home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
,,Fenntartjuk és megerősítjük a Magyar Koalíciót”
din
2008.02.20.
LXIII. évf. 8. szám
,,Fenntartjuk és megerősítjük a Magyar Koalíciót”

- Szabó Attila felvétele Pásztor István: ,,A VMSZ-nek van olyan politikai befolyása, melynek révén ennek a közösségnek minden egyes tagját megvédheti”* Elnök úr, egy nappal a kosovói függetlenség kikiáltása előtt hogyan tekint erre a kérdésre?- Aggodalommal tekintek azok elé az esemény...

- Szabó Attila felvétele Pásztor István: ,,A VMSZ-nek van olyan politikai befolyása, melynek révén ennek a közösségnek minden egyes tagját megvédheti”

* Elnök úr, egy nappal a kosovói függetlenség kikiáltása előtt hogyan tekint erre a kérdésre?
- Aggodalommal tekintek azok elé az események elé, amelyek a függetlenség kikiáltását követik majd. Úgy vélem, a függetlenség kikiáltása önmagában nem hoz semmi rendkívülit - az fog történni, amit a vajdasági magyar politikum és a vajdasági magyar emberek már régóta tudnak és mondanak; a függetlenség kikiáltása elkerülhetetlen, senki számára sem lehet meglepő. Mindaz, ami a nyolcvanas évek elején és azóta történik, oda vezetett, hogy a folyamat visszafordíthatatlanná vált. A kérdés csak az volt, hogy melyik lesz az a nap, amikor bekövetkezik az, ami bekövetkezett. Nem ez tölt el aggodalommal, hanem az, hogy a függetlenség kikiáltása milyen hullámverést okoz itt nálunk, Szerbiában. Pillanatnyilag nem zárható ki a rendbontások veszélye. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezeknek az esetleges rendbontásoknak a terepe elsősorban nem a Vajdaság lesz. Sajnos, az ilyen jelenségek azonban itt sem zárhatók ki teljes mértékben. Ha azonban Szerbiában bárhol erőszakcselekmények történnek, az bizonyára növelni fogja a vajdasági magyarok veszélyérzetét, kilátástalanabbá teszi a mindennapjait, s ez mindenképpen egy olyan forgatókönyv következménye, amelyet nem hallgathatunk el. Úgy vélem, hogy a VMSZ-nek mind az országban, mind az anyaországban, mind az Európai Unióban van akkora politikai befolyása, hogy annak révén közösségünk minden egyes tagját megvédhesse. A VMSZ minden eshetőségre felkészülve folyamatos ügyeletet tart. A fentiek tükrében minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az esetleges nemkívánatos fejleményeknek elejét vegyük.
* Enyhült-e az elnökválasztás után a VMSZ és a Demokrata Párt közötti súrlódás?
- Nem voltak újabb súrlódások, mert nem merültek fel olyan momentumok, amelyek kapcsán kialakulhattak volna. A második forduló apropóján új viszony épült ki a Magyar Koalíció és a Demokrata Párt között. Ennek alapjául az a beadványunk szolgál, amelyet a második fordulós támogatás feltételeként megszabtunk, s mely aláírásra is került. Ez már más vonatkozásba helyezi a VMSZ, illetve a Magyar Koalíció és a Demokrata Párt hosszabb távú viszonyát. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a DP-nek és másoknak is az az ambíciójuk, hogy a magyar politizálást minél alacsonyabb szintre nyomják vissza. Ez voltaképp természetes eleme a politizálásnak, s nem szabad figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha ez a megállapodás létezik is. Szeretnék pontosítani. A VMSZ és a DP közötti feszültségek okai nem emberi és ideológiai konfliktusokban keresendőek, hanem a gyakorlati indíttatásokban. Ennek hátterében döntések állnak és egy-egy témához való hozzáállás. Azt sem tartom kizártnak, hogy az elkövetkezőkben is előfordul ilyesmi. Hosszú távon elengedhetetlennek tartom, hogy koalíciós partnerekként úgy működjünk, mint egy összehangolt zenekar, ne pedig úgy, mint egy szólistákból álló társaság, melyben mindenki a saját egyéni kottája szerint játssza a muzsikát. Ez tarthatatlan, mindenki számára káros. Az is káros, hogy az ilyen koalíciós viszonyokban a DP gyakran azt próbálja bizonyítani, hogy a VMSZ alkalmatlan