home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Határtalan kisebbségi jogvédelem
Szakáll Laura
2024.02.24.
LXXIX. évf. 8. szám
Határtalan kisebbségi jogvédelem

Vajdasági, illetve a Kárpát-Medence más területeiről érkező szakamberek előadásait hallgathatták a gyakorló jogászok és a joghallgatók Palicson. A Határtalan kisebbségi jogvédelem elnevezésű szakmai összejövetelt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) és budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet szervezte.

A VMJE, a vajdasági jogászok érdekvédelmi szervezete, hat éve működik. Ez idő alatt már számtalan szakmai napot szerveztek. Nyilas Mihály elnök elmondta, igyekeznek olyan témákat választani, amelyek kézzel foghatók, sokakat érintenek. A kisebbségi jogok megvalósítása pedig örökzöld téma. 

— A jelenlegi a 13. konferenciánk. Fontosnak tartottuk ismét megtárgyalni, átbeszélni a témát, nem csak Szerbia, hanem az Európai Unió és az anyaország szemszögéből is. Szlovákiai és romániai előadás is lesz, tehát az ottani magyarság helyzetéről is hallhatnak a jelenlévők. Úgy gondolom, ezúttal is eltaláltuk a témát. Felkeltette a figyelmét a tagságnak és az érdeklődőknek is. Nagyon örülök, hogy sikerült jó témát találnunk, ami mindenkit érdekel, nem csak a jogászokat. A kezdetektől igyekeztünk olyan témákat találni, amelyek inkább gyakorlati jellegűek és életszerűek – emelte ki Nyilas Mihály, a VMJE elnöke.

A szerző és dr. Pásztor Bálint hivatalos oldala felvételei

— Semmit sem érne a munkánk a jelenlévő jogászkollégák nélkül, akik áldozatos szerepet vállalnak abban, hogy segítsék a közösség megmaradását. Nemrég ültük meg a tíz éves jubileumi konferenciánkat, és örömmel mondhatom, hogy jelentősen bővül a jogászhálózatunk, ami azért fontos, mert példát mutat a helyi jogászközösség számára. Úgy érzem, hogy ez a kiváló fórum arra, hogy megköszönjem az áldozatos munkáját a jogászainknak, az ügyvéd partnereinknek, hogy együtt küzdhetünk a magyarság megmaradásáért – hangsúlyozta dr. Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója.

— Akármerre vetődik egy magyar politikus vagy jogász, annak meg kell találnia az utat a közösség támogatásához, a kisebbségi jogok védelméhez, segíteni azt, hogy a magyar kisebbség helyzete erősödjön, javuljon – nyilatkozta Deli Andor. Az Európai Parlamenti képviselő a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítési lehetőségeiről tartott előadást.

— Az előadásomban arra próbálok választ találni, hogy az Európai Uniós tagsághoz vezető út, illetve az EU intézményei milyen mértékben, hogyan viszonyulnak a kisebbségekhez, az őshonos nemzeti kisebbségek kérdéséhez, és ebben mi hogyan tudunk leginkább, leghatékonyabb módon megnyilvánulni, kihasználni azokat a lehetőségeket, amiket az uniós intézmények és a majdani uniós tagság nyújthat a mi közösségünknek is. Az őshonos nemzeti, etnikai, nyelvi kisebbségek sajnos nem képezik az Európai Unió prioritását, illetve az EU-n belüli mozgástér rendkívül szűk erre vonatkozóan. Jogászként azt is látom, hogy a joganyag is rendkívül kevés, nagyon kis mértékben foglalkozik az EU jogrendszere ezzel a tematikával.  Ugyanakkor legyen szó a szexuális kisebbségekről, a faji, nemi kisebbségi kérdésekről, ezek továbbra is fókuszban vannak. Az EU nagyon mélyrehatóan, akár a csatlakozási folyamatokon keresztül is nagyon részletesen követi azt, hogy a tagjelölt országokban mi történik, de nem csak a tagjelölt országokban, hiszen Magyarország példáján láthatjuk azt, hogy a szexuális kisebbségek kérdése mekkora hangsúlyt kapott az elmúlt időszakban. A tagállamok esetében továbbra is fennmarad ez a fókusz, ami nem tapasztalható például a nemzeti kisebbségek vonatkozásában, mert láthattuk Románia illetve Szlovákia csatlakozását követően, hogy lényegesen csökkent a kikényszeríthetőségi szint, illetve az EU odafigyelése ezekre a kisebbségi közösségekre – hallottuk Deli Andortól.

— A magyar jogászok jelenléte a közigazgatás és az igazságügy minden szintjén elemi feltétele a jogaink gyakorlásának. Nagyon jelentős  a szakmai érdekvédelmi szervezetek munkája Vajdaságban. A VMJE betölti a misszióját – mutatott rá dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke megnyitóbeszédében hozzátette, a vajdasági magyar jogászságnak a helyzete megkerülhetetlenül fontos. Ahhoz, hogy a jogainkkal élni tudjunk, arra van szükség, hogy  olyan felkészült ügyvédekkel, ügyészekkel és bírákkal rendelkezzünk, akik megállják a helyüket.

— A politikai érdekvédelmi szervezetek mellett nagyon fontos a szakmai szervezetek munkája is, hiszen így tudunk egy kerek egészet kialakítani. Természetesen nem csak a jogászok szakmai szervezete a fontos, hanem a közgazdászoké, az orvosoké, fogorvosoké, a gyógyszerészeké, a mezőgazdasági termelőké is. A jogászutánpótlás szempontjából pedig a Vajdasági Magyar Jogász Egyletnek a tevékenysége, és az általuk szervezett konferenciák kiemelt jelentőséggel bírnak. Örülök, hogy itt vannak a joghallgatók, a jogász ösztöndíjban részesülők, de a szakmának a művelői is az igazságügyből, a közigazgatásból, azok, akik 10, 20, 30, 40 éve a pályán vannak. Az ilyen és ehhez hasonló színvonalas konferenciák hozzásegíthetnek a szakmai tudás elmélyítéséhez és a kapcsolatépítéshez is.  Kiemelten fontosnak tartom, hogy a budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet a társszervezője ennek a tanácskozásnak – mondta dr. Pásztor Bálint alkotmányjogász, a jogtudományok doktora.

A konferencián mások mellett Horony Ákos, Szlovákia kisebbségi kormánybiztosa, Kovács Elvira parlamenti képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke és Kis Júlia a kolozsvári Jogaink Egyesület elnöke is előadást tartott.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..