home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Hétszeres Európa-bajnok Csókán
Tóth Tibor
2019.08.30.
LXXIV. évf. 34. szám
Hétszeres Európa-bajnok Csókán

A klubban készülnek a IX. Szabó István nemzetközi emléktornára

Nemrégiben Csókára látogatott Tóth Krisztina hétszeres felnőtt-Európa-bajnok, egyszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai 4. helyezett, huszonnyolcszoros magyar bajnok asztaliteniszező. A budapesti Statisztika, valamint a német Busenbach, Langweid és Kroppach színeiben többszörös BEK-győztes játékost Kormányos László, a Csóka Asztaliteniszklub szakmai koordinátora, Erdélyi Imre, a klub elnöke és a csókai származású, az elmúlt idényben a spanyol Cartagena csapatával ETTU-kupát nyert Assis de Souza Erdélyi Szilvia fogadta. A családias, kiváló hangulatú beszélgetés keretében a csókai klub vezetői tapasztalatot cseréltek az egykori magyarországi játékossal, aki jelenleg a Bajor Asztalitenisz-szövetség sportigazgatói funkcióját tölti be, majd a két kiválóság asztalhoz is állt, és közös edzésen vett részt a csókai klub utánpótláskorú játékosaival. A látogatáson jelen volt a Zenta egykori, a spanyolországi Calleja jelenlegi játékosa, Fehér Gabriella is, aki márciusban sajnos súlyosan megsérült, és jelenleg a rehabilitáció fázisában van.

Tóth Krisztina az edzés után megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta, hogy Erdélyi Szilviához több évtizedes barátság fűzi, és örömmel tölti el, hogy húsz év után újra Csókára látogatott.

— A bajor válogatottal a múlt héten Hévízen edzőtáboroztunk, a munkába Szilvia is besegített. Tegnap Szegeden tartózkodtam, és ráírtam, hogy megiszunk-e valahol egy kávét. Szilvia javasolta, hogy jöjjek át Csókára, és így beiktattam egy villámlátogatást. Régóta ismerjük egymást, gyerekkorában nagyon sokat járt hozzánk Budapestre edzeni. Mindig szurkoltam neki, hiszen egy zseniális játékos, aki, ha egy kicsit jobb lehetőségei lettek volna, még nagyobb eredményeket érhetett volna el. Örülök, hogy az utóbbi időben ilyen sokat tudunk együtt dolgozni, hiszen nagyon sokat besegít nekünk Bajorországban — mondta Krisztina.

Pályafutása sikereiről faggatva Krisztina elmondta, hogy mindegyik eredményéhez külön történet tartozik. A 2000. évi sydney-i olimpián Bátorfi Csillával párosban a bronzért álltak asztalhoz, a koreai duó azonban legyőzte őket, így megfosztva a magyar kettőst attól, hogy megszerezze a magyar asztalitenisz első olimpiai érmét.

— A világ- és Európa-bajnokságokon két bronzérmet osztanak, az olimpián más a lebonyolítási rendszer. A fél ország szurkolt nekünk, a televízió élőben adta a bronzmeccset, nagyon sokan még mindig erről a mérkőzésről ismernek meg. Rengeteg élményben volt részem pályafutásom alatt, említhetném a vb-bronzot is, viszont inkább azokat az örök barátságokat emelném ki, amelyeket a sportnak köszönhetően szereztem. 2000-ben szerződtem Németországba, a Kroppach csapatával zsinórban hétszer nyertük meg a német bajnokságot. Ott tanultam meg, hogy milyen a profi asztalitenisz, hogyan kell egy klubot felépíteni, miként kell készülni a versenyekre. Számtalan kiváló játékossal edzettem egy csapatban, a Kroppachban eltöltött időszak volt a legszebb pályafutásom során. A feltételek is nagyszerűek voltak, az utolsó bajnoki meccs után egy héttel már a következő idényre szóló szerelést próbáltuk.

A magyar válogatott színeiben a 2013. évi párizsi világbajnokságon láthattuk legutóbb, de akkor már a Bajor Asztalitenisz-szövetségben sportigazgatóként dolgozott. A vb-re úgy utazhatott el, ha a munkahelyén szabadságot vett ki. A tizennyolc német utánpótlás-válogatott játékosból tízet a bajor szövetség ad, játékosai hét érmet nyertek az ifjúsági Eb-n. Krisztina elmondta még, hogy az otthoniakkal rendszeresen tartja a kapcsolatot, van olyan magyar asztaliteniszező, aki nála készül Münchenben.

— Az európai asztalitenisz nagy bajban van, mert nagyon gyengén áll utánpótlás terén. Sokszor jönnek hozzám Magyarországról gyerekek edzeni, és panaszkodnak, hogy otthon nem tudnak megfelelően gyakorolni. Szomorú ilyet hallani, hiszen tudjuk, hogy Magyarországon milyen hagyománya van a sportágnak, és arra is emlékszem, hogy mekkora tömegbázisunk volt. E nélkül a tömegbázis nélkül nem lehet mihez kezdeni. Néha egy-egy játékos kiugrik a többi közül, de ez inkább úgyszólván családi vállalkozás eredménye, nem pedig a rendszer sikere. A rendszert kellene egy kicsit megreformálni — mondta, majd hozzátette, hogy Ázsiában a női és a férfi-asztalitenisz egy szinten van, míg Európában csak a férfiszakágba ömlik a pénz, így nem lehet a női asztalitenisz felzárkóztatásáról beszélni. Elmondta még, hogy jövőre, a 10. emléktornára szeretnének egy bajor csapattal ellátogatni, továbbá a csókai fiatalokkal való közös edzőtábor ötlete is felmerült.

