home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Háromszoros jó hír Tiszakálmánfalván
Kartali Róbert
2022.03.03.
LXXVII. évf. 9. szám
Háromszoros jó hír Tiszakálmánfalván

Új vendégszobákat és új közösségi kemencét is átadtak rendeltetésének Tiszakálmánfalván, a falu alapításának 138. évfordulóján. Szombaton, az egész napos rendezvénysorozat esti ünnepségén pedig bemutatták a közösségnek a település új magyar orvosát Vörös Nóra doktornő személyében. 

Tiszakálmánfalva magyarsága február 28-át piros betűkkel jelöli a naptárban, a falu alapkövét ugyanis 138 évvel ezelőtt éppen ezen a napon helyezték el, hogy egy új magyar közösséget teremtsenek. Bár megfogyatkozva, de a falunak máig van összetartó közössége, mely megerősíti és alátámasztja azt, hogy az itteni magyarság erős, építő, tenni akaró és célratörő.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület sikeres pályázatainak hála a falu magyarsága szemtanúja lehetett egy nagy beruházási folyamatnak, mely alatt teljesen megújult a katolikus kör épülete. A szükséges pénzeszközök legnagyobb részét Magyarország Kormánya folyósította.


Átadták az új padlásrészt, ahol 12 vendég is elszállásolható

— A Tiszakálmánfalvi Római Katolikus Kör ad otthont az egyesületnek, a székház renoválása két befektetési ciklusban valósult meg az elmúlt három évben — emelte ki az ünnepségen Milanović Ottilia, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. — Először az épület harangozó-lakásrésze lett teljeskörűen felújítva, melyben 20 fekvőhelyes szálláshelyet alakítottunk ki. Kicseréltük a nagykaput, majd megvásároltuk a kisteremhez szükséges épületanyagot. Rákapcsolódtunk a falusi szennyvízcsatorna-hálózatra, a tájház udvarában lévő fészer is új tetőt kapott, az utcán pedig eltávolítottuk az elkorhadt vadgesztenyefákat, és újakat ültettünk a helyükre. A szükséges pénzösszegekre sikeresen pályáztunk a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumánál, 3 millió dinárral támogattak bennünket. A Bethlen Gábor Alaptól 480 000 dinárt, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségénél pedig 100 000 dinár támogatást kaptunk. Ezzel az első kör befektetési összege elérte a 3,68 millió dinárt. A másodikban valósult meg a kisterem feletti padlásrész kiépítése, ahol 12 vendéget lehet elszállásolni. Ezzel a katolikus kör vendégfogadó kapacitása összesen 32 szálláshelyre gyarapodott. A tetőteremben egy új fürdőszobát is kialakítottunk. Ezenfelül elkészült a közösségi kemence és a hozzá tartozó tetőszerkezet, melyet 150 négyzetméteres betonfelület vesz körül, így egy teljesen új közösségi tér alakult ki. Erre az Emberi Erőforrások Minisztériumánál 2 millió dinárt, Újvidék város pályázataiból pedig további 1,36 millió dinárt folyósítottak. Testvértelepülésünk, Baks önkormányzata és katolikus egyházközössége pedig 180 000 dinárt ajándékozott. A beruházás második köre meghaladta a 3,5 millió dinárt. Összesítve a 2019-től 2022-ig tartó beruházási ciklus összege 7,23 millió dinár, azaz 61 500 euró.

Az elnök asszony beszédében ígéretet tett arra, hogy a felújított katolikus kör épületében működő egyesület új projektumokkal, tartalmakkal teszi színesebbé a helyi és környékbeli magyarok vallási, művelődési és hagyományápoló életét.

— Amikor először jártak Bakson a tiszakálmánfalviak, akkor büszkén mutattam nekik a településünket, és újságoltam, hogy milyen fejlesztéseink vannak. A 8 fő befogadására alkalmas Bárka Szállóhoz érve mondták, jó lenne nekik is egy ekkora. Akkor véltem felfedezni egy egészséges, jóindulatú irigységet — emlékezett vissza Búza Zsolt, Baks polgármestere. A testvértelepülés első embere úgy fogalmazott, most itt áll egy 32 fő befogadására alkalmas épület mellett, és nála jelentkezett az a bizonyos jóindulatú irigység. Lehet tovább fejlődni, és ez így a jó, amikor egymást húzva, erőt és példát mutatva tudunk haladni — tette hozzá.


