home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Hat új igazgatót neveztek ki
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám
Hat új igazgatót neveztek ki

Maratoni ülést tartott a városi képviselő-testület — Összesen 62 napirendi pontot vitattak meg (az eredeti 38 helyett) a városi képviselő-testület 18. rendes ülésén, melyen a képviselők a többi közt hat közvállalat igazgatójának leváltásáról is döntöttek. A reggel kilenc órától egészen estig elhúzódó ülésen felmentették tisztségéből a Városrendezési Intézet, a Városépítési Igazgatóság, a Távfűtőművek, a Szabadkai Gázművek, a Szabadkai Rádió, valamint a Kéményseprő Kommunális Közvállalat igazgatóját a Városi Tanács által benyújtott javaslat alapján.

A vállalatok élére új, megbízott igazgatókat neveztek ki, akik legfeljebb hat hónapig tölthetik be helyüket: a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat élére Dragan Božinović közgazdászt, a Távfűtőművek élére Dervo Ahmetović közgazdászt, a Városrendezési Intézet igazgatói helyére Tripolszki Tímeát, a Városépítési Igazgatóság vezetői posztjára Blau Pétert, a Kéményseprő Kommunális közvállalat élére Nikola Pajićot, a Szabadkai Rádió Közvállalat élére pedig Ljubiša Stepanovićot választották meg. Az ülés napirendjét bizonyos közvállalatok felügyelőbizottsági tagjainak kinevezésével is kibővítették.

Az érdemi munka vontatottan haladt, a vitákban a tanácsnokok gyakran eltértek a napirendi pontok témáitól. Az ellenzéki képviselők, főleg Nenad Ivanišević, a Demokrata Párt frakcióvezetője hangoztatta, hogy az igazgatókat törvénytelenül váltották le, az esetek bírósági eljárással végződhetnek, s emiatt a város akár egy–két millió dináros kártérítést is fizethet majd a költségvetés kárára. Maglai Jenő polgármester erre reagálva kijelentette, hogy a leváltások nélkülözhetetlenek voltak, bizonyos esetekben ugyanis az igazgatók mandátuma lejárt, más esetben pedig csak kinevezett igazgatók álltak a vállalatok élén, akik helyére még tavaly nyáron ki kellett volna nevezni az új vezetőket.

A kommunális rendről szóló rent is módosították, amellyel a büntetések összegét növelték. A rendeletmódosítás szerint 15 000 dinártól egymillió dinárig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki megszegi az előírásokat. Maglai Jenő polgármester felhívta rá a képviselők figyelmét, hogy a kampányidőszakban az aktivisták csak a megjelölt közfelületeken függeszthetik ki plakátjaikat — ellenkező esetben a pénzbüntetés az adott párt városi testületének képviselőinek zsebét terheli majd. A napirendi pont kapcsán felmerült, hogy jelenleg nincs olyan vállalat a városban, amely ezekben a kérdésekben illetékes volna.

Rent hoztak Szabadka város polgári jogvédőjéről is. Ezzel kapcsolatban László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője elmondta, hogy az ombudsman mindaddig nem lehet politikától független, amíg a városi képviselő-testületben szavaznak személyéről.

Az ülésen a képviselők tizenöt közvállalat 2014. évi működési tervét hagyták jóvá többségi szavazattal. A Gázművek Kommunális Közvállalat esetében a gáz minőségének kérdése és a nagy decemberi számlák miatt is hosszas vita alakult ki.

Az állathigiéniáról szóló rendelet módosítását is elfogadták, mely alapján meghatározták az elhullott állatok begyűjtését és megsemmisítését. A szóban forgó kérdésben a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat illetékes, amely árjegyzékével összhangban végzi majd el ezeket a feladatokat — ha megállapítható az állat tulajdonosának kiléte.

Határozatot hoztak a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál, az Egészségügyi Tanács és a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál tanácstagjainak kinevezéséről is.

A képviselők megszavazták az adóbevallási kötelezettségről szóló rendelet módosítását is, melynek értelmében a lakosok ingatlanjukkal kapcsolatos adóbevallásukat három hónapos hosszabbítással, azaz március 31-e helyett június 30-áig kötelesek benyújtani. A polgármester elmondta, hogy szükség esetén további határidő-módosításra is sor kerülhet.

(Szabó Attila felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..