Határokon átívelő közös ipar- és agrártörténetünk

Ópusztaszeren tartották meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű projektum megnyitóját, amely az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program keretében valósul meg.

A projekt fő feladata, hogy felkutassa, feldolgozza és bemutassa az eddig nem dokumentált agrártörténeti értékeket. Az együttműködés az alábbi tevékenységeket foglalja magába: négy könyv kiadását (két kézikönyvet, melyek alapjául a levéltári dokumentumok széleskörű, alapos kutatása szolgál, illetve két tanulmánygyűjteményt, melyek közül az egyik a a régió agrártörténeti múltját mutatja be, a másik pedig 6–8 cég iratanyagán keresztül a régió, valamint a korszak ipari, gazdasági sajátosságait ismerteti), számos PR tevékenységet és olyan termékeket, melyek a széles nyilvánosság számára készülnek (vándorkiállítás, interaktív web-oldal a kutatás eredményeit tartalmazó adatbázissal, gyermek- és ifjúsági táborok), régi mezőgazdasági gépek helyreállítását, valamint a bemutatásukra szolgáló épületek felépítését, ismertető táblák elhelyezését.

Az elkülönített forrásösszeg mintegy 205 ezer euró, amelyből az Európai Uniós hozzájárulás (IPA) több mint 174 ezer euró. A tervezett programok 2020. február végén zárulnak.

A nyitórendezvényen az együttműködést üdvözölte B. Nagy László, országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint felolvasták Farkas Sándor, országgyűlési képviselőnek, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága alelnökének a levelét. A projektet a jelenlévő újságíróknak ifj. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója és Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója mutatta be.

A projektumról részletesebben a Hét Nap egyik következő számában olvashatnak.


A szerző felvételei

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Határokon átívelő közös ipar- és agrártörténetünk
Riport
Határokon átívelő közös ipar- és agrártörténetünk
Riport
  • Tóth Lívia, Fehér Márta
  • 2020.04.02.
  • LXXV. évfolyam 14. szám
Facebook

Támogatóink