home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Hamarosan megkezdődik a tanítás
Balázs Szilvia
2022.08.28.
LXXVII. évf. 34. szám
Hamarosan megkezdődik a tanítás

Sokan már visszatérnek a megszokott kerékvágásba, de lesznek olyanok is (kisiskolások és felsősök, középiskolások egyaránt), akiknek szeptember 1-je új kihívásokat hoz a mindennapokba. A tanév elején ezért is tartanak szinte minden templomban táskaszentelést, hogy Isten segítségét, a szentek közbenjárását kérjék, hogy a gyermekek könnyebben vegyék az akadályokat, és csupa szép osztályzat sorakozzon majd a naplóban, később pedig a bizonyítványban is.

Az iskolában a szülők és a gyermekek választhatják a hitoktatást, és általában a legtöbben így is tesznek. Az iskolai hitoktatás nagyon fontos, hiszen intézményesíti mindazt, amiről a kicsik otthon már hallhattak — mondja Lábadi Petra, akinek a gyermekei mindhárman járnak hittanra.

— Mi otthon is imádkozunk, templomba járunk, a bibliai történetek nagy részét is ismerik, de azzal, hogy az iskolában is tanulnak Jézusról, úgy érzem, még inkább megszilárdul majd a hitük. Hiszen így láthatják, hogy nem „csodabogarak” attól, hogy ők templomba járnak, nálunk például vasárnap a szomszéd gyerekekkel, osztálytársakkal együtt mennek a szentmisére. A legnagyobb gyerek elsőáldozásra készül, nagyon izgul, hiszen ez hatalmas mérföldkő lesz számára, és az, hogy ezt közösségi élményként, az osztálytársai, barátai között élheti meg, minden bizonnyal még nagyobb öröm.


Táskaszentelés Padén 2019-ben (a Nagybecskereki Egyházmegye felvétele)

Margit Mónika hitoktatóként természetesen nagyon jelentősnek tartja, hogy a hittan most már iskolai program.

— Fontosnak érzem az iskolai hitoktatást, mert így sokkal több tanuló részesül benne, mint régebben, amikor csak a plébánián járhattak hittanra. Valójában a tantárgy tartalma teszi jelentőségteljessé, mert a lelki életével foglalkozó gyerek tud később igazán kiteljesedni. A hittanon kimondjuk és kifejezzük mindazt, ami bennünk van, és átadjuk a mindenható Istennek, hogy a legjobbat hozza ki belőle. A hit ajándék Istentől, és mi ezt az ajándékot tanuljuk, bontogatjuk az órán: elfogadni és szívből szeretni.

Mónika azt mondja, már a legkisebbeket, az elsősöket is sok mindenre megtaníthatja az iskolai hittan, ám a legfontosabb mindig az otthonról hozott példa.

— Az egészen pici gyerekeknek az számít, amit otthon látnak és tapasztalnak. A legfontosabb számukra, hogy az anyjuk és az apjuk szeresse egymást, és ezt lássák is. Ebben a szeretetben tud segíteni nekik a közös ima, egy szentmise. Ha ezekből a pici érzékel valamit, akkor a hittan megerősíti benne a jót. Ez az én meggyőződésem, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem rózsaszín felhőben élünk. Ha nem úgy alakul a családi élet, akkor a hittanon is tanuljuk, hogyan lehet együtt élni a rosszal, abból valamit profitálni.

Szabó Réka is okleveles hitoktató, a Mária Rádió hallgatói jól ismerik a hangját. Mivel rendszeresen foglalkozik gyermekekkel, ő is úgy gondolja, az iskolai hittan csak jót hozhat a kicsiknek, fiataloknak.

— A hittan tekintélye miatt is fontos az iskolai hitoktatás. Könnyebben elérhetővé válik olyan gyermekek, fiatalok számára is, akik egyébként nehezebben jutnának ilyen ismeretekhez. A hittan jóbarátja lehet a gyermeknek az iskolában, jó magot hinthet el, mely aztán szárba szökkenhet, és burjánzó, gyümölcsöző fává cseperedhet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..