home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Formula—1 — lezárult a 2018. évad
Lábadi Loránd
2018.12.13.
LXXIII. évf. 49. szám
Formula—1 — lezárult a 2018. évad

Egy újabb versenynaptárt lapozhatunk, befejeződött az idei, sorrendben 69. versenysorozat.

Volt néhány nem megszokott változtatás, mint a kezdési időpont módosítása egész óráról egész óra 10 percre, az erőforrások cseréje, illetve négy helyett csak három motor használható a szezonban, a cápauszony és a T szárny betiltása, és nem utolsósorban a rajtrácson felsorakozó szép lányokban sem gyönyörködhetünk. Mindezek ellenére nagyon izgalmas és színvonalas futamokat láthattunk március 25-étől, az Ausztrál Nagydíj kezdetétől november 25-éig, az abu-dzabi versenyig.

A pilóták az utolsó pillanatig mindent megtettek, hogy jobb helyen végezzenek, így az egész egy szép befejezéssel zárult. Voltak botrányok, elégedetlenkedések, mutogatások, kiabálások, de mindez belefér a sportba. Ami az eredményt illeti, megoszlanak a vélemények, a Ferrari-rajongók szerint szinte minden esetben a másik fél a bűnbak, de ugyanez van a Mercedesnél is. Sebastian Vettel sorozatosan hibázott, gondoljunk csak az előzések alkalmával történő megpördülésekre — ez egy ilyen kaliberű versenyzőtől nagyon meglepő. Ezek a hibák a nagy nyomás következményei, mivel a csapat az utolsó pillanatig reménykedett a győzelemben, és meg is próbált mindent, de szinte mindig az erősebb jutott jobb helyzetbe. A Mercedes bizonyította, hogy magabiztosan képes uralni a versenyt, de a végére már a Red Bull is beszállt a játékba. Az év elején ezt nem is sejthettük, a szereplése nagyon gyenge volt, már-már abban is kételkedhettünk, hogy az autók beérnek a célba. És a sok munka meghozta a várt eredményt, de az elismerés a fiatal Max Verstappen érdeme, hiszen megmutatta, hogy számára nem létezik sem sorrend, sem pedig tisztelgés a nagyok előtt. Csak verseny, és az is a legkeményebb változatban, ezért volt többször is a nap pilótája a szavazások alkalmával.

Lewis Hamilton 11 győzelemmel megelőzte a fő riválist, aki csak mindössze 5-ször állhatott a dobogó legfelső fokára. Räikkönen az egész szezon alatt gyengén szerepelt, kivéve néhány esetet, amikor megmutatta, mire képes, de csak egy győzelem sikerült neki. A meglepően passzív versenyzése a csapatot arra kényszerítette, hogy ne vele kösse meg 2019-re a szerződést, hanem Charles Leclerc-rel.

Ne feledkezzünk meg Fernando Alonso teljesítményéről sem, hiszen a tapasztalt versenyző a lehetetlent is megpróbálta, de a technika megadta magát. A nagyon gyenge eredményt senki sem sejtette, reménykedtünk, hogy a nagy múltú McLaren összeszedi magát, és tényező lesz, de sajnos semmit sem mutatott. A világbajnok csalódottan távozott a Forma—1-ből. 2020 környékén vissza szeretne térni, de ezt majd meglátjuk.

Említsük meg a fiatal, de nagyon tehetséges pilótákat is, akik küzdöttek és kisebb-nagyobb sikerrel be is fejezték a futamokat: Hülkenberg 69, Pérez 62, Magnussen 56, Sainz 53, Ocon 49, Leclerc 39, Grosjean 37, Gasly 29, Vandoorne 12, Ericsson 9, Stroll 6, Hartley 4, Szirotkin pedig mindössze 1 pontot gyűjtött. A konstruktőrök mezőnyében a Mercedes az első 655 ponttal, majd a Ferrari következik 571, a Red Bull 419, a Renault 122, a Haas—Ferrari 93, a McLaren—Renault 62, a Sauber—Ferrari 48, a Toro Rosso—Honda 33, a Williams—Mercedes 7, a Force India—Mercedes pedig 0 ponttal. Ebben az istállóban elég sok gond merült fel, a tulajdonosváltás több eddig kialakult szokást kérdőjelezett meg, például azt, hogy a pénzelosztás során mennyi jut a csapatnak. Vannak, akik ellenzik, hogy ők is kapjanak a közös kasszából. Eddig is voltak perek, és bizonyára lesz is még néhány, mire tisztázódik a helyzet.

A szabálymódosításokat most már megszoktuk, és a végén azt is láthattuk, hogy nem bosszantásból hozták meg őket, hanem a versenyzők biztonsága érdekében. Erre nagyon szép példa Hülkenberg balesete az abu-dzabi zárófutamon, amikor az autó a feje tetejére állt, de a glória megmentette a pilóta életét. Eleinte zavaró volt a jelenléte, sokan ellenezték is, de a versenyigazgatóság kitartó volt, és nem engedett a nyomásnak. És milyen igaza volt! A jövő évi verseny is újabb módosításokkal kezdődik, de ezekről majd akkor szólunk, amikor aktuálisak lesznek. A versenyzők most a megérdemelt pihenőjükre készülnek, utána kezdődik a munka. A tesztelések sorozata után valamit majd hallhatunk az eredményekről, de ezek csak kis részben lesznek valódiak, hiszen a titkolózás és a megtévesztés nagymestereivel van dolgunk.

Végezetül megállapíthatjuk, hogy az idei futamok túlnyomó többsége minden Forma—1-rajongót a képernyő elé ragasztott. Izgalmas és kimagaslóan színvonalas idény volt ez, és remélhetőleg a következő is ilyen lesz. A 2019. évi versenynaptár már december 1-jéig tart, a kezdés március 17-én lesz, tehát ekkor találkozunk újra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..