home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gazdaságélénkítő hitelek
Fehér Márta
2020.05.11.
LXXV. évf. 19. szám
Gazdaságélénkítő hitelek

A szerb kormány által elfogadott gazdasági mentőcsomag nemcsak különféle támogatásokat tartalmaz, hanem több hitelvonalat is elérhetővé tettek a vállalkozások számára. A program célja, hogy segítsen a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek áthidalásában a vállalkozások számára, vagyis hogy minél kisebb veszteséggel járjon a rendkívüli helyzet, és a munkahelyek se szűnjenek meg.

A központi költségvetésben 24 milliárd dinárt irányoztak elő különféle hitelkeretek formájában a vállalkozások számára. Ezek december 10-éig, illetve a keret kimerüléséig igényelhetőek a Fejlesztési Alapnál (fondzarazvoj.gov.rs).

— Többféle hitelvonal létezik: beruházási, forgóeszközhitel, likviditási hitel, illetve a kezdő, azaz startupcégek számára igényelhető hitel. Általában ingatlan a biztosíték, de ha van banki garanciája az ügyfélnek, a garancia összegével megegyező hitel igényelhető. A beruházási hitelnél kétféle lehetőség van: ha az igénylő az ügyviteli bankjától tud bankgaranciát szerezni, akkor a kamat 1 százalék, ha nem, akkor 1,8 százalék. Legkevesebb 1 millió dinárt tudnak igényelni a vállalkozások, és legfeljebb 250 millió dinárt. A futamidő 10 év, 1 év türelmi időszakkal, amikor kizárólag a kamatot fizetik. A bankoknak ezekben az a „biznisz”, hogy garanciát adnak az ügyfélnek, ezt a garanciát fizettetik meg. Viszont lesz egy másik hitelvonal is, melyet maguk a kereskedelmi bankok fognak folyósítani az igénylők számára. Itt 36 hónap lesz a futamidő, ebből 2 év a törlesztési idő, 1 év pedig a türelmi időszak. A kereskedelmi bankoknál igényelt hitel kamatja — ha devizához van kötve — 2,5 százalék körül alakul, ez függ a vállalat bonitásától, azaz piaci tekintélyétől, hitelképességétől, illetve attól, hogy milyen biztosítékot kínál fel az illető. Forgóeszközre is lehet hitelt igényelni a Fejlesztési Alapnál, másfél év a futamidő, alapanyagokat, raktárkészletet és egyéb anyagokat tudnak vásárolni az igénylők. A kamat 1, illetve 1,8 százalék. A rövid lejáratú hitelek egyéves futamidejűek, a kamat 2,5 százalék, devizához van kötve. Van likviditást elősegítő hitel, ez 18 hónapra igényelhető, 3 hónapos türelmi időszakkal, 2,5 százalékos kamattal. A Fejlesztési Alapnál a mikro-, kis-, közepes és nagyvállalkozások pályázhatnak ezekre az eszközökre. A startupcégekkel kapcsolatban azt kell tudni, hogy az igényelt összeg 30 százaléka vissza nem térítendő támogatás, de ha fejletlen községben van bejegyezve a cég, ez elérheti akár a 40 százalékot is. A kamat 1 százalék, ha bankgaranciát ad be az igénylő, illetve 2 százalék, ha nem. 400 000 a minimálisan igényelhető összeg, 6 millió dinár pedig a maximális — ismertette a legfontosabb tudnivalókat telefonos megkeresésünkre a Komercijalna Banka (Kereskedelmi Bank) munkatársa.


Fotó: Pixabay.com

A mezőgazdaság is igényelhet hitelt


Fremond Árpád (fotó: vmsz.org.rs)

— Többféle hitel érhető el, mi azt tanácsoljuk a termelőknek, hogy abban a bankban érdeklődjenek, ahol a gazdaságukat vezetik — nyilatkozta Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság alelnöke. — A fejlesztési nagyhitelt legfeljebb 6 millió dinár értékben igényelheti egy-egy gazdaság, 3 százalékos a kamat, de abban az esetben, ha nőkről vagy 40 évnél fiatalabb termelőkről van szó, akkor a kamat mindössze 1 százalékos. Ez lényegében ugyanaz a támogatási rendszer, amely korábban is létezett, viszont most még kedvezőbbek lettek a kamatok. Szövetkezetek, cégek is pályázhatnak, maximum 18 millió dinárra. Van egy újabb hitelvonal, legfeljebb 3 millió dinár hívható le, ez a gazdaság fenntartására, életben tartására használható fel, vagyis az úgynevezett likviditási hitelnek felel meg. Ezt bármire költhetik a termelők. Nem biztos, hogy már minden bank aláírta ezt a megállapodást, de bízom abban, hogy május folyamán ezek a hitelek mindenki számára elérhetőek lesznek, akik érdekeltek.