Az új közösségi kemence használatra kész

Szalagátvágással adták át rendeltetésének előbb a közösségi kemencét, majd az új vendégszobákat is. Mindkét objektumot Magyar Zsolt helyi plébános szentelte meg. Az ünneplő közösség megkoszorúzta a település mindhárom magyar vonatkozású emlékművét, Tisza Kálmán emléktábláját a katolikus kör udvarában, az I. világháborúban hősi halált halt tiszakálmánfalviak emlékművét a templom előtti téren, valamint a második világégésben elesett harcosok tiszteletére felállított szobrot a falu központi parkjában.

— A közösségünkért folytatott küzdelemben kötelességünk fenntartani és fejleszteni minden olyan értéket, amelyet ránk bíztak őseink — hangsúlyozta a koszorúzáskor mondott beszédében Kiss Gyula, az Újvidéki Városi Képviselő-testület VMSZ-es frakcióvezetője. — Ne romboljuk le azokat a hidakat, amelyek összekötnek bennünket a külföldön tartózkodó honfitársainkkal. Ellenkezőleg: még erősebb kapcsolatot építsünk ki velük, hiszen ha Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnöknek és csapatának sikerült visszafordítania a kivándorlási arányt a visszajövők javára, akkor ez nekünk is sikerülni fog, hiszen mindannyiunknak ez az érdeke. Erre kért támogatást a tiszakálmánfalviaktól.

A helyi Rózsafűzér királynője templomban megtartott szentmise után a nap ünnepi művelődési műsorral folytatódott, melyre zsúfolásig megtelt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület díszterme.


Ünnepelt Tiszakálmánfalva

— Magyarország Kormánya valóban minden magyar kormánya — emelte ki a rendezvény kezdetén dr. Maruzsa Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Mint mondta, a magyar kormány a támogatásokat a Kárpát-medence egészében igyekszik megadni minden magyar közösségnek, hogy határon belül és határon kívül egyaránt gyarapodhasson, és Brassótól Pozsonyig, Beregszásztól Tiszakálmánfalváig valóban meglegyen az a szellemi kapcsolat, amely minket, magyarokat összeköt. A politikus arra buzdított, hogy akinek van lehetősége, az április 3-án éljen a választásra való jogával. Hozzátette, ez is egy demonstratív eszköz arra, hogy a nemzeti egységünket kimutathassuk. Aláhúzta: a megválasztott képviselőknek erőt ad az a tudat, hogy a magyarság képviseletére a világ teljes magyarsága választja meg őket.

— Újvidékiként, amikor Tiszakálmánfalvára jövök, városi létem ellenére úgy érzem, mintha hazajöttem volna — fogalmazott ünnepi beszédében Vicsek Annamária oktatási államtitkár. A VMSZ Tanácsának elnök asszonya kiemelte, ez azért van, mert a tiszakálmánfalviak egy befogadó és testvérszerető közösség. A politikus asszony egyúttal a soron következő választások fontosságára is figyelmeztetett, hangsúlyozva, a magyarság érdeke, hogy a VMSZ ugyanolyan erős maradjon, vagy akár még erősebb is legyen, mint volt az előző mandátumban.


Tisza Kálmán emléktáblája

Vicsek Annamária egy meglepetést is tartogatott a helyieknek: dr. Zsúnyi Borbás Julianna, a helyi orvos nyugdíjba vonulása után — a nemzeti kisebbségek részarányos foglalkoztatásának elve alapján, továbbá a helyi vezetők kérését meghallgatva — továbbra is egy magyar anyanyelvű orvos lesz az, aki a tiszakálmánfalvi emberek egészségügyi ellátását végzi. Vörös Nóra doktornőt az ünnepségen mutatták be a helyi polgároknak.

A falunapi ünnepség keretében szervezték meg a II. Kisüsti Pálinkaversenyt, valamint a Kocsonyaversenyt. A művelődési műsort eredményhirdetés követte, majd kocsonya- és zsíroskenyér-parti következett, a falunapi ünnepség végül egy jó hangulatú bállal ért véget.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..