home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fürdőszoba-felújítás
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2020.12.16.
LXXV. évf. 50. szám
Fürdőszoba-felújítás

Három meghatározó gondolatunk van fürdőszoba-felújítás, illetve új fürdőszoba tervezése előtt: az első és legfontosabb, hogy sokáig használhassuk gond nélkül, legyen praktikus, és persze az esztétikát se nélkülözze. De vajon tudjuk, mire vállalkozunk, amikor belekezdünk a munkába?

Fontos, hogy tudjuk, miként fogjunk hozzá a tervezéshez. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a felújítási munkálatoknál a fürdőszoba az, ahol a legnagyobb rombolásra kell számítanunk. Hogy a tervezés vagy terveztetés előtt milyen folyamatokkal, feladatokkal találhatjuk szembe magunkat, az alábbiakból kiderül.


1. A
PADLÓ BURKOLÁSA

— Padlóburkolás előtt mindenképp meg kell szabadulnunk a régi burkolattól, aminek a folyamata igencsak zajos, és rengeteg porral jár.

— Ha ezt a munkát elvégeztük, akkor jöhet az aljzatkiegyenlítés, és ne feledkezzünk meg a kenhető vízszigetelésről sem.

— Ezt követi a burkolatragasztó és maga a burkolat. Ennek kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy kopásálló legyen, a csúszás miatt pedig fontos a minőség és a milyenség is, de használhatunk csúszásgátló elemeket. Arra is kérdezzünk rá vásárláskor, hogy a vízkőtlenítést mennyire bírja a csempe.

— A legutolsó lépés a fuga kiválasztása. Hosszú távon a fehér vagy a világos színű a nehezen tisztántarthatóság miatt előnytelen lehet.

Napjainkban a szakemberek jellemzően kevés fugát használnak a nagy méretű lapokhoz.


2. A
FALAK BURKOLÁSA

— Ha felújításról beszélünk, első lépésként el kell távolítanunk a régi csempét.

— Ezután a falra kenhető vízszigetelés kerüljön, majd következhet az új ragasztó, a burkolat, végül pedig a fuga.


3. A
FALAK FESTÉSE, TAPÉTÁZÁSA

— Ha nem teszünk burkolatot egészen a mennyezetig, akkor a maradék falrészt festenünk kell, és a mennyezet is festésre vár.

— Első lépésben alapozót kell használnunk, majd fedőfestéket, mely mindenképp vizes helyiségekre való legyen.

— Ha a csempe jó minőségű, nem potyog a falról, padlóról, és nem szeretnénk eltávolítani, akkor át is festhetjük a régi burkolóanyagokat — legyen szó padló- vagy falburkolatról. Már vannak erre a célra igen tartós és kiváló minőségű alapozók, csempefestékek. Egy picit talán jobban kell vigyáznunk a tisztításnál, és a padlófestésen nem ajánlatos tűsarkú cipőben járkálnunk, de a technika létezik — és nem mellesleg tartós.

— Tapétázhatjuk is a fürdőnk néhány falát, kaphatóak ugyanis erre a célra vízálló tapéták, melyekkel különleges miliőt varázsolhatunk.


4. SZANITEREK

— A szaniterek elhelyezése roppant fontos. Hogy mit hová csatlakoztatunk, és hol lesz a továbbiakban, azt nagyon részletesen el kell terveznünk. A fürdőszobai elemeket később nem tologathatjuk 15 centiméterrel ide-oda, ha eleve nem jó helyre kerülnek. Nélkülözhetetlenek a precíz, gondosan és tudatosan átgondolt tervek, mielőtt a csatlakozások a falba, padlóba kerülnének.

— A fürdőkádnak hozzáférése kell hogy legyen a szifonhoz, és megfelelően kell beépíteni a lezárást. Ha kell, vásároljunk a kádhoz elő-, illetve oldallapot. A tervezés során azt is gondoljuk végig, hogy beépített, szabadon álló vagy klasszikus kádat szeretnénk-e.

— Ha termosztátos csaptelepet választunk, az mindenképp kényelmes és energiatakarékos megoldásnak számít.

— Zuhanytálca vagy kész zuhanykabin esetében figyeljünk a megfelelő, padlóba építhető, süllyesztett lefolyókra.

— Idősek számára szereljünk be zuhanyülőkét, kapaszkodót.

— A zuhanyfej lehet esőztető típusú, melynek a megfelelő elhelyezkedése és rögzítése nagyon fontos, de masszírozó zuhanypanelek vagy LED-zuhanyfejek is léteznek.

— A mosdó és az ehhez tartozó csaptelep kiválasztásakor el kell döntenünk, hogy falra, pultra építettet vagy süllyesztettet szeretnénk-e. Ha van rá helyünk, nem fogjuk megbánni a dupla mosdót.

— Természetesen a WC-csésze, -tartály esetében is előre kell terveznünk, hiszen utóbbit akár be is építhetjük a falba, nem feltétlenül kell látszania, illetve helyet foglalnia a falon.


5. GÉPÉSZETI ELEMEK

Törölközőszárító — ezen is gondolkodjunk el, hiszen sok esetben ez lesz a fűtőtest is a helyiségben.

 Páraelszívó automata, szellőztetőrendszer — ezeket szintén idejében célszerű eltervezni.

 Vízmelegítő tartály/bojler — fontos, hogy mekkora méretűt választunk, ami a lakók számától is függ.

 Villanykapcsolók, dugaljak — helyük és számuk ugyancsak lényeges kérdés.


6. BÚTOROK, TÁROLÓK

— Bútoraink dimenzióit elsősorban a fürdőhelyiség mérete határozza meg.

— Nélkülözhetetlen egy tükör elhelyezése is.

— Ha emeleti fürdőről van szó, szennyesledobót is kiépíthetünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..