A mezőgazdasági minisztérium által kiadott engedélyek érvényesek lesznek egészen a rendkívüli helyzet feloldásáig, a termelőknek nem kell a minisztérium honlapján újra regisztrálniuk, és engedélyhez folyamodniuk — tette hozzá.

— A közvetlen kifizetések, a területalapú támogatás és minden más kifizetés, mely megvolt az elmúlt időszakban, most automatikusan történik, vannak gazdaságok, melyek már megkapták a pénzt, nem kellett elmenni a Kincstári Igazgatóságba, hanem ezt automatikusan intézte a mezőgazdasági minisztérium. Vannak kiemelt ágazatok, melyeket a mezőgazdasági minisztérium szerint a leginkább sújtott a járvány okozta helyzet, ezek külön támogatásra is jogosultak. Például a fejőstehenek után 3000 dinárt fog kifizetni az állam, maximum 30 000 dinárt gazdaságonként. Sokan kérdezték tőlem Facebook-bejegyzésekben, üzenetekben, egyéb módon, hogy miért éppen a szarvasmarha-tenyésztők és a fejőstehenek a kiváltságosok. Azért, mert jó néhány olyan nap volt, amikor sokuktól nem vitték el a tejet, egyszerűen nagyon nehéz helyzetbe kerültek a tejtermelők, nem tudtak a tejjel mit kezdeni, az első tíz nap nagyon kaotikus volt. Így is egy-egy gazdaság csupán összesen 30 000 dinárra számíthat. Egyébként az állam fejőstehenenként, rendes támogatásként, 25 000 dinárt fizet ki egy szarvasmarha után. Ami fontos még, hogy a hetven évnél idősebb méhészeknek 800 dináros támogatást fog adni az állam kaptáronként. Ez is egy érzékeny ágazat, veszélyeztetett kategóriának számít, így gazdaságonként maximum 20 000 dinárra jogosultak. A fóliasátrak esetében a zöldségtermelők maximum 90 000 dinárt kaphatnak gazdaságonként. A juhok és a kecskék után 500 dináros támogatás jár, gazdaságonként legfeljebb 20 000 dinár. Ez egy első csomag, melyet meghozott a mezőgazdasági minisztérium az ágazat támogatása érdekében.


Fotó: Pixabay.com

 

Az biztos, hogy a mezőgazdaság helyzete sem volt könnyű ebben a rendkívüli állapotban, viszont ami nagyon pozitív, az az, hogy a belügyminisztérium és a mezőgazdasági tárca engedélyezték, hogy a termelők ellássák a feladatukat, elvégezzék a munkájukat — hangsúlyozta a VMSZ mezőgazdasági szakpolitikusa, és hozzátette, tisztában van azzal, hogy az elején akadtak megválaszolatlan kérdések, nagy volt az elégedetlenség a termelők körében, viszont a kijárási tilalom ellenére a mezőgazdaságban az élet nem állt meg.

— Az értékesítés területén valóban akadtak gondok, viszont ez nemcsak a mi országunkra jellemző, hanem máshol is. Nagyon fontos az, hogy a mag, a vetés földbe került, a permetezést sikerült elvégezni, és minden más munkálatot, mely elengedhetetlen annak szempontjából, hogy zökkenőmentes legyen a mezőgazdasági év. Amennyire a többi gazdasági ágazatban érzékelhető lesz visszaesés, ugyanannyira a mezőgazdaságban is. Itt is megállt az élet, viszont a termelési év nem szakadt meg. De mit sem ér az egész, ha nem lesz eső! A május általában csapadékos szokott lenni, bízom abban, hogy megfelelő mennyiségű eső hullik, hogy jó lesz a termés, és mire az aratás következne, a rendkívüli helyzetnek már régen vége lesz, majd a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával őszre nem kerülünk hasonló helyzetbe. Bízom abban, hogy az emberek ezek után óvatosabbak lesznek, vigyázni kell a következő egy-két évben, amíg a tudomány megoldást nem nyújt erre az egészségügyi problémára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..