Főhajtás Sajkáslakon

Főhajtás Sajkáslakon

Történelmi eseménynek lehettek tanúi azok, aki részt vettek a vasárnap, október 5-én Sajkáslakon megrendezett emléktábla-avatón és megemlékezésen. Az 1944/45-ben kivégzett huszonnyolc ártatlan áldozatra emlékeztek Sajkáslakon 2014. október 5-én.

A helyi katolikus templomban ft. Franjo Lulić plébános és Zórád Ferenc tiszakálmánfalvi atya szolgáltatta a szentmisét a nagyszámú érdeklődőnek, hozzátartozónak és vendégnek.

Matuska Márton, a délvidéki vérengzések kutatója köszöntőbeszédében elmondta, hogy ez a nap a megbékéléséről szól, itt nincs helye politikai beszédeknek, minden megjelent az ártatlan áldozatok emlékének adózik tisztelettel és osztozik a hozzátartozók fájdalmában.

Az eseményre annak az emléktáblának a felállítása adott okot, amelyen szerepel mind a huszonnyolc sajkáslaki áldozat neve. Az emléktáblát Molvai Károly készítette, elhelyezésének ötlete pedig Pásztor Antaltól, az egyik áldozat fiától, Matuska Mártontól, Tóth Lászlótól és Jakubec Györgytől ered, akik sokadmagukkal elszántan kutatják a Délvidék legkegyetlenebb időszakát.

A meghívott vendégek között volt Pozsgay Imre magyarországi egyetemi tanár, politikus, Milan Nastasić, Titel község elnöke, Cseresnyés Kiss Magdolna, a budapesti Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány elnöke, valamint számos közéleti személyiség és környékbeli érintett, illetve az áldozatok még élő hozzátartozói.

— Bartókot idézve azt kell mondanom, hogy az egymásra utalt népek nem gyűlölködnek. Erre tanúbizonyság a mai nap is, amikor magyar és nem magyar együtt emlékezik a mártírhalált elszenvedettekre — mondta Pozsgay Imre.

Az emléktábla a katolikus templom falán kapott helyet, alatta a megjelentek elhelyezték a kegyelet virágait, majd kilátogattak a tömegsír feltételezett helyszínére. Ott Pásztor Antal 1990-ben, amikor erről a témáról még nem volt szabad beszélni, saját kezűleg készített vaskeresztet helyezett el, mely sajnos nagyon rövid időn belül el is tűnt. A keresztet, mely ma is áll, 2006-ban helyezte el ismét. Itt is lerótták kegyeletüket az emlékezők.

A szertartás és az azt követő fogadás költségeit közadakozásból, illetve Pásztor Antal nagylelkű felajánlásából fedezte az aprócska sajkásvidéki falu.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Főhajtás Sajkáslakon
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2019.06.15.
  • LXXIV. évfolyam 24. szám
Főhajtás Sajkáslakon
Bánáti Újság
  • Kőművesné Nyáry Márta
  • 2019.06.13.
  • LXXIV. évfolyam 23. szám
Facebook

Támogatóink