home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Hagyományőrző és környezetvédelmi tábor Ludason
(T. T.)
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Hagyományőrző és környezetvédelmi tábor Ludason

A Ludas Matyi Művelődési Egyesület szervezésében immár 15. alkalommal tartottak hagyományőrző és környezetvédelmi tábort a ludasi iskola udvarában.

A tábor iránt hatalmas érdeklődés nyilvánult meg, a 3-4 évesektől kezdve a felsős diákokig mindenki részéről, hiszen az öt nap alatt átlagosan 130-140 szabadkai, palicsi, hajdújárási, királyhalmi, noszai, kispiaci és ludasi gyerek választotta a hagyományőrzéssel és környezetvédelemmel kapcsolatos foglalkozásokat.
— Korhatárt nem határoztunk meg. Ha eljött a 8 éves gyermek, akkor természetesen jöhetett a 3 éves kistestvére is. A kisebbek közül többen délig maradtak, az idősebbek egész este hatig vettek részt a tábor munkájában. A felsősök lassan kezdik kinőni a tábort, inkább az alsós korosztályt kötik le jobban a foglalkozások, de azért harminc felsős is ellátogatott hozzánk — mondta Zvekán Edina, a tábor egyik szervezője.
A gyerekek mindennap változatos programokban vehettek részt, mely során nemcsak szórakoztak és kikapcsolódtak, hanem tanultak is. A délelőtt főleg különféle csapatjátékokkal telt el, de a Hulló házaspár és Ricz Péter jóvoltából környezetvédelmi előadásokat is meghallgathattak a gyerekek. Csurgó Károllyal körbejárták a Ludasi-tavat, bogarakat gyűjtöttek, Vinkó Tamással a tó vizét vizsgálták mikroszkóppal, Tóth Dénessel pedig az elemek újrahasznosításáról beszélgettek. Nagy hangsúlyt helyeztek a műanyag flakonok újrahasznosítására, teknőst, malacot, pillangót, virágot készítettek belőlük, de kosarat és fokhagymát is fontak, szalmából gyűrűt, spárgából virágtartót készítettek. A délután főleg a szabadidős tevékenységekről szólt: a gyerekek csónakáztak, fürödtek a tóban, különféle játékokkal ismerkedtek meg, csapatpannót, tábori pólót, herbáriumot készítettek. Az ötnapos tábor nagyszerű gálaműsorral zárult, melyen Vas Brezovszki Tímea és Vas Endre különféle népi gyermekjátékokat játszottak a gyerekekkel.
— Az idén először szerb anyanyelvű gyerekek is voltak velünk az elmúlt öt napban. Ők itt magyarul, a magyar anyanyelvű gyerekek pedig szerbül tanulhattak egymástól. A gyerekek a játékok során összebarátkoztak, és nagyon jól érezték magukat — mondta Edina.
A 9 éves ludasi Gulyás Oldal Réka már nem először vett részt a ludasi táborban.
— Nagyon jól éreztem magam, sok mindent csináltunk, a fürdést élveztem leginkább. A víz hőmérséklete kellemes, de piszkos és iszapos. Sok új barátot szereztem az elmúlt napokban, s rengeteg gyereket ismertem már korábbról is. Jövőre újra itt leszek — ígérte  Réka.
A 8 éves palicsi Benić Denis először vett részt a tábor munkájában. Ő is nagyon jól érezte magát.
— Fürödtünk, csónakáztunk, lepkét készítettünk, virágot szedtünk, szóval minden nagyon tetszett. Jövőre is el szeretnék jönni a táborba — mondta.
A 8 éves ludasi Katona Ramóna már harmadszor töltötte a szünidő egy részét a ludasi táborban.
— Nagyon jól éreztem magam, gyorsan elmúlt ez az öt nap. Minden nagyon jó volt, de leginkább a csónakázás és a fürdés tetszett. Sok új barátot szereztem, valamint osztálytársaimmal is találkozhattam — újságolta Ramóna.
A tábort a szabadkai Városi Tanács környezetvédelemmel megbízott részlege és a VMSZ támogatták, de külön köszönet illeti a szülőket is, akik a táborvezetőkkel együtt mindent megtettek, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a tábor ideje alatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..