home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hibák helyett relaxáció
Bíró Tímea
2020.09.01.
LXXV. évf. 34. szám
Hibák helyett relaxáció

Minden mozgásformánál alapszabály, hogy helyesen végezzük el a gyakorlatokat, hiszen csak úgy lesz hatásuk, eredményük. Bármennyire is lassú mozdulatokból áll a jóga, a hosszan kitartott gyakorlatok és a relaxálás miatt is ügyelni kell a szabályosságra.

A jóga tipikusan nem egy olyan tevékenység, amelynek az a célja, hogy gyorsan essünk túl rajta. Már a bemelegítés előtt fontos a testi-lelki ráhangolódás, hogy legyen türelmünk, nyugalmunk a gyakorlatok végrehajtásához, és hogy el tudjunk mélyülni a meditációban. Nézzük, melyek a leggyakrabban elkövetett hibák!


 

1. Légzés

A megfelelő be-, illetve kilégzésre alapozzuk a mozdulatokat és a pózokat. A gyakorlatok közbeni mély és tudatos légzés több mint az agyunk kikapcsolása, csökkenti ugyanis az idegrendszer serkentő hatását az izmokra. A mélylégzés esetében próbáljunk meg törekedni arra, hogy a kilélegzés hosszabb ideig tartson, mint a belégzés. A mélylégzés oxigénnel látja el a szervezetet, ami könnyebbé teszi az izommunkát, ezért kiemelten fontos, hogy ne felejtsünk el lélegezni, vagyis ügyeljünk az egyenletességre.


2. Türelmetlenség, céltudatosság

A jógázás egyik legfontosabb célja, hogy hosszabb ideig, könnyedén benne tudjunk maradni egy pózban. Aki türelmetlen, az már a póz elérésekor gyorsan feloldja azt, és már végezné is a következőt, ezáltal pedig növeli a sérülés kockázatát. A gyakorlatok a befelé figyelésre ösztönöznek, éppen ezért az elejétől a végéig bele kell mélyednünk, hogy átszellemülten, a testünk minden porcikájával ott legyünk.


3. Nehezebb pózok

Mindenki számára csábítóak a nyakatekert testhelyzetek, igazi kihívások, melyek alig várják, hogy teljesítsük őket, de ne legyünk türelmetlenek! Ahhoz, hogy el tudjuk végezni a bonyolultabbakat, előbb az alapgyakorlatokat kell elsajátítanunk, méghozzá olyan testhelyzetben, amely nem jár fájdalommal. Ha valami fáj a jóga során, akkor az vagy helytelenül végzett mozdulatra, pózra utal, vagy pedig arra, hogy testünk nem alkalmas a gyakorlat elvégzésére. Egy mozdulatsort addig kell tökéletesíteni, amíg fájdalommentes nem lesz, és csak ezután térhetünk rá a nehezebbre.


4. Szétszórtság

A rohanó világban az egyik legnehezebb feladat kikapcsolni az agyunkat, nem gondolkodni, vagyis lemenni alfába. A jógázás a jelen megélésére összpontosít, hogy hallgassuk a testünk jelzéseit, és a relaxáció idején ne foglalkozzunk semmi mással — a póz szabályos végrehajtásán és a légzésen kívül.


5. Jógatégla

Nem a gyengeség jele, ha jógatéglát használunk, mellyel stabilabbá tehetjük a gyakorlatokat, és rásegíthetünk a helyes póz megtalálására. A támasz abban is segít, hogy végtagjainkat vagy bizonyos testrészeinket kibiztosítsuk, és nagyobb erővel, kitartással tudjuk végigcsinálni a gyakorlatot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..