home 2024. október 28., Simon napja
Online előfizetés
Gyógynövényes receptek 
2024.10.27.
LXXIX. évf. 43. szám
Gyógynövényes receptek 

Gyógynövény vagy gyomnövény — hogy is van ez pontosan­­? Mi is egyáltalán a gaz? A gyomnövény és a gaz kifejezések nem tudományos fogalmak, ezeket általában előítéletek alapján aggatjuk a vegetáció egyes tagjaira.

Nem is olyan régen az emberek jobban rá voltak utalva a gyűjthető növények felhasználási módjának ismeretére, hiszen egy aszályos időszak, rossz termés vagy háború esetén fontos táplálékforrást kínált a természet.

 

Fehér libatop

Nálunk manapság gyomnövénynek tartják. A világ egyes tájain, például Észak-Indiában azonban levélzöldségként termesztik, magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt érdemes fogyasztani.

Libatopos omlett

Hozzávalók: 8 db tojás, 10 dkg habtejszín (cukrozatlan), 20 dkg libatoplevél, 10 dkg feta sajt, só, bors, egy kevés zsiradék, a tálaláshoz koktélparadicsom.

Elkészítése: A tojásokat habosra keverjük a tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben felforrósítunk egy kevés zsiradékot, beletesszük a libatop negyedét, hozzáöntjük a tojás negyedét, majd a feta negyedét. Keverés nélkül addig sütjük, amíg a tojás alja meg nem szilárdul, de a teteje még egy kissé lágy marad. Levesszük a tűzről, és tányérra csúsztatva melegen tartjuk. Ugyanígy kisütjük a többi omlettet is. Félbehajtva, paradicsommal és felkarikázott újhagymával tálaljuk.

Tejszínes libatopleves kerti zöldségekkel

Hozzávalók: 1 közepes csokor libatop, 15 dkg bébirépa, 3 nagyobb krumpli, 1 kicsi karalábé, 10 dkg zöldborsó, 1 kisebb vöröshagyma, 1 tk. morzsolt tárkony, 8 dl zöldségalaplé, 2 dl tejszín, só, bors, egy kevés zsiradék.

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. Felforrósított zsiradékon megfonnyasztjuk a felkockázott vöröshagymát, átforgatjuk, míg meg nem puhulnak. A főzés végén tejszínnel krémesítjük a levest (hőkiegyenlítéssel).

 

Kövér porcsin

Ami nálunk gyom, máshol levélzöldség. Omega-3-, alfa-linolénsav-, valamint kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, vas-, réz-, mangán-, cink-, bór-, B-, C- és E-vitamin-forrás.

Porcsinpástétom

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 jó nagy csokor porcsin, fél kaliforniai paprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, egy kevés zsiradék.

Elkészítése: A porcsint megtisztítjuk, a vastag, keményebb szárakat kiválogatjuk belőle. A vékonyabb szárakat és leveleket felaprítjuk, így teszünk a többi zöldséggel is. Egy kevés zsiradékon hagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a porcsint, paprikát, paradicsomot és egy gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Amikor a zöldségek megpuhultak, edénybe tesszük őket, és botmixerrel a maradék egy gerezd nyers fokhagymával pépesítjük. Hidegen és melegen is tálalhatjuk pirítóssal, szendvicskrémként vagy mártogatósként.

Porcsinfőzelék

Hozzávalók: 1 nagy csokor zsenge porcsinhajtás, 1 fej vöröshagyma, 3 krumpli, zöldségalaplé, fokhagyma, őrölt kömény, pirospaprika, egy kevés liszt és tejföl a habaráshoz, só, bors, egy kevés zsiradék.

Elkészítése: A megtisztított porcsint és hagymát felaprítjuk, a krumplikat felkockázzuk. Egy kevés zsiradékon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a porcsint és a krumplit. Néhány percig kavargatjuk, amíg a porcsin meg nem fonnyad, majd felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a fokhagymát, a sót és a fűszereket ízlés szerint. Amikor a krumpli is megfőtt, tejfölös habarást készítünk, és besűrítjük.

 

Disznóparéj

Ehető és egészséges, nemesített változata az amaránt. Javítja az anyagcserét. Gazdag vasban, magnéziumban, kalciumban, A- és C-vitaminban. A magját lisztnek is felhasználhatjuk. Levélzöldségnek a zsengébb, fiatal levelek alkalmasak. A magok gyűjtése a virágok elszáradása után történik. A száraz virágszárakat papírzacskóba helyezzük fejjel lefelé fordítva, hogy a magok könnyen kiperegjenek belőle, de akár ki is csépelhetjük őket.

Vadnövényes lasagne

Hozzávalók: 20 dkg csalán, 10 dkg papsajtmályvalevél, 10 dkg disznóparéjlevél, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 4 dkg vaj meg a kenéshez, 4 dkg liszt, 7,5 dl tej, 1 csipet szerecsendió, 20 dkg reszelt sajt, lasagnelapok, 10 dkg sonka, só, bors.

Elkészítése: A vadnövényeket egy lábas vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük, aprítjuk, és edényben összekeverjük a sóval, borssal, fokhagymával. A besamelhez felolvasztjuk a vajat, keverés közben beleszórjuk a lisztet, majd felöntjük a langyos tejjel. Beleszórjuk az őrölt szerecsendiót, sózzuk, és forrásig főzzük. Vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, az aljára kerül egy adag besamelmártás, rá lasagnelap, majd besamel, vadnövények és a sajt következnek. A rétegeket ismételjük, végül a tetejét reszeltsajt-réteggel zárjuk. 180 ºC-ra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

Az erdő, mező ehető vadnövényei számtalan lehetőséget kínálnak egy-egy ínycsiklandó recept elkészítéséhez. Merjünk kísérletezni, új ízeket kipróbálni, változtatni a szemléletmódon, mert az a gyógyuláshoz vezető első lépés. Színesebbé tehetjük ételünket és így az életünket általuk, és egészségesebbek is leszünk. A következő írásban folytatjuk további receptekkel. Jó étvágyat, jó egészséget!

Forrás: Gyógyító növények (gyűjtemény), Bukovicsné Békefi Daisy: A természet kincsestára 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..