home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Felzárkóztató képzés szerb nyelvből
Miskolci Krisztina
2024.07.08.
LXXIX. évf. 27. szám
Felzárkóztató képzés szerb nyelvből

Július 8-án a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett szerb nyelvi felzárkóztató képzés hivatalos megnyitóját. Az MNT már 2012 óta szervez tanfolyamot a harmadikos középiskolások részére, a komplex felsőoktatási ösztöndíjprogram keretében.

Az oktatás július 8-ától hét helyszínen folyik: Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán, Adán, Óbecsén, Topolyán és Temerinben. A tanfolyam első két hetében a kurzus a tanuló által választott helyszínen zajlik majd, a harmadik héten pedig az Európa Kollégiumban tábor formájában. Az MNT a tankönyvek, a tábori szállás és étkezés, illetve a képzés megszervezésével járó költségeket fedezi.

A megnyitón Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntötte a jelenlévőket. 

— Ez egy fontos program, mivel abban reménykedünk, hogy nagyobb önbizalommal fogtok itthon továbbtanulni. Úgy gondoljuk, erre a tanfolyamra azok a fiatalok jelentkeznek, akik itthon szeretnének maradni, ami nagyon fontos a közösség megtartása szempontjából. Ha valaki maradni szeretne, annak ismernie kell az államnyelvet, mi pedig mindenkinek szeretnénk segíteni, hogy még sikeresebb legyen, és könnyebben vegye az akadályokat. Később, a következő évben, amikor valaki befejezi a negyedik osztályt, és felvételt nyer valamelyik felsőoktatási intézménybe, megismételjük ezt a képzést, valamint ott van még a mentorprogramunk, ahol idősebb egyetemisták segítik a gólyákat. Az idén 30%-kal többen jelentkeztek a képzésre, mint tavaly, Vajdaság-szerte 116-an. Azért az Európa Kollégium ad otthont a képzésnek, mert ha valaki az itthoni továbbtanuláson gondolkodna, meg tudja ismerni, milyen körülmények között tanulhatna tovább. Akik végigcsinálják a programot, azoknak, reméljük, hasznos lesz, és bízunk benne, hogy később MNT-ösztöndíjasként találkozunk velük.

Horváth Miklós horgosi diákot kérdeztem arról, miért jelentkezett a képzésre:

— Azért jelentkeztem, hogy meg tudjam magam értetni szerb nyelven, ha szükség van rá. Arra számítok, hogy a szerb nyelvi alapszintet el tudom majd sajátítani.

A képzés előtt és után szintfelmérést végeznek a diákoknál, hogy mindenki a tudásszintjéhez mérten tanuljon, valamint meghatározzák a fejlődés mértékét. Végül a sikeresen teljesítők oklevélben részesülnek. A program Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével és a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény társszervezésével valósult meg.  

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..