Határozatképtelenség miatt elnapolva
VARJÚ Sára
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
Határozatképtelenség miatt elnapolva

Továbbra sincs megoldás a földrendelet kérdésében — „A polgárok érdekében dolgozunk’’ — Ki kinek az érdekeit védi? — Felelősségtudat? — „Az ellenzék nem köteles részt venni az ülésen’’

Továbbra sincs megoldás a földrendelet kérdésében

Elmaradt a múlt héten a szabadkai városi képviselő-testület rendkívüli ülése, amelynek napirendjén egyetlen pont szerepelt volna: az állami tulajdonban lévő földterületek intézményeknek, egyházaknak és vallási közösségeknek való használatba adásáról szóló rendelet semmissé nyilvánítása. A Köztársasági Vagyonjogi Ügyészség szerint törvényellenes az a rendelkezés, amelynek alapján a város a pravoszláv, az evangélikus és a katolikus egyházaknak hétszáz hektár állami földet adhatna bérmentes használatra. A mezőgazdasági földterületek bérbeadásáról szóló éves program jóváhagyásának egyik feltétele a fenti rendelet hatályon kívül helyezése. Ennek híján kérdésessé vált tizennégyezer hektárnyi szántóföld bérbeadása.
A szóban forgó, 2007-ben meghozott rendelet eltörlését már többször napirendre tűzték ebben az évben, a múlt héten pedig rendkívüli ülésen rendezték volna a határozat érvénytelenítésének kérdését, ha a képviselők közül nem csupán huszonhárman jelennek meg. Az ülés megkezdéséhez legalább harmincnégy képviselőre lett volna szükség, a terembe viszont a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Remény Mozgalom, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, az Észak-bácskai Bunyevácok Szövetsége, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, a Szerb Megújhodási Mozgalom és a Szerbiai Szocialista Párt képviselőin kívül többszöri csengetés után sem voltak hajlandók a terembe fáradni a Szerb Haladó Pártnak az előcsarnokban tartózkodó képviselői, egyes független képviselők, valamint a Demokrata Párt képviselőinek egy része.

„A polgárok érdekében dolgozunk’’
Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnöke az ülés elmaradása után elmondta, hogy a döntés elodázásával jelentős bevételtől esik el a város.
— Legalább 100 millió dinárral rövidülhet meg az önkormányzat költségvetése, ha nem helyezzük hatályon kívül a döntést. Úgy érzem, hogy a képviselők elfelejtették hivatali esküjüket, miszerint a törvénnyel összhangban minden szabadkai polgár érdekében dolgozunk. Ezt szem előtt tartva hívtam össze az ülést.

Ki kinek az érdekeit védi?
Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai frakciójának vezetője azt nyilatkozta, hogy a VMSZ képviselői teljes létszámban jelen voltak, és sajnálattal vették tudomásul, hogy az ülést el kellett napolni.
— A szóban forgó összeg nem kis pénz. Az ülést bojkottáló képviselők pedig magyarázzák majd meg a polgároknak, hogy miért nem kaphatta meg a város ezt a pénzt, valamint feleljenek arra a kérdésre is, hogy kinek az érdekeit védik ezekkel a lépésekkel.

Felelősségtudat?
A képviselői csoportok Városunkért elnevezésű szövetsége nevében Slavko Parać (DP) az előcsarnokban maradva azt nyilatkozta a jelen lévő újságíróknak, hogy az ülést előzetes konzultáció nélkül hívták össze, és mindannyian meglepődtek a váratlan felhíváson.
— Az ilyen munkafolyamatot nem tartjuk elfogadhatónak, és nem tudjuk, miért ez a nagy sietség. Értesüléseink szerint a mezőgazdasági minisztérium hamarosan reagálni fog a benyújtott programra, és kiderül, hogy a rendelkezés eltörlése nélkül is elfogadja-e majd a javaslatot. Nem leszünk annyira felelőtlenek, hogy a földeket ne bocsássuk a mezőgazdászok, a termelők rendelkezésére.

„Az ellenzék nem köteles részt venni az ülésen’’
Gojko Radić, a Szerb Haladó Párt képviselője szerint ez az eset azt bizonyítja, hogy nem létezik koalíció, hatalmi többség, egyeztetés ugyanis nem történt, az ülést néhány ember hívta össze.
— Választásokra lenne szükség, létre kellene hozni egy új koalíciót, mert egyéni érdekek kerültek előtérbe, a kérdéses földterületekhez egyéni érdekek fűződhetnek. Ez az ülés a polgárok félrevezetésére szolgált. Az ellenzék nem köteles részt venni az ülésen, ha úgy értékeli, hogy valamilyen visszaélésről van szó.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..