Assis de Souza Erdélyi Szilvia 2004-ben egyéniben és testvérével, Annamáriával is bronzérmet nyert a felnőtt-Eb-n, majd részt vett a 2004. évi athéni olimpián. Pályafutását Csókán kezdte, majd játszott a Zentában, a Postásban — a magyar csapattal 1999-ben ETTU-kupát nyert —, a spanyol Cartagenában — bajnoki és kupagyőzelem, valamint ETTU-kupán 2. hely fűződik a nevéhez — és egy francia csapatban is, melyben húgával együtt két idényt töltött. Jelenleg újra a Cartagena tagja, mely klubbal tavaly megnyerte a második számú európai kupasorozatot.

— A budapesti Statisztika és a Csóka közötti barátság a ’80-as évek elejére nyúlik vissza, mi is azóta ismerjük egymást Krisztinával. Spanyol klubommal az ETTU-kupa megnyerésén túl a spanyol bajnokságban és kupában is diadalmaskodtunk, tehát igazán eredményes szezon áll mögöttem. Spanyolországban a kluboknak nincsenek anyagi gondjaik, a gyerekeket viszont nem egyszerű rávenni a napi két edzésre. Az idén áprilistól segítem a spanyol válogatott munkáját, a női csapattal részt vettem a felnőtt-világbajnokságon, hamarosan egy csehországi Pro Tour versenyre utazunk, majd következik az Európa-bajnokság — sorolta Szilvia.


Erdélyi Imre, Fehér Gabriella, Assis de Souza Erdélyi Szilvia, Tóth Krisztina és Kormányos László a kislányokkal

Fehér Gabriella, a Zenta többszörös országos bajnok csapatának tagja 2007-ben szerződött Spanyolországba, előbb a Girona, majd a Calleja együttesében játszott, utóbbival 23 év után nyerték meg a Király Kupát, Gabriella pedig az egész idényben egyetlen mérkőzést sem veszített el. Az ősztől egy másik spanyol csapathoz, a Vic együtteséhez szerződött, de sérülés miatt egyelőre nem állhat asztalhoz.

— Március 16-án, a Király Kupa elődöntőjében keresztszalag-szakadást szenvedtem. Három és fél hónap telt el a műtét óta, de még négy hónap szükséges ahhoz, hogy újra játszhassak. Az új csapatommal szeretnénk a legjobb négy között végezni, így jogot szereznénk a nemzetközi kupában való indulásra. Besegítek a Katalán Asztalitenisz-szövetség munkájába, a serdülőkkel és az ifikkel foglalkozom, valamint a spanyol szövetségébe is, a minikadétokkal edzőtáborba utazom — mondta Gabriella.

Kormányos László, a Csóka Asztaliteniszklub szakmai koordinátora örömét fejezte ki, hogy az egykori játékosok a nyár folyamán rendszeresen betérnek a klubba a régi ismerősökkel találkozni, egy kicsit ütögetni.

— Női csapatunk az I. Ligában az elmúlt idényben a 3. helyen végzett, így nem jutottunk vissza a Szuperligába. A bajnok Unireát csak mi győztük le, és esélyünk volt a feljutást érő 2. hely megszerzésére. Csapatunk legjobbja, Mészáros Izabella két mérkőzésen nem tudott rendelkezésünkre állni, valamint egyéb körülmények is közrejátszottak abban, hogy azt a két mérkőzést elveszítettük, és nem kerültünk vissza a legjobbak társaságába. A csapatban még Ivana Milovanović, Jovana Glišin, Katarina Golić és Berze Éva szerepelt, ők fontos mérkőzéseket nyertek az együttes számára. Az idén is a feljutás a célunk, reméljük, most sikerrel járunk. Az utánpótlás-eredmények közül Teodora Golićot emelném ki, ő meghívást kapott a szerbiai serdülőválogatottba, Milan Komlušan pedig az ifjúsági válogatott ajtaján kopogtat. A Vajdasági Ligában szereplő férficsapatunk a törökkanizsai, de Újvidéken élő Marko Perkučinnal erősödött. A hamarosan rajtoló idényben a felnőttek mellett junior-, serdülő- és újonccsapatot is indítunk, az asztalitenisz-iskolában több tehetséges gyermek edz szorgalmasan. A női felnőttcsapatunk 2013-ban bajnoki döntőt játszott, ifi lányaink országos bajnoki címet szereztek, a fiúk pedig másodikak lettek, és 15-20 fős utánpótlásunk is volt. Az elmúlt években a jobb élet reményében sokan elköltöztek, ami nyomott hagyott a klub életében. Az önkormányzat támogat bennünket, viszont a versenyeztetést csak szponzorok segítségével tudjuk megoldani — mondta Kormányos.

 

A IX. Szabó István nemzetközi emléktornát a Szerb Asztalitenisz-szövetség a legmagasabb minősítésű szerbiai utánpótlás-ranglistaversenynek nyilvánította. Az izgalmasnak ígérkező tornát, melyre a hazai versenyzőkön kívül magyarországi és romániai asztaliteniszezők is érkeznek, augusztus 31-én és szeptember 1-jén, a csókai Jovan Popović Általános Iskola tornatermében rendezik meg.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..