home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Hasonlóságok és különbözőségek egysége
Tóth Lívia
2008.01.16.
LXIII. évf. 3. szám
Hasonlóságok és különbözőségek egysége

A szerző fotójaÉrtelmiségi fórumot tartottak Zentán, amelyre szinte az egész Vajdaságból érkeztek meghívott vendégek: egyetemi tanárok, művészek, újságírók, politikusok, gazdasági szakemberek, a civil szervezetek vezetői, valamint a közélet más területeinek jeles képviselői. Az egybegyűlteke...

A szerző fotója

Értelmiségi fórumot tartottak Zentán, amelyre szinte az egész Vajdaságból érkeztek meghívott vendégek: egyetemi tanárok, művészek, újságírók, politikusok, gazdasági szakemberek, a civil szervezetek vezetői, valamint a közélet más területeinek jeles képviselői. Az egybegyűlteket Juhász Attila, Zenta község polgármestere köszöntötte, bevezetőt mondott Pásztor István, a Magyar Koalíció köztársasági elnökjelöltje. A hova tovább? és a hogyan tovább? kérdésekre a jelenlévőktől várta a javaslatokat, s maga inkább arra igyekezett választ találni, hol vagyunk most. Egy évvel ezelőtt a vajdasági magyar közösség egyértelmű jelét adta annak, hogy a vajdasági magyar politika elveszítette támogatását és bizalmát. Világossá vált: komoly változásokra van szükség. Az elvárások alapján a klasszikus kisebbségvédelmi problémák mellé be kellett emelni az úgynevezett életszerű kérdéseket is. Szükség van a folyamatos párbeszédre a civil szférával, az egyházakkal, az értelmiséggel, a többi vajdasági magyar párttal. Ennek érdekében jelentős és sikeres lépéseket tettek.
- Kiderült, nincsenek közöttünk átléphetetlen különbségek, a fontos kérdésekben hasonlóak az elképzeléseink. Elindult a bizalomépítés, ami oda vezetett, hogy megállapodtunk: a soron következő köztársasági elnökválasztáson a vajdasági magyarság precedens értékkel, közösen kidolgozott programmal, együtt lebonyolított kampányban jelöltet állít. Természetesen nem a nyerés szándékával, mert az a számok ismeretében lehetetlen, hanem azért, hogy bizonyítsuk: ez a népcsoport szellemileg felnőtt és politikailag érett a feladatra. Régen nem volt ekkora mozgósító ereje a vajdasági magyar politikának, mint jelenleg, ami közösségépítési szempontból nagyon fontos - hallottuk Pásztor Istvántól.
Páll Sándor szerint meg kell fogalmazni, mi a kultúra, az értelmiség elvárása a politika felé, amit alkalomadtán kötelességük lesz képviselni. A VMDK elnöke a beszélgetés egy későbbi szakaszában kitért arra is, hogy napilapunk, a Magyar Szó, nem vállalja fel kellőképpen a koalíció céljainak bemutatását. Ezen a véleményen volt Matuska Márton is, aki szerint a sajtóban erőteljesebben kell hangsúlyozni, hogy ez minden itteni magyar programja.
Egyébként a felszólalók mindegyike üdvözölte a magyar összefogást és támogatásáról biztosította a közös elnökjelöltet, de néhányan szóltak a választások után esetleg bekövetkezhető széthúzás káros hatásáról is. Többen hangsúlyozták, most nem az elválasztó tényezőkre, az ellentétekre kell figyelni, hanem a hasonlóságokra, az összekötő erőre. Dr. Bányai János egyetemi tanár is közéletünk fordulópontjának tartotta a koalíciót, de rámutatott arra is, meg kellene tartani a különbözőség jogát és méltóságát, mert tartalmasabbá teheti a párbeszédet. A személyeket is fel kell karolni, mert egy-egy orvos, mérnök, tanár, vállalkozó teljesítménye a közösség hatékonyságát erősíti.
Miskolczi József, a Keresztény Értelmiségi Kör elnöke arra figyelmeztetett, hogy az elnökválasztás egyben a vajdasági magyarság népszámlálása is, amelyből kiderülhet, az elkövetkező esztendőkben mekkora lesz a súlyunk. Bozóki Antal ügyvéd sajnálatát fejezte ki, hogy a negyedik magyar párt nem vesz részt a koalícióban. Harmath Károly atya szorosabbra fűzné az együttműködést az egyházi tisztségviselőkkel, és kiemelte a vallási kultúra megfelelő kezelését. Mirnics Károly szociológus úgy vélte, állandóan napirenden kell tartani a tartomány és az önkormányzatok autonómiáját, valamint a perszonális autonómiát. László Sándor, az Újvidéki Színház igazgatója a művésztársadalom érdeklődését tolmácsolta és hozzátette: a magyar koalíció által mutatott út talán még jövőképet is felvillanthat.
Az összejövetelen elhangzott, hogy az értelmiség feladata a nemzeti közösség érdekeinek és céljainak a megfogalmazása, a politikai elitnek pedig stratégiát kell találnia ezek érvényesítéséhez. Foglalkozni kellene az oktatással, az egészségüggyel és a gazdasággal is, a legfontosabb üzenet azonban abban kristályosodott ki, hogy a magyar egységnek meg kellene maradnia a köztársasági elnökválasztás után is.
Pásztor István zárszavában leszögezte: a vajdasági magyar politikának jelenleg sokkal nagyobb a felelőssége, mint a megállapodás előtt, majd a következő ígérettel búcsúzott a zentai értelmiségi fórum részvevőitől: - Le kell győzni önmagunkat, az előző években felgyülemlett akadályokat, mert az építkezésnek nincs más módja. Én mindent megteszek annak érdekében, hogy ez a koalíció fennmaradjon a tartományi és az önkormányzati választások vonatkozásában, illetve a civil szférával folytatódjon, az értelmiséggel pedig elkezdődjön az érdemi párbeszéd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..