egy-egy feladat elvégzésére. Ez az elmúlt hároméves koalíciós együttműködés tapasztalata, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nekünk azonban most elsősorban nem ezzel kell foglalkoznunk. A legfőbb feladat az, hogy olyan választási programokat fogalmazzunk meg, amelyekkel sikeresen mérettetünk meg a májusi választásokon. Az a stratégiai érdekünk, hogy a januári eredményt megismételjük vagy megerősítsük, hogy általa aztán olyan erős önkormányzati és tartományi pozíciókhoz jussunk, amelyek nagyobb politikai befolyást kölcsönöznek. Nemcsak megkerülhetetlenek akarunk lenni, hanem az adott önkormányzatok vonatkozásában többséghez is szeretnénk jutni, aminek eredményeképp az általunk megfogalmazott politikai programokat szabadabban valósíthatjuk majd meg.
* Az eddigi hírek szerint megerősítést nyert, hogy májusban újra lesz Magyar Koalíció. Hogyan látja a három párt vezetője a választási programot?
- A múlt hét folyamán tartottuk az első megbeszélést. A konkrét hozadéka: hogy a májusi választásokra fenntartjuk és megerősítjük a Magyar Koalíciót. Ez a legfontosabb, mert minden más megoldás a meglepetés erejével hatna. Ez egy teljesen természetes döntés volt. Megállapodtunk abban, hogy az elkövetkező pár hétben igyekszünk a választási programokat is megfogalmazni. Több programról van szó. Kell lennie egy, a tartományi választásokra vonatkozó programnak, amely arról szól, hogy rövid és hosszú távon milyennek képzeljük el Vajdaságot, melyek azok a konkrét célok, amelyek megvalósíthatóak a soron következő négyéves választási ciklusban. Ez az a politikai platform, amely mentén a választási kampányban el tudjuk mondani a meglátásainkat. Egyúttal pedig minden olyan önkormányzat vonatkozásában, amelyben jelentős befolyást akarunk elérni, el kell készíteni azt a programot is, amely egyben az adott önkormányzat négyéves fejlesztési tervét is jelenti. Ezen belül beszélni kell a munkahelyteremtésről, az infrastruktúra fejlesztéséről, a kultúra állapotáról és jövőjéről, az oktatásról, az egészségügyről, a környezetvédelemről, a civil szféráról... Mindenről, ami az emberek mindennapjait érinti. Nemcsak magyar vonatkozásban, mivel nemcsak az önkormányzatok magyar érdekeinek a képviseletét ambicionáljuk, hanem minden polgáréit, mindenkinek az érdekében eljárunk az életminősége javítása érdekében.
A három párt - elsősorban pedig a VMSZ - rendelkezik olyan politikai érettséggel, törvényismerettel, irányítási tapasztalattal, amely arra enged következtetni, hogy képes olyan programokat összeállítani, amelyek versenyképesek, amelyek úgy készülnek el, hogy azok révén a választópolgárok a saját érdekeiket is felismerjék. Remélem, hogy az elkövetkező mintegy három hétben mindezt sikerül megfogalmazni. Ezzel egyidejűleg egy másik jelentős feladatot is meg kell oldani, mégpedig a listák feltöltését, a helyek elosztását. Ez biztosan nem lesz könnyű, de teljesíthető, bármennyi órán át fogunk is róla tárgyalni.
* Elképzelhetőnek tartja a magyar pártok egyesülését, vagy inkább a pluralizmus mellett teszi lesz a voksát?
- Mindkét változatot elképzelhetőnek tartom, el tudom fogadni. Egyik erősítéséért sem teszek lépéseket. Úgy látom, ezt a kérdést az élet fogja eldönteni. Nincs abban semmi gond, hogy több párt van. Ez egy adottság, ami az idők hozadéka. Fontosnak tartom, hogy az elmúlt egy évben sikerült a kapcsolatokat normalizálni, a közösség számára fontos kérdések tekintetében nemcsak asztalhoz ülni, hanem megegyezni is, a konkrét teendők vonatkozásában pedig közösen fellépni. Ez az igazán fontos. Bármennyi párt van is, rendkívül fontos, hogy a közösségben meglegyen a véleménynyilvánítás szabadsága, és olyan hangulat uralkodjon a közéletben, melyben a vélemények szabadon ütközhetnek, és abból senkinek semmi kára ne legyen.



1.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..