home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Földépítészet nemzetközi konferencia, alkotótábor
2021.04.12.
LXXVI. évf. 13. szám
Földépítészet nemzetközi konferencia, alkotótábor

„a földdel kéne tudni bánni

 lehet-e ennél szebbet kívánni”


(Sziveri János)

Kelebián 2021. május 24-e és május 30-a között a Nyári Mozi Színházi Közösség szervezésében Földépítészet nemzetközi konferencia és alkotótábort hirdetnek, melynek témája az organikus építkezés. Lehetőség lesz részt venni egy temazcal, azaz egy izzasztókamra megalkotásában, emellett meg lehet majd tanulni a tadelakt-/befejezőhabarcs-technikát is. Akik pedig ebben segítségre lesznek, azok a konferencia és alkotótábor vezetői, előadói: Horvát Lehel szabadkai építészmérnök, Dragana Kojičić újvidéki építészmérnök, valamint dr. Višnja Žugić építész, a Nyári Mozi Színházi Közösség tagja, több előadás díszlettervezője, a műhelymunkák rendszeres szervezője, vezetője. A tanfolyam részvételi díja 95 euró, ez magában foglalja a napi étkezést és a szállást (sátorban vagy a Nyári Mozi szalmabála házának hálótermében a helyszínen). A munka mellett természetesen lazításra is lesz lehetőség, a szervezők több kulturális programmal is készülnek, melyeket később hoznak nyilvánosságra.

De mi is az a temazcal, vagyis az izzasztókamra? Közép-Amerika és Mexikó a származási helye. A régi időkben a tisztálkodás mellett gyógyhatását is ismerték, és rituális szerep is fűződik a temazcaltemplomokhoz hasonló építményekhez. Jelentése gőzház, az elnevezés a navat nyelvből ered. Időszámításunk előtt az V. században Hérodotosz tollából származik róla az első írásos beszámoló. Térségünkben gőzfürdő, verejtékház, izzasztókamra vagy az észak-európai elnevezés szerint szauna néven is ismert. Az általunk tervezett, a test-lélek-szellem egyidejű tisztítását elősegítő épület a régi idők gőzkunyhójának formája szerint épül — hagyományos technika segítségével, földből. A tanfolyam résztvevői megismerkednek a földből és szalmából készülő vályogtégla előállításával, majd ezekből a kiszárított téglákból és a sárhabarcsból felépítik magát a kupolát.

Aki jelentkezni szeretne, az megteheti a nyarimozi@gmail.com e-mail-címen vagy a következő két telefonszám egyikén: 063/88-29-687, 065/51-57-391.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..