home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Gyöngyösbokréta-gála Dél-Bánátban
(tv.)
2010.09.12.
LXV. évf. 38. szám
Gyöngyösbokréta-gála Dél-Bánátban

A Gachal János emlékére felállított emléktábla megkoszorúzásával kezdődött a gálaA hétvégén a dél-bánáti Torontálvásárhelyen, a József Attila Művelődési Otthon nemrég felújított nagytermében tartották meg az Örökség - A XVII. Gyöngyösbokréta gálaműsorát. Az ünnepség a Gachal János püspök ti...

A Gachal János emlékére felállított emléktábla megkoszorúzásával kezdődött a gála

A hétvégén a dél-bánáti Torontálvásárhelyen, a József Attila Művelődési Otthon nemrég felújított nagytermében tartották meg az Örökség - A XVII. Gyöngyösbokréta gálaműsorát. Az ünnepség a Gachal János püspök tiszteletére felállított emléktáblánál kezdődött. Az 1944-ben ártatlanul kivégzett lelkipásztor emléktáblája a torontálvásárhelyi református templomban van felállítva, ez az épület egyébként a Kárpát-medence második legnagyobb református istenháza. A vendégek elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd a zsúfolásig megtelt művelődési otthonban folytatódott a műsor. Elsőnek a helyi művelődési otthon gyermektánccsoportja lépett színpadra. Dr. Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára, a fesztiváltanács elnöke köszöntőjében elmondta, hogy gyökerünk, közös kincsünk, az ősök hagyatéka: a dal, a tánc, a hagyomány.

A gála legfiatalabb részvevője

- Ezt kell ápolnunk, mint ahogy a jó kertész is elsősorban a fa gyökerét ápolja. Föld feletti részeit tépheti a vihar, még a mennykő sem pusztítja el, lombja lehull, de újra kizöldellik, amíg ép a gyökere... Számunkra a népzene-, a néptánchagyomány ápolása nem csupán és nem elsősorban a szórakozás és a szórakoztatás, hanem a megmaradás, a magyarnak maradás eszköze is - emelte ki köszöntőjében dr. Szöllősy Vágó László. A mintegy 40 millió dinárból felújított művelődési otthon nagytermének színpadán felléptek a Gyöngyösbokréta legjobbjai: a helyi József Attila Művelődési Otthon énekkara, a kúlai Népkör MMK Kankalin táncegyüttese, a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Hetrefitty csoportja, a bácskossuthfalvi Ady Endre ME Vadvirág néptánccsoportja, a horgosi Bartók Béla KME Ropogó táncegyüttese, a bácskertesi Petőfi Sándor ME és a pancsovai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tánccsoportja. A közönség az előadásokat vastapssal jutalmazta.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..