Fotókiállítással ünnepelik az Európai Együttműködés Napját
Interreg IPA CBC
2017.09.22.
LXXII. évf. 38. szám
Fotókiállítással ünnepelik az Európai Együttműködés Napját

Az Európai Unió által társfinanszírozott kezdeményezés, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia 2017. szeptember 21. és október 1. között a szegedi belváros jól ismert sétálóutcájában, a Kölcsey utcában kialakított szabadtéri fotókiállítással ünnepli az Európai Együttműködés Napját.

A Fotókiállításon a 2017. augusztus 8. és szeptember 10. közötti, Magyarország és Szerbia határ menti régiójának elbűvölő látványosságai című fotópályázat legjobbnak ítélt tizenkét fotó tekinthető meg. A Fotópályázat zsűrije – amely Vörös Csaba fényképészből és a Program irányító hatóságának és nemzeti hatóságának egy-egy képviselőjéből áll – választotta ki az első és második helyezettet. A harmadik helyezettről a Program Facebook-oldalán indított nyilvános szavazás döntött.


Molnár-Gábor Olivér

A kiállított fotók készítői: Molnár-Gábor Olivér, Dr. Tóth-Piusz István, Dobó János, Petar Zambo, Tóth Éva, Dejana Kovačević, Ágoston Csongor, Žarko Jakšić, Vojnović Željko, Kávai Zsuzsanna, Maša Cvijanović és Tóth Noémi.


Dr. Tóth-Piusz István

A Fotókiállítást 2017. szeptember 21-én a szegedi REÖK Regionális Összművészeti Központban tartott díjátadó ünnepség keretében nyitották meg, amelyen részt vettek a nyertes fotók készítői, a Programszervek és a média képviselői, valamint a meghívott vendégek. 


Dobó János

Az első – Molnár-Gábor Olivér –, a második – Dr. Tóth-Piusz István – és a harmadik helyezett fotó készítője – Dobó János – elismerő díjat és egy az Európai Együttműködés Napjára készített reklámajándékokból álló csomagot vehettek át. A rendezvényen ezenkívül kitüntették a Fotóverseny Zsűrije által a Fotókiállításra kiválasztott többi kilenc fotó készítőjét is, és átvehették a Program reklámajándékaiból összeállított csomagot.

Az Interreg-IPA Magyarország Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program ezen túlmenően azzal is jutalmazza a nyertes tizenkét fotó készítőit, hogy alkotásaikat megjeleníti a Program különféle kiadványaiban és a 2018. évi nyomtatott naptárában. Ez utóbbit 2017 végéig a Program számos partnerszervezetének küldi meg.

Rácz Péter, a Program Közös Titkárságának vezetője elmondta, hogy a Fotóverseny célja, hogy az állampolgárokat – fotóik megosztása útján – az Európai Együttműködés Napjának ünneplésében való aktív részvételre ösztönözzék. Ezeken a fotókon Magyarország és Szerbia közös határtérségének szépsége köszön vissza a természet, a táj, valamint a falvak és városok ismert helyszínein keresztül.

A magyar–szerb határtérség – amely egyben az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia programterülete is – a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyéket és a szerbiai Vajdaságot, így Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség megyéket jelenti.

„A Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program a magyar–szerb határtérség határon átnyúló programjainak negyedik generációja, amely az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg. A rendelkezésre álló források Magyarország és Szerbia szervezetei által kezdeményezett közösen megvalósított projektjeit finanszírozzák, azonban fontos megjegyezni, hogy ezen alapok végfelhasználói vagy kedvezményezettjei a Magyarország-Szerbia ezen régiójában élő emberek - szomszédok, akik együttesen alakítják ki közös jövőjüket.” magyarázta Törő Zsuzsanna, programirányító, a Miniszterelnökség – a Program Irányító Hatóságának munkatársa, és hozzátette: „Az Európai Együttműködés Napja minden évben emlékeztet arra, hogy ez az együttműködés mennyire fontos mindannyiunk számára.”

Magyarország és Szerbia határtérségének az egyik kiemelkedő jellegzetessége a két egymással szomszédos ország közös természeti, történelmi és kulturális öröksége. Ezzel egyidejűleg a Program egyik prioritása az idegenforgalom, a kulturális és természeti örökségvédelem ösztönzése is. Ezek az elemek adtak ihletet az idei Európai Együttműködési Nap ünneplésére.

Az Európai Együttműködés Napjával minden évben szeptember 21-e körül ünneplik a különböző európai régiók – és az Európai Unióval szomszédos országok – közötti területi együttműködést. Az ebből az alkalomból Európa szerte tartott eseményekről a www.ecday.eu honlapon tudhat meg többet.

 

Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia
Az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének Előcsatlakozási Támogatási Eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – közös irányítási rendszerén alapulva a Program különböző nonprofit szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.
A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitás erősítését és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul a régió környezeti fenntarthatóságának és biztonságának javulásához.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fotó rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..