home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hideg kéz, fagyos láb
(Összeállította: re)
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám
Hideg kéz, fagyos láb

Főleg télen szembesülünk a hideg végtagok okozta kellemetlenségekkel. Ez a vérellátási zavar főként a hölgyeket érinti, de akad néhány úriember is, akinek időnként hideg a keze-lába. Nem kell megijedni, e mögött nem minden esetben áll valamilyen betegség — noha az orvosok azt javasolják, hogy akinek folyamatosan hideg valamelyik végtagja, végeztessen el egy általános vizsgálatot.

Ha betegség okozza

A jéghideg kéz és láb kétségkívül arra enged következtetni, hogy valamiféle keringési gond áll a háttérben. Természetes, ha hűvös időben hamarabb fázni kezdenek a végtagjaink, és a meleg szobába betérve csak lassan engednek fel, és válnak újra ugyanolyan hőmérsékletűvé, mint testünk más pontjai. Ha csak erről van szó, akkor végtagjainkat például kesztyű, vastag zokni viselésével megóvhatjuk a hidegtől, de jót tesz az is, ha a végtag hozzáedződik a hideg-meleg változásához például szaunával vagy váltott hőmérsékletű lábfürdővel.

Ha azonban nem pusztán akkor érezzük jégcsapnak a lábunkat vagy a kezünket, amikor sokáig hidegen tartózkodunk, akkor érdemes elgondolkodni az életmódunkon és a keringési zavarok rizikófaktorain. A legelső, amit tehetünk, hogy felkeressük az orvosunkat, és elmondjuk neki, mennyire gyakoriak a panaszaink, megfigyeltünk-e valamilyen együttes előfordulást más tünetekkel (például vérnyomás-ingadozást). Ezt okozhatja érszűkület, az erekben lévő gyulladás, érelzáródás vagy szívprobléma is. Mivel a tünetek nagyon jellegzetesek, az orvos hamar megállapíthatja, hogy a gond mennyire súlyos, és egy teljes körű vizsgálattal egyértelművé tehető, miért érzékeljük ezeket a kellemetlenségeket.

Jó tudni azonban, hogy a szív- és az érrendszeri problémák nagy része megelőzhető, ha életmódunk megfelelő, stresszmentes, egészségesen étkezünk és rendszeresen mozgunk. Sajnos számolnunk kell az örökletes hajlammal is, de még az első figyelmeztető jelek megjelenése előtt érdemes változtatnunk azon, amin lehet.

Orvoslás házilag

Ha megállapították, hogy nem betegség okozza a végtagjaink hidegségét, íme néhány otthoni fortély, mellyel felélénkíthetjük a vérkeringésünket.

1. Vegyünk forró kéz- és lábfürdőt! Ha nehezen tudunk átmelegedni, a forró fürdő mindenképpen hasznos. Belefekhetünk egy kádnyi meleg vízbe, de gyakran az is megteszi, ha csak a lábunkat melengetjük egy lavór forró vízben. Ne feledjük: ha a kezünk hideg, akkor a lábunk is! Ezért érdemes a kezünket is meleg vízben felmelegíteni.

2. Elalvás előtt kenjük be a lábunkat (talpunkat, lábfejünket) fahéjtartalmú lábkrémmel vagy bármilyen élénkítő hatású zselével. Húzzunk rá zoknit, és így aludjunk el. Azt már bizonyára mindenki megtapasztalta, hogy amikor hideg a lába, nem tud könnyen elaludni. Ezt megelőzendő végezzük el a fent leírtakat — legalábbis a téli hónapokban.

3. Fogyasszunk meleg italokat és fűszeres ételeket! A kellemesen meleg ital nagyon hamar átjárja a testünket, de ettől még nem biztos, hogy felélénkül a vérkeringés. Ha azonban fűszeres, csípős ételeket fogyasztunk, az nemcsak az anyagcserénknek tesz jót, hanem a véráramlásnak is, ezáltal pedig könnyebben átmelegednek a végtagjaink. Vigyázat: a gyomorbántalmakkal, fekéllyel küszködők ne fogyasszanak fűszeres ételeket!

4. Minden alkalommal, amikor kimegyünk a hidegre, használjunk kesztyűt! Este gazdagon kenjük be krémmel a kezünket, hogy a bőrünk ne száradjon ki, és a vér is könnyebben áramolhasson.

5. Szerezzünk be egy elektromos melegítő párnát vagy takarót, esetleg tegyünk a lábunk mellé egy forró vízzel töltött palackot! Ilyenkor nem árt, ha felpolcoljuk a lábunkat, amivel felgyorsíthatjuk a vérkeringést.

6. Csakis kényelmes lábbelit válasszunk, mert a szoros csizmába, bakancsba erőltetett lábban a vér még nehezebben áramlik. A lábbelink legyen legalább fél számmal nagyobb a lábunknál, és lehetőleg szőrmével legyen bélelve.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..