home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Hamarosan indul a Formula—1
Lábadi Loránd
2019.03.12.
LXXIV. évf. 10. szám
Hamarosan indul a Formula—1

Március közepén, egészen pontosan március 17-én elkezdődik egy nagyon ismert versenysorozat, sorrendben a 70. Formula—1-es szezon.

Mindamellett, hogy minden évben többen kísérik figyelemmel az eseményeket, az aktív rajongók száma is állandóan növekszik, akik valamennyi helyszínre követik a kedvenc csapatukat vagy pilótájukat. A pályák körül újabb lelátók épülnek, megnövelve az ülőhelyek számát. Különféle lehetőségek lesznek arra, hogy a versenyző és a néző közelebb kerüljön egymáshoz, valamint hogy bárki bepillanthasson a bokszutca belső világába.

A csapatok, mint mindig, az idén is szembesülnek néhány szabályváltoztatással, melyet némelyek feleslegesnek tartanak, mások szerint viszont már korábban alkalmazni kellett volna. Az egyik ilyen a hátsó szárnyak megemelése 5 centiméterrel, a légterelő elemek lekerülnek az első szárnyakról, hogy könnyítsék az előzést, ezzel talán többször sikerül majd kiugrani a szélárnyékból, és biztos manővert kivitelezni. A visszapillantó tükrök is máshová kerülnek, valamint a fedélzeti kamerák helye is megváltozik. A hátsó szárnyak szélére vörös LED-lámpasor kerül, melynek használata esőben kötelező lesz. A jól bevált glória is egy kis módosításon megy át, hogy egy balesetnél a versenyzőt könnyebben ki lehessen emelni az autóból. A bukósisakot megerősítik, és még kisebb lesz a nyílás, melyen a pilóták kilátnak. Néhány újdonság még kidolgozási fázisban van, de nagy valószínűséggel a csapatok elfogadják majd őket. Amiben megegyeztek, az a biztonsági autós fázisra vonatkozik: a sárga zászlós idő mindaddig érvényben lesz, amíg a versenyautók el nem érik a kontrollvonalat, miután a safety car visszatért a bokszutcába.

Változtatások a csapatoknál is történtek, ilyen például a Red Bull házassága a Hondával. Tizenkét éves partnerség után váltott a csapat egy szerinte jobb és megbízhatóbb erőforrásra, de a tavalyi bemutatkozás a testvércsapatnál nem mondható bizalomgerjesztőnek — az előttünk álló idényben bőven lesz alkalom a bizonyításra. A Force India mostantól Racing Point F1 Team néven szerepel, a Sauber Motorsport az idén Alfa Romeo Racing lesz. Bizonyos versenyzők csapatváltását illetően talán a legérdekesebb Ricciardo esete, aki a Renault-hoz szerződött, valamint Räikkönen átigazolása az Alfa Romeo istállójához. Egy új, de régi pilóta érkezése is nagy feltűnést keltett: Robert Kubica nyolcéves kihagyás után tért vissza a versenybe, és ő a Williams pilótája George Russell mellett. Az újoncok között van Lando Norris, a McLaren, valamint Alexander Albon, a Toro Rosso versenyzője. A távozó pilóták sorát Alonso nyitja, majd Vandoorne, Ericsson, Szirotkin, Ocon és végül Hartley zárja.

Az idei év eddig véglegesített versenyzői a következők: Ferrari (Sebastian Vettel, Charles Leclerc), Mercedes (Lewis Hamilton, Valtteri Bottas), Red Bull (Max Verstappen, Pierre Gasly), Renault (Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo), Racing Point (Lance Stroll, Sergio Pérez), Haas (Romain Grosjean, Kevin Magnussen), McLaren (Carlos Sainz, Lando Norris), Toro Rosso (Daniil Kvyat, Brendon Hartley), Alfa Romeo (Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi), Williams (Szergej Szirotkin, George Russell). Sokak szerint az idén is izgalmas futamok várnak ránk, mivel a két rivális csapat mindent belead, hogy nyerjen a futamokon. A versenyzők semmit sem hagynak az utolsó fordulóra, mielőbb el szeretnék dönteni a rangsort. Reméljük, ez nem fog nekik sikerülni, mert mi, nézők csak az utolsó pillanatban akarunk világbajnokot avatni.

A csapatokon belül vannak írott és íratlan szabályok, melyeket a versenyzők kötelesek betartani. Ilyen a belső küzdelem, mely már többször okozott kettős kiesést. Minden csapatfőnök előbb vagy utóbb meg kell hogy határozza a sorrendet, de arra is van példa, hogy engedik a versenyzőknek a harcot, egy bizonyos határig. A nagy csapatoknál a rivalizálás addig mehet, amíg az egyik nagy százalékban esélyes a világbajnoki címre, illetve megszerezheti a konstruktori címet.

Ezt az állandó gondot a Williams már az idény előtt megoldotta: eldöntötte, hogy nem lehet csapaton belül versenyezni, és ezt tudomásul vette Russell is, és Kubica is. A többiek még nem nyilatkoztak, az elhatározás menet közben fog megszületni. Mindenesetre izgalmasabb, ha nincs ilyen döntés, mivel a kiesések és a kisebb ütközések mindig látványosak a nézők számára.

