Háromszoros jó hír Tiszakálmánfalván
Kartali Róbert
2022.03.03.
LXXVII. évf. 9. szám
Háromszoros jó hír Tiszakálmánfalván

Új vendégszobákat és új közösségi kemencét is átadtak rendeltetésének Tiszakálmánfalván, a falu alapításának 138. évfordulóján. Szombaton, az egész napos rendezvénysorozat esti ünnepségén pedig bemutatták a közösségnek a település új magyar orvosát Vörös Nóra doktornő személyében. 

Tiszakálmánfalva magyarsága február 28-át piros betűkkel jelöli a naptárban, a falu alapkövét ugyanis 138 évvel ezelőtt éppen ezen a napon helyezték el, hogy egy új magyar közösséget teremtsenek. Bár megfogyatkozva, de a falunak máig van összetartó közössége, mely megerősíti és alátámasztja azt, hogy az itteni magyarság erős, építő, tenni akaró és célratörő.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület sikeres pályázatainak hála a falu magyarsága szemtanúja lehetett egy nagy beruházási folyamatnak, mely alatt teljesen megújult a katolikus kör épülete. A szükséges pénzeszközök legnagyobb részét Magyarország Kormánya folyósította.


Átadták az új padlásrészt, ahol 12 vendég is elszállásolható

— A Tiszakálmánfalvi Római Katolikus Kör ad otthont az egyesületnek, a székház renoválása két befektetési ciklusban valósult meg az elmúlt három évben — emelte ki az ünnepségen Milanović Ottilia, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. — Először az épület harangozó-lakásrésze lett teljeskörűen felújítva, melyben 20 fekvőhelyes szálláshelyet alakítottunk ki. Kicseréltük a nagykaput, majd megvásároltuk a kisteremhez szükséges épületanyagot. Rákapcsolódtunk a falusi szennyvízcsatorna-hálózatra, a tájház udvarában lévő fészer is új tetőt kapott, az utcán pedig eltávolítottuk az elkorhadt vadgesztenyefákat, és újakat ültettünk a helyükre. A szükséges pénzösszegekre sikeresen pályáztunk a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumánál, 3 millió dinárral támogattak bennünket. A Bethlen Gábor Alaptól 480 000 dinárt, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségénél pedig 100 000 dinár támogatást kaptunk. Ezzel az első kör befektetési összege elérte a 3,68 millió dinárt. A másodikban valósult meg a kisterem feletti padlásrész kiépítése, ahol 12 vendéget lehet elszállásolni. Ezzel a katolikus kör vendégfogadó kapacitása összesen 32 szálláshelyre gyarapodott. A tetőteremben egy új fürdőszobát is kialakítottunk. Ezenfelül elkészült a közösségi kemence és a hozzá tartozó tetőszerkezet, melyet 150 négyzetméteres betonfelület vesz körül, így egy teljesen új közösségi tér alakult ki. Erre az Emberi Erőforrások Minisztériumánál 2 millió dinárt, Újvidék város pályázataiból pedig további 1,36 millió dinárt folyósítottak. Testvértelepülésünk, Baks önkormányzata és katolikus egyházközössége pedig 180 000 dinárt ajándékozott. A beruházás második köre meghaladta a 3,5 millió dinárt. Összesítve a 2019-től 2022-ig tartó beruházási ciklus összege 7,23 millió dinár, azaz 61 500 euró.

Az elnök asszony beszédében ígéretet tett arra, hogy a felújított katolikus kör épületében működő egyesület új projektumokkal, tartalmakkal teszi színesebbé a helyi és környékbeli magyarok vallási, művelődési és hagyományápoló életét.

— Amikor először jártak Bakson a tiszakálmánfalviak, akkor büszkén mutattam nekik a településünket, és újságoltam, hogy milyen fejlesztéseink vannak. A 8 fő befogadására alkalmas Bárka Szállóhoz érve mondták, jó lenne nekik is egy ekkora. Akkor véltem felfedezni egy egészséges, jóindulatú irigységet — emlékezett vissza Búza Zsolt, Baks polgármestere. A testvértelepülés első embere úgy fogalmazott, most itt áll egy 32 fő befogadására alkalmas épület mellett, és nála jelentkezett az a bizonyos jóindulatú irigység. Lehet tovább fejlődni, és ez így a jó, amikor egymást húzva, erőt és példát mutatva tudunk haladni — tette hozzá.


