home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Hetvenszer két ügyes kéz
Hajvert Lódi Andrea
2022.07.25.
LXXVII. évf. 29. szám
Hetvenszer két ügyes kéz

A Meggyesházi kézművesség program keretében szervezték meg Bácsfeketehegyen a XXVII. Nagykunsági Alkotótábort, melyet az idén a Csoóri Sándor Alap támogatott. Az egyhetes alkotói folyamatban a tervezett 40-50 gyerek helyett 70-en vettek részt.

Az idei táborban a hagyományos kézműves-tevékenységek közül a gyöngyfűzés, a szövés, az agyagozás, a nemezelés, a makramézás és a jászi hímzés gyakorlása tette ki a fő tanítási tartalmakat. Kiegészítő programként a jelenlévők feketicsi népdalokat sajátíthattak el, ismerkedhettek az íjászat és a baranta alapjaival, illetve a kreatív sarokban a festészettel is. Oktatóik Molnár Gabriella, Nagy Lengyel Anikó, Kovács Rozália, Szalma István, Pál Eszter, Horváth Renáta, Major Márta, Anka Škembarević, Tokics Etelka, Sárközi Noémi, Végső Vivienn, Török Emese és Becsei Árpád voltak, a kisegítő feladatokat pedig Leopold Huszka Anasztázia, Tokics Dóra, Papp Bence és Barna Anasztázia látták el — többségükben helybéliek, kiegészülve egy-egy kishegyesi, pancsovai és óbecsei vendég oktatóval.

A kézművestábor résztvevői főként helybéli gyerekek voltak, az ovis korosztálytól a felső tagozatosokig, de sokan érkeztek a szomszédos Kishegyesről is, illetve akadt közöttük bajsai, szabadkai és kanizsai diák is. Ez a korosztály ösztönösen vonzódik a természetes alapanyagokhoz, a gyerekek szívesen fogtak bele egy-egy használati vagy dísztárgy elkészítésébe, néhányuknál azonban gondot okozott ez a fajta türelemjáték. Sokan viszont olyan elmélyültséggel koncentráltak a munkájukra, hogy azt nézni is öröm volt.

A tábor végén a gyerekek alkalmi kiállítás keretében elégedetten mutatták meg munkáikat a szülőknek, érdeklődőknek. Volt ott számtalan gyöngy ékszer, nyaklánc, karcsat, fülbevaló, nemeztáska, nemezlabda, hímzett könyvborító, makramé virágtartó, cserép szélcsengő, ajtódísz, kisváza, bögre, gyertyatartó, szövött ülőpárna és telefontok, a kreatív sarokban használt deszkára és kavicsra festett tengeri állatok tömkelege. Hetvenszer két ügyes kéz alkotásait hetvenszer két szülő büszke pillantása kísérte. Az oktatók és a szervezők pedig örömmel nyugtázták, hogy habár nem lesz mind a hetven gyerekből kézművesmester, de mindannyian szeretni és becsülni fogják a kézzel készült tárgyakat. És ezzel már elértek valamit: a gyerekek nem csupán ügyesebbek és magabiztosabbak lettek, de kötődésük is megerősödött őseik mesterségei, tudása, hagyományai iránt.

Fényképezte: Hajvert Lódi Andrea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..