home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Futóiskola Szabadkán is
Bíró Tímea
2019.02.09.
LXXIV. évf. 5. szám
Futóiskola Szabadkán is

​​​​​​​Nem mondok újat azzal, hogy a futás egyre népszerűbb, már-már divatsporttá vált. A mozgásforma nemcsak a testre, hanem az egészségre is jótékony hatással van. Szabadka több lehetőséget kínál a futni vágyóknak, jó példa erre a futóiskola.

2017-ben Szabadka is felkerült arra a listára, amelyen a félmaratonnak otthont adó városok neve szerepel. Ezt a futás szerelmesei ki is használták, az elmúlt két évben ugyanis több száz érdeklődő vett részt a futamon. A sugárúton sportoló emberek látványa azt az érzést keltette a járókelőkben, hogy a város és a környékbeli települések lakosai egyre egészségtudatosabban élnek. Éppen ezért nagy szükség volt a szabadkai futóiskola megnyitására, melyre 2017 májusában került sor. Fabó Ildikó, a futóiskola edzője lapunknak elmondta, hogy hathavonta kezdődik képzés.

— Fél évig tart egy kurzus, jelenleg a negyediknél, vagyis a második téli futóiskolánál tartunk. A kezdeményezés Belgrádból származik, ahol ez 2013 óta létezik. Bátran kijelenthető, hogy Szabadkával és más városokkal egyetemben több mint háromezer ember vált ezáltal rekreációs futóvá.

Amíg a téli órákon az alapozáson van a hangsúly, kevesebb gyorsasági edzés szerepel a repertoárban, addig nyáron több van belőlük. Az edzések menetére nagymértékben hatnak az időjárási körülmények, emiatt van, hogy nem sikerül véghezvinni a tervezett ütemet.

— A hidegre való tekintettel a téli edzések valamennyivel rövidebbek a nyáriaknál, hogy a résztvevők ne tartózkodjanak túl sokáig leizzadva a levegőn. Természetesen oda kell figyelni arra, hogy rétegesen öltözzünk fel a téli futáshoz. Én mindig azt szoktam javasolni, hogy ne kabátban vagy csizmában fussunk, mert erre nincs szükség. Mi, futók ezt úgy szoktuk meghatározni, hogy ha 0 fok van, akkor úgy öltözzünk fel az edzéshez, mintha 10 fokkal melegebb volna, mivel a test 3-4 perc aktivitás után eléri azt a magasabb hőmérsékletet, amellyel már egyáltalán nem érezzük azt, hogy hideg van. Mindenki attól fél, hogy meg fog fázni kint, de ez nem ilyen egyszerű, hiszen a hideg levegő felmelegszik, amíg a garatból a légzőszervekig ér. Szoktatni kell a szervezetet a hideghez és a nyirkossághoz, ezért rövidebb, kisebb távokkal induljunk, és fokozatosan növeljük a kilométerek számát.

Semmiféle előtudásra vagy kondícióra nincs szükség ahhoz, hogy valaki a futóiskola tagja legyen, abszolút kezdők és már gyakorlott futók is részt vehetnek az edzéseken, hiszen az iskola azok számára is kiváló, akik versenyre készülnek, és szeretnének javítani az idejükön, a teljesítményükön.

— A korhatárt illetően tizennégytől hatvan-hetven éves korig bárki jelentkezhet nálunk. Ha az átlagot nézzük, akkor elmondható, hogy a harmincas-negyvenes korosztály a leginkább érintett, tehát olyan emberek, akik egzisztenciálisan már stabilak, családjuk, munkahelyük van, és hiányzik nekik valami, ami mindezen felül még kitölthetné a mindennapjaikat. Aki úgy érzi, hogy egészséges, jók az ízületei, annak bátran ajánlom a futást, melyet esetleg a gyaloglással kombinálhat, hiszen a mozgás nem árthat.

Edzést heti három alkalommal tartanak, kedden és csütörtökön 18 órakor, vasárnap pedig 9 órakor kezdődik. Kedden a sétaerdei kosárlabdapályán van a gyülekező, csütörtökön a Mega Roda bevásárlóközpont parkolójában, vasárnap pedig a sétaerdei medencénél levő parkolóban, mivel az aznapi edzés a leghosszabb, és egy kis konditermezésre is van lehetőség.

Jelentkezni a futóiskola Facebook-oldalán (Škola Trčanja Subotica) lehet, illetve Fabó Ildikónál a 064/225-47-60-as telefonszámon. Regisztrálásra a www.trcanje.rs/subotica/ weboldalon van mód.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..