home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Ha teremtünk, nem keltünk fel hiába
Szakáll Laura
2023.12.25.
LXXVIII. évf. 51. szám
Ha teremtünk, nem keltünk fel hiába

Ezt vallja Fajtner Martonosi Lídia, akinek az életében fontos szerepet tölt be a kézművesség, főleg a varrás és a hímzés. Néhány éve nyugdíjas, így több idő jut a hobbijára.

Hódegyházán született, de már lassan ötven éve Újvidéken él. Varrónőnek tanult Zentán, konfekcióüzletben is dolgozott, majd a Magyar Tanszéken tanult. Két évig magyar nyelvet tanított, aztán a Magyar Szó lektora lett. Ebben a munkakörben húsz évet töltött el, majd írt, oldalt szerkesztett.

— 2006-ban, az átszervezéskor távoztam a Magyar Szóból, éppen ötvenévesen. Utána kézimunkaújságot adtam ki, ez nyolc évig tartott. Hatvankét évesen mentem nyugdíjba, lassan öt éve. Valamilyen mértékben folyamatosan varrtam, nem sokat, de élveztem, szerettem. Érdekelt a hímzés is, de nem volt kitől megtanulnom. Majdnem ötvenévesen nyílt rá alkalom, amikor már oldalszerkesztő voltam, a késő délutánjaim szabaddá váltak, és részt vehettem hímzőtanfolyamon a Vajdasági Múzeumban. Így kezdődött az újság története is, meg a kézimunkázás, a hímzés, és vált az évek során kézműveskedéssé. Nem indult ez mindjárt annak, hanem lassan alakult ki. Mindenképp a szakmámmal, a varrással kezdődött, és vagy harminc év elmúltával a hímzéssel folytatódott. Aztán ahogy elkezdtem hímezni, abba a problémába ütköztem, hogy nincs megfelelő hímzésminta. A Rakammal, mely akkor kapható volt, nem voltam elégedett, így jött az ötlet a Magyar Szó átszervezésének idején, hogy kilépek, és az elképzelésem szerinti kézimunkaújságot adok ki. Lefotóztam régi darabokat, elkészítettem a mintájukat, és eredeti nagyságban közöltem őket. Ezzel párhuzamosan igencsak szükségét éreztem az önképzésnek, mely azóta is folyamatos. Kezdetnek elvégeztem Szabadkán, a Vajdasági Magyar Folklórközpontban a kétéves hímzőiskolát, mely a magyar népi hímzésről szólt, és ezenkívül kézművestáborokba is eljártam.

* A kézművesség mely ágait próbálta ez idáig?

— A kézművességnek nagyon sok ága vonz, de nem lehet ennyire szétszóródni, valamelyik mellett dönteni kell. Kipróbáltam a bőrművességet, nemezelést, kosárfonást, belekóstoltam a fazekasságba, kékfestésbe, csipkeverésbe, mindezeket persze kézművestáborban, mely éppen csak a kipróbálásról szólt, és sikerélményt nyújtott, de ennyi. Szőni is nagyon szeretnék, de már nem fér bele. A legtöbb tábor mégis a hímzésről szól számomra. Néhány évvel ezelőtt aztán előrelépés történt a varrás területén. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság viseletvarró tanfolyamot hirdetett meg. Ekkor már nyugdíjba készültem, úgyhogy a lehető legjobbkor jött. Én nem népviseletet akartam varrni, hanem ma hordható ruhadarabokat, a népviseletből merítve, inspirálódva. És ez telitalálatnak bizonyult. Az eddig végzett két csoportból nyolcan-tízen rendszeresen összejárunk azóta is, és a mentoraink irányításával különféle tematikus pályázatokra készítünk kollekciókat, igazán sikeresen — azt hiszem, még nem maradtunk díj nélkül.

* Milyen szerepet tölt be az ön életében az alkotás?

— Boldog vagyok, hogy csatlakoztam, hogy a része lehetek ennek, mert kitölt, feltölt, egy jó közösséghez tartozom ezáltal, és megvan a sikerélmény is. Kérdezték már tőlem, hogy minek nekem ez az egész. Ezt nyilvánvalóan azok nem értik, akik még soha nem alkottak semmit a saját két kezükkel. Számomra mindennel fölér az, hogy valamiből, ami abban a formájában, ahogy van, haszontalan, alkotok valami hasznosat, szépet, jót. Azt hiszem, ezt nevezik teremtésnek. És ha este úgy megy le a nap, hogy teremtettél valamit, akkor reggel nem keltél föl hiába. Ha értelme volt a napodnak, a hetednek, az elmúlt hónapnak, évnek, éveknek, akkor értelme van az életednek is. Ez persze minden egyébre is vonatkozik, nem csak a kézművességre. Én nem tudok hidat, épületet tervezni, festeni, zenét szerezni, én erre vagyok képes, mert én a tűvel tudok bánni. Az a lényeg, hogy elégedetté tesz, mert jó látni, ahogy kialakul valami a kezem között. Érdekes, ha fölmerül a hímzés mint téma, a legtöbb ember asztalterítőre, lakástextíliára gondol, és fitymálva legyint: tele van a szekrény vele, én ugyan nem keményítem, nem vasalom. Az valahogy kevesebb embernek jut eszébe, hogy ősidőktől fogva az ember a ruházatát is ékesítette vele. Jó lenne, ha már tudatosulna, hogy nem egyszer-kétszer használatos cuccokat kellene viselni, mert csak a szemét szaporodik tőle körülöttünk, hanem időtálló darabokat beszerezni vagy készíteni, olyasmit, ami érték, nem kidobnivaló. Amikor még más volt az értékrend, az emberek büszkék voltak a megörökölt darabokra. Rettenetesen sok munkával értékes, egyedi darabok készültek, megvigyázták őket, és ha kellett, pazarul föl tudtak öltözni, kivívva a közösség bámulatát. Igaz, abban az időben még a munkája által ítélték meg az embert. De persze nemcsak pazar öltözetek készülhetnek hímzéssel, hanem egészen egyszerű dolgok is, ha az ember egy kicsit szabadjára engedi a fantáziáját. Mostanában válik időszerűvé például a kínai műanyag gömbök helyett karácsonyfadíszeket készíteni. Ötletekért nem kell messzire menni: a neten még szabásminták is találhatóak. Rengeteg az ötletforrás, éppen csak hozzá kell fogni — ha belemelegszünk, egyik ötlet jön a másik után, immár a sajátjaid, és alig győzöd megvalósítani. Csak ámulsz, mire vagy képes. És ez csodálatos érzés. Ez az alkotás öröme.

* Mit tapasztal, mennyire fontos az embereknek, hogy egyedi, kézzel készített darabokat vásároljanak maguknak vagy szeretteiknek?

— Pénzzé tenni ezt tapasztalatom szerint nem a legegyszerűbb dolog. Rengeteg munka van benne, nemigen lehet megfizettetni. Akinek jutna rá, igénye nincs, aki értékeli, annak meg rávalója nincs. De a legtöbben egyszerűen csak drágállják, még akkor is, ha áron alul adnád, mert nem mérik föl, mennyi munka van benne. Coco Chanel fogalmazta meg ezt a dolgot tökéletesen, találtam két jó idézetet tőle: „A divat változik, a stílus örök.” „A divat egy szórakoztató ötlet, ami azonnal megsemmisíti önmagát. A stílus azonban akkor is megmarad, ha közben esetleg megújul.” Valami ilyesmit csinálunk mi most a csoporttal.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..