home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Fiatalabbak a munkagépek, de eltűnt a termelésből a középosztály
VITKOVIĆ Aleksandar
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Fiatalabbak a munkagépek, de eltűnt a termelésből a középosztály

Mint ahogyan azzal az élet más területén már sokszor szembesülhettünk, a mezőgazdasági gépek vásárlásában is azt tapasztalhatjuk, hogy eltűnt a középosztály. Vagyis a szerbiai agrárium szinte szétszakadt. Vannak a figyelemre méltó gépparkot birtokló nagygazdák, nagygazdaságok és a pozitív nullán egyensúlyozó kistermelők. Ennek ellenére fejlődés tapasztalható ezen a területen.

A gazdaságos gazdálkodás alsó határa ugyanis magasabban van, mint akár egy évtizeddel ezelőtt volt. Így manapság azok a földművesek, akik ötven hektárnál kisebb területet művelnek meg, és nincs saját — az alapvető termeléshez szükséges — gépparkjuk, nehezen tudnak jelentős eredményeket elérni.

— Ami a gépparkot illeti, ki kell emelni, hogy a Szerbiában gyártott erőgépek már teljesen elöregedtek. A traktorok közül a magángazdaságok többségében a Belarus van jelen, nemcsak azért, mert viszonylag olcsóbb, de fenntartása sem költséges. Valamikor a hazai traktorok közül az IMT és a Rakovica volt igen népszerű a termelők körében. Ezek a gyáróriások manapság már a csőd szélén táncolnak, mert nem tudják felvenni a versenyt a nyugati erőgépekkel, pedig néhány évtizede a néhai Jugoszláviának jelentős mezőgépipara volt, melyet fejleszteni kellett volna, nem pedig hátráltatni — nyilatkozta lapunknak Somogyi Attila, a németországi CLAAS program körzeti forgalmazója és karbantartója.

Az elmúlt időszakban jelentősen javult a vajdasági gazdák gépeinek átlagéletkora, melyet a különféle támogatásoknak és agrárhiteleknek köszönhetően sikerült huszonöt évről tizenötre csökkenteni.

— Azt tapasztaltam, hogy azokban az években, amikor az erőgépek vásárlását támogatták az illetékesek, növekedett az új traktorok vásárlásának aránya. Ez természetes is volt, mert húszszázalékos önerővel és harmincszázalékos állami támogatással a termelőknek jobban megérte — akár banki hitelekből előteremtve a hiányzó részt — új erőgépet venni, mint bármilyen használt külföldibe befektetni a megtakarított pénzüket. Annál is inkább, mert korábban a használt behozatali traktor után még a vámköltségeket is ki kellett fizetniük, ami akkor húsz százalék volt, az Eur1 bizonylat felmutatásakor ezt tizennégy százalékra módosította az állam. Tudomásom szerint a behozatali erőgépeket jelenleg nem terheli vámköltség — mondta a bajmoki gépforgalmazó.

Az agrártermelők és a gépforgalmazók munkáját több olyan tényező befolyásolja, amelyre nincsenek hatással. Ezek az állami renk és a támogatások, valamint az időjárási viszonyok, melyek jelentősen befolyásolhatják a termesztés sikerességét. A földművesek körében el van terjedve az a vélemény, hogy aki nem tud átvészelni egy rossz esztendőt, az ne is foglalkozzon mezőgazdasággal. A bajmoki Agrošom magánvállalat amellett, hogy a német CLAAS program területi képviselője és alkatrész-forgalmazó, a használt gépek vásárlásában is segít a termelőknek.

— Alaptevékenységünket egy új szolgáltatással bővítettük ki. Ha valaki az általunk forgalmazott gyártó használt gépét szeretné megvásárolni, legyen az kombájn, traktor vagy egyéb, akkor a helyszínen átvizsgáljuk az eladásra kínált munkaeszközt. Az árat a vásárló közvetlenül az eladóval beszéli meg, a mi munkánk csupán az eszköz ellenőrzése. Speciális műszereink segítségével, mint amilyen a csapágyvibráció-mérő és a lézeres hőmérő, a munkagép állapotáról kaphatunk pontos információkat. A terepen végzett tüzetes vizsgálat után közöljük a leendő vásárlóval, hogy milyen hibákat észleltünk, és hogy az üzlet megkötése után mennyit kell még javításra költenie. Így nemcsak a vásárlás biztonságosabb, de az eladási ár is korrigálható. 2001 óta foglalkozom gépforgalmazással, ezért már egészen más füllel hallgatom a gép működésének hangját, mint a vásárlók többsége. Bátran kijelenthetem, hogy a földművesek igénylik ezt a szolgáltatást, mondván: jobb előre tudni, mit vásárolnak, és az üzletkötés után mekkora lesz a további ráfordítás, mintha az már csak a gép hazaszállítása után derülne ki. Ilyenkor ugyanis már nincs mód árkorrigálásra. Arató-cséplő esetén tudatjuk a vásárlóval, hogy a cserére szoruló csapágy, ékszíj, szalmarázó mennyibe kerül, ezért a vevő a tárgyalás során kedvezőbb helyzetbe juthat. A földműveseknek vásárlás előtt gyakran felteszem a kérdést, hogy mekkora területen gazdálkodnak, de nem azért, mert érdekel, mennyi földjük van, hanem hogy a legmegfelelőbb teljesítményű gépet javasolhassam, mellyel akár még szolgáltatást is nyújthatnak. Ezzel nemcsak pénzt takaríthatnak meg, de a termelést is hatékonyabbá tehetik — emeli ki Somogyi Attila.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..