Az autók a tesztelések alatt folyamatosan javulnak, szinte a másodperc töredékéért harcolnak. A legutóbbin derült ki, hogy a Mercedes az autók egyensúlyával küszködik, de ez nem gond, mivel még van idő megtalálni a megoldást. A Ferrari idáig a leggyorsabb és a legmegbízhatóbb, de a Red Bull is ott van az élmezőnyben, annak ellenére, hogy valami probléma volt a vibrációval. Ha valóban ez okozta a gondot, akkor nincs baj a Honda erőforrással, hiszen még így is jó helyen van a csapat, sőt, egy kijelentés alapján, mely szerint minden a legnagyobb rendben, a piros ördögöket is megszorongathatja. Ez természetesen elhamarkodott vélemény, mivel a tavalyi év nem volt olyan jó, sőt, elég gyengén szerepelt a motor az autókban. A Renault-istállóban csendben folyik a munka, az újdonságokról nem sokat hallunk, csupán a két versenyző különösen vagy inkább természetesen jó kapcsolatáról nyilatkoznak, ami nem elhanyagolandó, mivel a győzelem főleg a kettőjük kiegyensúlyozott viszonyától is nagymértékben függ. Gondoljunk csak Vettel és Webber vagy Ricciardo kapcsolatára, mely a német távozásához vezetett, vagy Hamilton és Rosberg igen kiélezett viszonyára, melynek következtében az utóbbi pilóta hagyta ott a Forma—1-et.

A pályák megépítése is lényeges, az aszfalt minősége különleges szabályok szerint kell hogy történjen, és ezt szigorúan ellenőrzik is, kivétel csak néhány esetben lehetséges. Ennek a kiváltságnak a monacói városi pálya az első számú élvezője, ahol 1950 óta tartanak futamot, és talán ez a legszebb állomása a száguldó cirkusznak. Niki Lauda egyszer azt nyilatkozta, hogy minden versenyző célja, hogy nyerjen Monacóban. Üzletileg is nagyon fontos, mert itt folyik be az egyik legnagyobb pályahirdetési bevétel a szponzoroktól. A Hungaroring is a híres pályák közé tartozik. Bernie Ecclestone, a FIA elnöke mindenképp akart versenyt rendezni a vasfüggöny mögött, és ehhez a legmegfelelőbb helyszínt kereste, mígnem végül a magyar pálya lett a befutó. Ám a választás nem volt olyan könnyű, hiszen a lehetőségek között — akármilyen hihetetlenül hangzik is — ott szerepelt még Jugoszlávia is. Egy másik furcsa terep, ahol a verseny nappal kezdődik és sötétben ér véget, az abu-dzabi, illetve a bahreini pálya. A megvilágításnak tökéletesnek kell lennie, hogy a látási viszonyok semmiben se különbözzenek a nappaliaktól.

A gumigyártók is igyekeznek bekerülni ebbe a sportba. A Michelin 2006-ban kiszállt, majd a Bridgestone is, jelenleg a Pirelli szerepel aktívan, de az előszobában ott áll egy újabb jelölt, a Hankook, mely nagy esélyesnek számít. Nagy kihívás ez minden gyártónak, és hatalmas befektetés is, de a jobb és erősebb fog győzni, hiszen erről szól az egész.

A FIA nem titkolt szándéka, hogy a biztonság érdekében valamelyest csökkentse az autók sebességét, viszont a legújabb tesztek újra azt mutatják, hogy a jósolt 1,5 másodperc lassulás helyett a járművek 1 másodperccel gyorsabbak lettek, tehát a fejlesztések jól sikerültek. A valódi időkülönbségek csak a futamokon fognak majd megmutatkozni, amikor már nem lesz mód a javításokra, de valójában ez már egy taktikailag elfogadott része a versenynek. A vélemények és a jóslások a 17-ei esemény után lesznek érdekesek, akkor majd újra foglalkozunk a témával, de most kezdjük el a visszaszámlálást!

 


A 2019. évi Forma—1-es versenynaptár:

1. Ausztrál Nagydíj: március 17. (Melbourne)
2. Bahreini Nagydíj: március 31. (Szahír)
3. Kínai Nagydíj: április 14. (Sanghaj)
4. Azeri Nagydíj: április 28. (Baku)
5. Spanyol Nagydíj: május 12. (Barcelona)
6. Monacói Nagydíj: május 26. (Monaco)
7. Kanadai Nagydíj: június 9. (Montreal)
8. Francia Nagydíj: június 23. (Le Castellet)
9. Osztrák Nagydíj: június 30. (Spielberg)
10. Brit Nagydíj: július 14. (Silverstone)
11. Német Nagydíj: július 28. (Hockenheim)
12. Magyar Nagydíj: augusztus 4. (Mogyoród)
13. Belga Nagydíj: szeptember 1. (Spa)
14. Olasz Nagydíj: szeptember 8. (Monza)
15. Szingapúri Nagydíj: szeptember 22. (Szingapúr)
16. Orosz Nagydíj: szeptember 29. (Szocsi)
17. Japán Nagydíj: október 13. (Szuzuka)
18. Mexikói Nagydíj: október 27. (Mexikóváros)
19. Amerikai Nagydíj: november 3. (Austin)
20. Brazil Nagydíj: november 17. (Sao Paulo)
21. Abu-dzabi Nagydíj: december 1. (Yas Marina)
Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..