután pályázni lehetett a szükségletek kielégítésére hazai alapoknál, sőt külföldieknél is, s ebből a célból ismét összefogtak az idősek intézményei. Hasonlóképpen olyan esetben is, ha egyik-másik szervezetnek nem volt kellő szakembere valamely munka elvégzésére.
A minap átadták rendeltetésének a Gerontológiai Központ Žarko Zrenjanin utcai épületét, amely most ragyog a tisztaságtól, berendezése megfelel a korszerű követelményeknek.
Mivel a újranyitás alkalmából Nenad Ivanišević, a központ igazgatója bejelentette, hogy a következő egy-két év folyamán intézménye legalább 20 klubot kíván megnyitni — tulajdonképpen le lesz fedve velük az egész város —, természetes szükségletként merül fel a gerontológiai központ és a nyugdíjas-egyesület szorosabb együttműködési lehetősége.

Röviden

HASZNÁLT RUHANEMŰT osztanak a nyugdíjas-egyesület otthonában (Sava Šumanović u. 2.) augusztus 28-án, 8-tól 11 óráig. Sok ruhát a lakosság maga ad át az egyesületnek, de zömét a Vöröskereszt és a Caritas bocsátja a rászorulók rendelkezésére. Mindkét szervezet közvetlenül vesz át különféle ruhadarabokat a lakosságtól.
A NYUGDÍJASÉNEKKAROK X. szemléjét október 11-én rendezik meg Mitrovicán. Ezen természetesen, mint eddig is, részt vesz a nyugdíjasok 30 tagú vegyes kara, az Adagio, mégpedig Kiss Miskolczi Diána vezetésével. Az egyesület reméli, hogy a község vagy valamelyik támogatója autóbuszt bocsát rendelkezésére, és ingyen szállítja az énekeseket Szerémségbe.
MIBŐL ÉLJEN AZ ÖREG? — teszi fel a kérdést Szabadka idős, túlnyomórészt nyugdíjas-társadalma, ha a munkaviszonyban levők júliusi fizetésének átlaga 44 500 dinár volt, ami nominális értékét tekintve csaknem öt százalékkal nagyobb, mint 2012 júliusában volt, reális értékben viszont 4,5 százalékkal kisebb. Ehhez tudni kell, hogy a nyugdíjak havi átlaga immár kisebb a munkaviszonyban levők fizetésének a felénél, s egy kisebb család fogyasztói kosarában csak az élelmiszer ára meghaladja a 40 000 dinárt...
DETROIT TÖNKREMENT. Az USA egykor leghíresebb gyáripari központja, Detroit csődöt mondott. Itt születtek meg ugyanis egykoron a híres General Motors, a Ford és a Crysler csodaautói. És tessék megkapaszkodni: a hatalmas város vezetősége elkészítette a szanálás tervét, amiben a nyugdíjasok pénzére is számít. Úgy, hogy csökkenti az ellátmányukat. Ez látszólag igen furcsa dolog, de valójában nem az, mert az elaggott munkásoknak — állítólag — van elég megtakarított pénzük ahhoz, hogy kisegítsék egykori kenyéradójukat a bajból! Ez is Amerika!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..