home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Hatvanéves a TV Maci
Tóth Lívia
2023.07.10.
LXXVIII. évf. 27. szám
Hatvanéves a TV Maci

Ugye mindenki ismeri a tévéből a mackót, aki fürdik, megmossa a fogát, gargarizál, megnézi az esti mesét, majd elmegy aludni. És azt is tudják róla, hogy az űrben is járt? És hogy az idén hatvanéves lett?

Az első Maci

A TV Maci 1963. április 15-én mutatkozott be a nézőknek, de a születésnapját október 23-án ünnepli, mely a „szülőanyjának”, Bálint Ágnesnek a születésnapja is egyúttal. A József Attila-díjas író, szerkesztő-dramaturg nevéhez a Magyar Televízió gyermekműsorokat készítő szerkesztőségében eltöltött évtizedek során olyan bábfilmek fűződtek, mint a Futrinka utca vagy a Mazsola. Animációs filmek forgatókönyvén is dolgozott — Kukori és Kotkoda, Frakk, a macskák réme —, majd társszerzőként részt vett a Vízipók-csodapók című sorozatban is. 1970-ben Jó éjszakát, Maci! címmel könyvet írt.

A macit Lengyel Zsolt festőművész terve alapján Köber Tibor animátor és a makettműhely vezetője alkotta meg, a debütálása pedig a vártnál sokkal jobban sikerült. A nézők hamarosan számos kérdéssel halmozták el a tévét: Mi a neve? Fiú-e vagy lány? Hol az anyukája? Hol lakik? Jár-e óvodába?


Bálint Ágnes (Fotó: www.emlekmacko.hu)

A film rendezője Kende Márta volt. A forgatás egy lakásban berendezett stúdióban zajlott, és a mackó lakhelyét babaház adta. Igaz, hogy eredetileg mackókunyhóban élt volna, ahol tüzet rak, fát vág, ám a televízió vezetősége a városi panellakás-hangulatot részesítette előnyben. A feje fagolyóból készült, a hasát kitömték, majd filccel borították. A testébe drótvázat építettek, mely lehetővé tette a mozgását. A mozdulatokat sorra lefényképezték, majd a pillanatfelvételeket egymás után rögzítették, és így keltették életre a figurát. Bálint Ágnes ragaszkodott hozzá, hogy alvótársat is kapjon, a babája neve Valérka volt. Bejelentkezését zene is kísérte, a dallamot Vajda József fagottművész játszotta. 

1968 után, a színes televíziók megjelenésével, már láthatóvá vált, milyen színű ruhát hord, és persze az is, hogy valójában nem fekete, hanem barna.

A TV Macinak nem titkoltan nevelő szerepe is volt, és ezt igen hatásosan végezte. A gyerekeknek példát mutatott azzal, hogy szépen megfürdik, önállóan fogat mos, és a mese után szófogadóan elmegy aludni.

Hihetetlen népszerűségét az is mutatta, hogy 1980-ban Farkas Bertalan a mackót is útitársának fogadta, és egy csillagos estén az űrből, a macival a kezében mondott mesét a magyar gyerekeknek. 


Az összes maci egy tévékészülékben (Fotó: www.emlekmacko.hu)

 

A többi Maci

A TV Maci első verziója csaknem húsz évig volt látható 1963-tól 1981-ig, amikor megszületett a megújulásáról szóló döntés. Koch Aurél tervező és Tóth A. Pál rendező-animátor elképzelése alapján nem csupán a figura változott, a környezete is modernizálódott, új ruhatárat — immár egyértelművé vált fiú mivolta — és új alvókát is kapott Csutkababa személyében. Sokszor overálban volt látható, és a kor divatjának megfelelően gitározni tanult. A gyerekek azonban ezt a mackót nem igazán kedvelték, és a pályafutása csupán két évig, 1983-ig tartott a tévében.

Bálint Ágnes új mesekönyvét, Én vagyok a Tévé-Maci címmel, a Móra Könyvkiadó jelentette meg. A kiadvány fotóit Buzási Péter készítette egy váci panellakás konyhájában.  

A következő TV Maci 1983-ban látott napvilágot a Pannónia filmstúdióban Foky Ottó tervei alapján, aki Misi mókus, Murr-murr, a kandúr vagy a Legkisebb Ugrifüles kiötlője is. Viseletét — a zöld pizsamát és a sárga sálat — a tervező unokája ihlette. Új barátja Paprika Jancsi, aki már nem baba, hanem élő figura. Bundája egy kissé világosabb lett, lábain és kezein ujjakat is kapott, a szemei viaszból készültek, melyeket a felvételek során könnyen tudtak alakítani vagy cserélni, a mozdulatait viszont neki is a testében lévő drótváz adta.

1998-ban az MTV a macit elavultnak minősítette, és levette műsoráról. Rajongóinak tiltakozása és szeretete azonban megmentette, fél évvel később a barátjával együtt visszakerült a képernyőre.

A zöld pizsamás macitól 2012. április 15-én kellett megint elbúcsúzniuk a nézőknek, akik ismét egy megújulás tanúi lehettek. Paprika Jancsit végleg törölték, ám előkerült egy maci testvér, így esténként egy fiú és egy lány maci várta a gyerekeket. A régi mackólakás is megújult, de a lakói már nem fogat mostak, hanem számítógépeztek. Az Esti mese feliratot a Maci tévé váltotta fel, és a zenéjét is lecserélték.

A mackó testvérek megjelenése sem bizonyult túl sikeresnek, a nézők tömegesen nyilvánították ki nemtetszésüket, és az MTVA engedett a nyomásnak. Néhány hónap múlva visszajött a zöld pizsamás mackó és huncut pajtása, Paprika Jancsi.


Maci és Paprika Jancsi (Fotó: MTVA archívum)

 

Postabélyegen az ikonikus figura

Az idén a TV Macival bővült a Magyar Posta, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös Mesehősök bélyegkollekciója. A többéves együttműködésnek köszönhetően nemzedékek kedvenc mesealakjai, a Süsü, a sárkány, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, a Mazsola és Tádé után az Esti mese figurája köszön vissza az alkalmi bélyegblokkon.


Papp Dániel vezérigazgató és Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke (MTI/Balogh Zoltán felvétele)

A TV Maci meghatározó alakja a hazai televíziózásnak. A szerethető medve figurája generációkat köt össze, sokak gyermekkorának feledhetetlen szereplője” — emelte ki az MTVA vezérigazgatója.

A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 50 000 példányban. Különlegessége a sorozat eddig megjelent darabjaira, valamint a bemutatott mesékre és alkotóikra vonatkozó érdekességeket felsorakoztató gyűjtőoldalra vezető QR-kód.

Forrás: www.emlekmacko.hu, MTVA-sajtóanyag

A régi TV Maci (MTVA archívum):

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..