home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Hajós Alfréd is tervezett egy épületet Szabadkának!
Fehér Márta
2020.06.21.
LXXV. évf. 25. szám
Hajós Alfréd is tervezett egy épületet Szabadkának!

Nos, ha Hajós Alfréd nevét hallom, biztosan az úszás jut eszembe, és a foci, nem a gyönyörű városom építészeti öröksége. Pedig az első magyar olimpikon építészmérnök volt ám, és Szabadkán egy mára már lepukkant, ám így is lélegzetállóan szép főtéri épület az ő tudását és fantáziáját dicséri.

— Legyen ma a téma a szabadkai hitelbank, az a sárga épület a központban — javasolta kedvenc idegenvezetőm, Tóth Borisz. De melyik is az? És miért olyan érdekes? — kérdeztem. — Tudod, amelyiknél befordulsz, ha a Pelivan cukrászda irányából bevásárolni indulsz a Maxiba! Elbújik a galagonyafák mögé, ezért nem tudjuk észrevenni, és sajnos nagyon kopott a homlokzata, de ha oldalról nézzük, nagyon érdekes látni, hogy a többi épületnél két emelettel magasabb — magyarázta, és máris belevágott a történet közepébe. — Az épületet Hajós Alfréd budapesti építészmérnök tervezte, 1911—1912-ben építették, és ez volt Szabadka központjában az első többemeletes, pontosabban háromemeletes épület. A földszinten működött maga a hitelbank, az emeleteken pedig a banki irodák. Emellett a bank igazgatójának és a közvetlen munkatársainak is voltak lakásaik ebben az épületben, a legfelső emeleten pedig tipikus bérlakásokat alakítottak ki, a leggazdagabb polgárok számára. Hajós Alfréd tipikus szecessziós stílusban tervezte, ám nem kizárólag magyar szecesszióra kell gondolni, hanem inkább egy geometriai szecessziós formát képviselt, mely Bécsre, Münchenre, tehát Közép- és Nyugat-Európára volt jellemző. A szecessziót a különféle virágmotívumokban tudjuk felfedezni. Az ingatlan tipikusan sárga, ez a Monarchia építészetének közkedvelt színe. Ha belegondolunk, a város központjában csak a Népszínház volt sárga, de az is inkább narancssárga. Monarchiásan okkersárga viszont csak a hitelbank volt!


Fotók: Szalai Attila 

Szabadka a századfordulót követő években nemcsak gyors iparosodáson ment át, hanem a gazdasági fellendülés a város arculatán is megjelent. Ezt tükrözi ez az épület is, hiszen az 1910-es években, miután elkészült a városháza, az akkori helyi hatóság, Bíró Károly polgármesterrel az élén, arra törekedett, hogy Szabadka arculatán még jobban, erőteljesen megmutatkozzon, hogy egy igazi európai nagyváros. Rendeletbe is adták, hogy a következő esztendőben csakis kimagaslóan nagy épületek húzhatóak fel. Szabadkán virágzott a mezőgazdaság, az ipar, és ez azt is előidézte, hogy egyre több bankot építettek.

— Nagyon érdekes, hogy Szabadkán is működött Hajós Alfréd építész, akit elsősorban olimpikonként ismerünk, pedig építészként Magyarország-szerte nagyon sokat tevékenykedett. Szabadkán viszont csak egyetlenegy épületet tervezett, a szóban forgó hitelbankot. Erről nagyon kevesen tudnak, pedig ott áll a város kellős közepén! Ívelt, olyan, mint egy kettévágott ellipszis, főleg madártávlatból. Nagyon jól be tudta komponálni a hitelbank épületét a főtérbe úgy, hogy egyik és másik oldaláról is érintse a szomszédos ingatlanokat. Nem egy masszív, robusztus épületet gondolt ki, hanem inkább egy finomabbat, melyet geometriai arányok szempontjából nagyon kedvesen, diszkréten bekomponált a térbe.

— Hajós Alfréd 1896-ban részt vett Athénban az olimpiai játékokon. Megnyerte a 100 m-es gyorsúszást és az 1200 m-es hajóról partra úszást is, melyet rekordidő, 18 perc 22 másodperc alatt teljesített, miközben a víz mindössze 13 fokos volt! — ejt egyik ámulatból a másikba Borisz. — A valódi neve Guttmann Arnold volt. Még kisfiúként végignézte, ahogy apja belefulladt a Dunába, ez késztette arra, hogy úszással, sporttal kezdjen foglalkozni. Már ifjúként felvette a Hajós nevet, ami arra ösztönözte, hogy ússzon, szelje a vizeket, mint egy hajó, hogy a környezetében ilyen tragédiák ne forduljanak elő. Építészmérnökként Lechner Ödönnél kezdte pályafutását, szecessziós épületei közül kiemelkedő az Arany Bika szálló Debrecenben. Amikor Magyarországon Hajós Alfréd nevét említjük, mindenkinek elsősorban a Margit-szigeti sportuszoda jut eszébe, vagy a szegedi, a kaposvári, a pécsi sporttelep, ezeket mind ő tervezte. Nagyon jól tudott adaptálódni a kor igényeihez, stílusához. Lechner Ödön tanítványaként előbb szecessziós stílusú épületeket tervezett, majd ahogy múlt az idő, és megjelent az eklektika, a modern stílus, melyet szocreálnak is nevezünk, akkor ezen követelményeknek megfelelően kezdett kreálni.


Hajós Alfréd (Szalai Attila rajza)


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..