Az új közösségi kemence használatra kész

Szalagátvágással adták át rendeltetésének előbb a közösségi kemencét, majd az új vendégszobákat is. Mindkét objektumot Magyar Zsolt helyi plébános szentelte meg. Az ünneplő közösség megkoszorúzta a település mindhárom magyar vonatkozású emlékművét, Tisza Kálmán emléktábláját a katolikus kör udvarában, az I. világháborúban hősi halált halt tiszakálmánfalviak emlékművét a templom előtti téren, valamint a második világégésben elesett harcosok tiszteletére felállított szobrot a falu központi parkjában.

— A közösségünkért folytatott küzdelemben kötelességünk fenntartani és fejleszteni minden olyan értéket, amelyet ránk bíztak őseink — hangsúlyozta a koszorúzáskor mondott beszédében Kiss Gyula, az Újvidéki Városi Képviselő-testület VMSZ-es frakcióvezetője. — Ne romboljuk le azokat a hidakat, amelyek összekötnek bennünket a külföldön tartózkodó honfitársainkkal. Ellenkezőleg: még erősebb kapcsolatot építsünk ki velük, hiszen ha Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnöknek és csapatának sikerült visszafordítania a kivándorlási arányt a visszajövők javára, akkor ez nekünk is sikerülni fog, hiszen mindannyiunknak ez az érdeke. Erre kért támogatást a tiszakálmánfalviaktól.

A helyi Rózsafűzér királynője templomban megtartott szentmise után a nap ünnepi művelődési műsorral folytatódott, melyre zsúfolásig megtelt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület díszterme.


Ünnepelt Tiszakálmánfalva

— Magyarország Kormánya valóban minden magyar kormánya — emelte ki a rendezvény kezdetén dr. Maruzsa Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Mint mondta, a magyar kormány a támogatásokat a Kárpát-medence egészében igyekszik megadni minden magyar közösségnek, hogy határon belül és határon kívül egyaránt gyarapodhasson, és Brassótól Pozsonyig, Beregszásztól Tiszakálmánfalváig valóban meglegyen az a szellemi kapcsolat, amely minket, magyarokat összeköt. A politikus arra buzdított, hogy akinek van lehetősége, az április 3-án éljen a választásra való jogával. Hozzátette, ez is egy demonstratív eszköz arra, hogy a nemzeti egységünket kimutathassuk. Aláhúzta: a megválasztott képviselőknek erőt ad az a tudat, hogy a magyarság képviseletére a világ teljes magyarsága választja meg őket.

— Újvidékiként, amikor Tiszakálmánfalvára jövök, városi létem ellenére úgy érzem, mintha hazajöttem volna — fogalmazott ünnepi beszédében Vicsek Annamária oktatási államtitkár. A VMSZ Tanácsának elnök asszonya kiemelte, ez azért van, mert a tiszakálmánfalviak egy befogadó és testvérszerető közösség. A politikus asszony egyúttal a soron következő választások fontosságára is figyelmeztetett, hangsúlyozva, a magyarság érdeke, hogy a VMSZ ugyanolyan erős maradjon, vagy akár még erősebb is legyen, mint volt az előző mandátumban.


Tisza Kálmán emléktáblája

Vicsek Annamária egy meglepetést is tartogatott a helyieknek: dr. Zsúnyi Borbás Julianna, a helyi orvos nyugdíjba vonulása után — a nemzeti kisebbségek részarányos foglalkoztatásának elve alapján, továbbá a helyi vezetők kérését meghallgatva — továbbra is egy magyar anyanyelvű orvos lesz az, aki a tiszakálmánfalvi emberek egészségügyi ellátását végzi. Vörös Nóra doktornőt az ünnepségen mutatták be a helyi polgároknak.

A falunapi ünnepség keretében szervezték meg a II. Kisüsti Pálinkaversenyt, valamint a Kocsonyaversenyt. A művelődési műsort eredményhirdetés követte, majd kocsonya- és zsíroskenyér-parti következett, a falunapi ünnepség végül egy jó hangulatú bállal ért véget.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Kampányrendezvények rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..