home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hírek a nyugdíjasok otthonából
(-r-s)
2013.08.21.
LXVIII. évf. 34. szám
Hírek a nyugdíjasok otthonából

Új szakmák a szociális ellátásban — Kezdődnek az egészségügyi szolgáltatások — Röviden

Új szakmák a szociális ellátásban

Városaink és községeink szociális központjai nagy munkát végeztek el azzal, hogy számba vették a nehéz anyagi körülmények között élő embereket, s vele azokat a testi, lelki, megélhetési gondokat, amelyekkel küszködnek. Ennek megfelelően szociális védelemmel foglalkozó kamaránk igyekezett olyan foglalkozásokat megfogalmazni és pontosítani (napi ellátás, takarítás, gyógykezelés, ételhordás, magatehetetlenek testi-lelki ellátása stb.), amelyek elsajátítására képzést kell szervezni, tehát lehetővé válik a szakosítás.
Ilyen képzést már beindítottak nagyobb és fejlettebb városaink, községeink. Miután kiderült, hogy az országnak legalább 2200—2500 szociális dolgozóra van szüksége, megindult a szervezőmunka, és ha minden jól megy, már a jövő év elején elindulhat a hasznos tevékenység.
Van azonban még egy megoldásra váró probléma. Értékelni kell az egyes munkákat, az egyszerűektől kezdve a bonyolultakig, hogy az új szociális dolgozók munkájuknak megfelelő jutalmazásban részesülhessenek.

Kezdődnek az egészségügyi szolgáltatások

Habár már bejáródott gyakorlatról van szó, mégis érdemes felhívni a figyelmet a szem- és vérvizsgálatok újraindítására. Mint ismeretes, a kánikula miatt augusztus eddigi részében szüneteltek ezek a vizsgálatok.
Most tehát bejelenthetjük, hogy augusztus 28-án, 8-tól 11 óráig Mića optikus megtartja a szokásos szemvizsgálatot, szeptember 4-én, tehát a hónap első szerdáján pedig vérnyomás- és vércukormérést végeznek az egészségügyiek. Az optikusnál háromhavi törlesztésre szemüveget lehet rendelni, a vérvizsgára jelentkezők pedig ne reggelizzenek és ne igyanak édes italokat.
Az egyesület továbbra is kéri a város lakóit, hogy feleslegessé vált orvosságukat adják át a székházban vagy a helyi közösségek nyugdíjasklubjaiban.

Röviden

200 000 DINÁR ÚJ MUNKAHELYÉRT — így döntött Újvidék városi tanácsa. Mondhatnánk: a nyugállományban levő emberek alig vannak érdekelve. De abban igen, hogy ha nő a munkaviszonyban levők száma, akkor több pénz kerül a nyugdíjalapba és csökken a gond az ellátmányok kifizetése körül. Egy kis derűlátással arra is gondolhatunk, hogy kevesebbet kell rettegnünk a „lesz vagy nem lesz” nyugdíj bizonytalanságától, netán növelés is lehetséges. Sajnos, kevés az olyan város, mint Belgrád és Újvidék, s nagyon kevés követőre számíthatunk.
AZ INTERETNO FESZTIVÁLON nemcsak hazai és külföldi művelődési egyesületek és a már többé-kevésbé profi módon dolgozó kézművesek állítanak ki, hanem a nyugdíjasok is — habár nem külön asztallal és szervezett formában. Festőink, szobrászaink, szalmaképkészítőink, gölöncsérjeink is bemutatják ügyességük és művészi hajlamuk termékeit, csatlakozva kiállító ismerőseikhez, barátaikhoz. Nem esünk túlzásba, ha azt állítjuk, hogy a kiállítók zöme nyugdíjas korú ember — s mindegy, hogy tagja-e valamelyik egyesületünknek vagy sem.
KÉSZÜL AZ ÉSZAKIAK VERSENYE. Közöltük már, hogy a megemelt részvételi díj miatt Szabadka nyugdíjasai az idén nem vesznek részt az országos olimpián. De Észak-Bánát és Bácska városi és községi szervezetei szeptember 11-én, Szabadkán megrendezik a maguk kisolimpiáját. A szabadkai szervezők kiküldték a meghívókat, és várják a benevezéseket. Közben folynak a tárgyalások a kiszemelt versenyhelyszínek tulajdonosaival, s ezért jó lenne, ha a benevezések minél hamarabb befutnának.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..