home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Ha az ember élete unalmas, a fotói is unalmasak lesznek”
Szerda Zsófi
2019.12.18.
LXXIV. évf. 50. szám
„Ha az ember élete unalmas, a fotói is unalmasak lesznek”

Mondja a japán fotográfia egyik legjelentősebb alkotója, a hetvenkilenc éves Nobuyoshi Araki, aki soha nem a járt utat választotta, szembement a konvenciókkal, eredeti ötleteivel utat mutatott, és felbátorította a fiatal japán fotósokat is, hogy olyan tartalmakat publikáljanak, amelyeket addig talán nem mertek. Gerillakiállításokat nyitott például utcai telefonfülkékben, kifőzdékben vagy kültéri parkolókban. Képeiből Budapesten nyílt kiállítás.

Araki Tokióban született 1940-ben. Édesapja a szabadidejében rengeteget fotózott, s a kis Araki ott sürgött-forgott körülötte, segített neki. Már az apját is nagyon tehetségesnek tartották, többen felkérték, hogy készítsen róluk családi fotókat. A középiskola után Araki fotózást tanult, a Csibi Egyetem fotómérnöki karán. Egyetemi mestermunkájával, a Szaccsin című művével elsőként nyerte el a Nap magazin díját. 1963-ban a Dentsu reklámügynökségnél helyezkedett el, és későbbi imádott feleségével, Yokóval is itt találkozott, aki később fotóinak egyik főszereplőjévé avanzsált.



Érzelmes utazás című fotósorozata, mely a hírnevet is meghozta számára, brutális őszinteséggel ábrázolja közös életük pillanatait. A nő szomorkás arca melankolikus hangulattal tölti fel a ciklus képeit. Ő sajnos korán meghalt, 1990-ben. Amikor értesítették róla Arakit, hogy felesége még rosszabb állapotba került, ő egy bimbózó japánliliomfa-ággal sietett a kórházba. Az ágacska abban a szobában kezdett virágozni, ahol Yoko meghalt — a művész az erről készült fekete-fehér fotó után kezdett el virágokat fényképezni, s olyan üres szobákat, amelyekből a felesége által kreált virágkompozíciók hiányoznak. A virágok azóta is fontos szimbólumok munkájában. A gyász időszakát a Téli utazás képei követik végig.

A Tokyo Comedy című sorozatában a főváros utcáinak részleteit mutatja be, sok képen szerepelnek nők, kikötözött modellek, prostituáltak. Erósz és Thanatosz szerepel képein — mondja. E két szó összevonásából született meg az Eratos című album is, ebben makroobjektívvel fotózott képek láthatóak az emberi testről s az azt körülvevő tárgyakról. Araki kizárólag filmre dolgozik, viszont egy Polaroid géppel saját életét dokumentálja — személyes fényképes naplóként —, ebből is látható egy válogatás, kizárólag tizennyolc éven felüliek számára.

Legfrissebb munkáit a Virág/Játékbaba szekció mutatja be, ennek két képét a világhírű fotográfus a budapesti közönség számára készítette.

A 2000-es években műveiből több országban rangos magazinok állítottak össze különszámokat, a világ minden tájáról jöttek hozzá látogatóba kurátorok és riporterek, könyvei egyre-másra jelennek meg külföldön. Japánban A japánok arca című projektumon dolgozott, melynek során bejárta az ország összes prefektúráját, és mindenhol 1000 családról készített portrét. Magánúton, kereskedelmi forgalomba hozás nélkül kiadta az Évszázadvégi fotókat, majd Az új évszázad fotóit. 2009-ben prosztatarákkal diagnosztizálták, és a következő évben műtéten esett át. A betegséggel való harc közben sem hagyta abba a fotózást: betegségét, mint valami hívatlan vendéget, a Posztumusz művek és a Posztumusz művek 2. című kötetekben dokumentálta. A világhírű fotós gazdag munkásságát mutatja be az Érzelmes utazás című tárlat Budapesten, a Mai Manó Házban, elsőként a közép-európai régióban. A kiállítás január 19-éig látogatható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..